Υγεία

Εμβόλιο: Σημαντική ώθηση στην ανοσία μετά την 3η δόση -Πόσο μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης

Η τρίτη δόση του εμβολίου για την Covid-19 μειώνει κατά δύο τρίτα τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε σύγκριση με τις δύο δόσεις, διαπίστωσε μεγάλη έρευνα στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας REACT, που διεξήχθη από τις 19 Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή άνω των 100.000 ατόμων, η τρίτη δόση παρέχει σημαντική ώθηση στην ανοσία έναντι του SARS-CoV-2. Από τα άνω των 8.300 ατόμων που έκαναν ενισχυτική δόση του εμβολίου και μετείχαν στην έρευνα, μόνον τα 30 – δηλαδή ποσοστό 0,36% – μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό στο διάστημα αυτό, ενώ σχεδόν 700 από την ομάδα των 68.000 που είχαν κάνει δύο δόσεις, προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2, δηλαδή ποσοστό 1,03%. Κι αφού συνυπολόγισαν την ηλικία και άλλους παράγοντες, οι ερευνητές του Imperial College London επεσήμαναν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πιθανότητα μόλυνσης στους τριπλά εμβολιασμένους μειώνεται κατά δύο τρίτα σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν δύο δόσεις, επιβεβαιώνοντας και πρόσφατη ισραηλινή έρευνα για την αναγκαιότητα της ενισχυτικής δόσης.

Οι Αρχές στη Βρετανία είχαν ανάψει από τον περασμένο Σεπτέμβριο το πράσινο φως για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα ηλικίας άνω των 50, υγειονομικούς και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας και άλλες ευπαθείς, ενώ προ ημερών επέκτειναν το πρόγραμμα και στους άνω των 40. Σύμβουλοι της κυβέρνησης Τζόνσον λένε ότι τρίτη δόση μπορεί να χορηγηθεί και σε νεότερα άτομα, αλλά αναμένουν πιο συνολικά στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της. Στο μεταξύ η επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, Αμάντα Πρίτσαρντ, αποκάλυψε ότι η υπηρεσία της σχεδιάζει ήδη προγράμματα χορήγησης τρίτης δόσης κάθε χρόνο στους πολίτες.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το