Η Απτυχίωτη

Ένα άστεγο σκαρί…

Μύθος ή ιστορία, η αργοναυτική εκστρατεία είναι παγκοσμίως γνωστή και ο Ιάσονας είναι ένας από τους πιο διάσημους, μυθολογικούς ήρωες.

Ο Ιάσονας με τους αργοναύτες του κατάφεραν να κρατήσουν τη «δημοφιλία» τους μέσα στους αιώνες, λόγω της τεράστιας σημασίας του ταξιδιού τους και του μηνύματος που εξέπεμψε, και αποτελούν μέχρι σήμερα ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σύμβολα που παραπέμπουν στην Ελλάδα. Κι ενώ οι γνωστοί μύθοι, συνήθως, φέρουν στη συνείδηση του κόσμου τον τόπο προέλευσής τους, η περιοχή μας δεν κατάφερε ποτέ μέχρι σήμερα να συνδέσει το μύθο με τον τόπο και να δημιουργήσει ένα brand name που θα έδινε εξωστρέφεια και διεθνή αναγνωρισιμότητα.

Η Αργώ «ζωντάνεψε» από τα χέρια ανθρώπων με μεράκι για τη ναυτιλία και ο μύθος αναβίωσε στο φυσικό του περιβάλλον, ωστόσο, το αντίγραφο του πλοίου, αφού για χρόνια τοποθετούνταν κάτω από μια τέντα στα Πευκάκια σαν κατασκηνωτής σε κάμπινγκ, κατέληξε στο λιμάνι του Βόλου σαν άστεγο σκαρί.

Φέτος, είναι η τρίτη χρονιά που η Αργώ θα ανελκυστεί, για να κάνει το εορταστικό της σουλάτσο και να ενδυθεί φωτισμού και χριστουγεννιάτικων στολισμών. Κι η πικρή αλήθεια είναι ότι, ενώ τα παιδιά του υπόλοιπου κόσμου θα συνεχίσουν να μαθαίνουν την ιστορία της Αργούς ως ένα στοιχείο πολιτισμού και παιδείας, τα παιδιά των Βολιωτών θα μεγαλώσουν, νομίζοντας ότι η Αργώ είναι το καραβάκι-τουριστική ατραξιόν που στολίζουμε τα Χριστούγεννα.

Μέχρι τη στιγμή που η πόλη θα νιώσει το χρέος της να συνδέσει το σκαρί με το μύθο, σεβόμενη το παρελθόν του τόπου μας, όλοι όσοι -δικαίως, αφού η Αργώ χρησιμοποιείται ως χριστουγεννιάτικος διάκοσμος-  φωτογραφίζονται μπροστά της, θα γίνονται είδωλα μιας νέας ιστορίας (;), που θα σκεπάζει την ξεθωριασμένη πραγματική, καταδικάζοντας την Αργώ να περιπλανιέται… σε ατέλειωτα «ταξίδια» μες τα ίδια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το