Ελλάδα

ΕΜΥ για τη «Μήδεια»: Χιονιάς 40ετίας -Χιόνιζε επί 36 ώρες

Ενα συγκεντρωτικό δελτίο στο οποίο περιγράφει αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μήδεια» δημοσιοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Στο έγγραφο περιγράφεται με λεπτομέρειες η εκκίνηση καθώς και η εξέλιξη της κακοκαιρίας, που είχε ως συνέπεια να προκληθούν πολύ σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και στο οδικό δίκτυο.

Η ΕΜΥ αναφέρει για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των χιονοπτώσεων:
«Οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν τα ξημερώματα Δευτέρας 15/2 (ώρα 5:00 τοπική) κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής. Σε αυτή τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας, οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν στα υπόλοιπα βόρεια τμήματα του νομού και αργότερα στα ανατολικά. Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας συνεχίστηκαν και στο κέντρο της πόλης της Αθήνας».

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, «οι χιονοπτώσεις ήταν πυκνές καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης 16/2, με πολύ μεγάλες εντάσεις σε όλο τον νομό. Επηρέασαν το κέντρο της πόλης της Αθήνας για 24 ώρες». Η συνολική διάρκεια των χιονοπτώσεων, προσθέτει η ΕΜΥ, «ήταν οι 36 ώρες στην Αττική, με τις μεγάλες εντάσεις να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας επί 24 ώρες και να συνοδεύονται από ύψος χιονιού περί τα 20-25 εκατοστά».

ΕΜΥ: Από τις μεγαλύτερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 40 ετών
Σε εκείνο το σημείο, το έγγραφο αναφέρει ότι «με βάση τα ιστορικά στοιχεία της ΕΜΥ, η χιονόπτωση κατατάσσεται σε μια από τις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών».

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι ενέργειες που είχαν γίνει για την προειδοποίηση των φαινομένων ήταν:
1. Από την ΕΜΥ εκδόθηκε έκτακτο δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων στις 11/2/2021, το οποίο επικαιροποιήθηκε στις 15/2/2021
2. Συμμετοχή σε συσκέψεις στη ΓΓΠΠ
3. Ενεργοποίηση έκτακτων μετρήσεων/ραδιοβολίσεων και προσωπικού

Πηγή: iefimerida

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το