Κόσμος

Εμβόλιο Pfizer: Επιπλέον 4 εκατομμύρια δόσεις τις επόμενες 2 εβδομάδες

Η Κομισιόν έφτασε σε συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για την προμήθεια τεσσάρων εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου που παρασκευάζουν κατά του κορωνοϊού, τα οποία θα μοιραστούν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, 10 Μαρτίου. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σημείωσε αναφορικά με τη συμφωνία των εμβολίων: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω μια συμφωνία με την BioNTech – Pfizer, η οποία προσφέρει στα κράτη μέλη συνολικά τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων πριν από το τέλος Μαρτίου, οι οποίες θα παρασχεθούν επιπλέον των προγραμματισμένων παραδόσεων. Αυτό θα βοηθήσει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να διατηρήσουν τον έλεγχο της διάδοσης νέων παραλλαγών».

Η Κομισιόν αναφέρει πως παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στα κράτη μέλη. Παρά την τρέχουσα μείωση του αριθμού των θανάτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των πιο ευάλωτων ατόμων, η Επιτροπή ανησυχεί για την ανάπτυξη μιας σειράς σημείων COVID-19 σε ολόκληρη την Ε.Ε. Αυτό προκαλείται, ιδίως, από την εξάπλωση νέων παραλλαγών, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές. Το εμβόλιο BioNTech – Pfizer έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι όλων των μέχρι τώρα γνωστών μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Προκειμένου να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να ανταποκριθούν σε αυτές τις εξελίξεις, η Επιτροπή διαπραγματεύτηκε με τις BioNTech – Pfizer τη δυνατότητα των κρατών μελών να παραγγείλουν συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων. Η αύξηση των παραδόσεων το Μάρτιο είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς επέκτασης των παραγωγικών ικανοτήτων στην Ευρώπη, η οποία ολοκληρώθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου.

Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το