Κόσμος

Εμβόλιο AstraZeneca: Ξανά στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ – Ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα εξετάσουν τη Δευτέρα το εμβόλιο κατά της covid-19 της AstraZeneca και της Οξφόρδης, καθώς εγείρονται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους και απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, με τη Νότια Αφρική να αποφασίζει να αναστείλει την εκστρατεία εμβολιασμού που θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο πρώτη η Βρετανία άρχισε να χορηγεί μαζικά στον πληθυσμό της τον Δεκέμβριο, έχει εγκριθεί από πολλές άλλες χώρες και την ΕΕ. Όμως κάποιες κυβερνήσεις επέλεξαν να συστήσουν τη χρήση του μόνο για όσους είναι κάτω των 65 ετών, ακόμη και για όσους είναι κάτω των 55 ετών, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους.

Tην Κυριακή η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19, το οποίο θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες με ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, μετά τη δημοσίευση μελέτης που αποκαλύπτει “την περιορισμένη” αποτελεσματικότητά του κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, το εμβόλιο είναι σε ποσοστό μόλις 22% αποτελεσματικό κατά των ήπιων μορφών του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένους στελέχους. Δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του κατά των σοβαρών μορφών.

Μετάδοση της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής στους ήδη εμβολιασμένους
«Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική μπορεί να μεταδοθεί σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την έρευνα αυτή το πανεπιστήμιο Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους.

«Πιστεύουμε ότι το εμβόλιό μας θα προστατεύσει κατά των σοβαρών μορφών της ασθένειας», απάντησε από την πλευρά του εκπρόσωπος της AstraZeneca σε επικοινωνία με το AFP. Σήμερα η επιτροπή ειδικών σε θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ συναντάται διαδικτυακά για να ανακοινώσει τις προσωρινές της συστάσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση αυτού του εμβολίου. “Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συζήτηση για τη χρήση του εμβολίου στους πιο ηλικιωμένους”, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Με αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο, προς το παρόν, 70% το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται λιγότερο πειστικό από αυτό των Pfizer/BioNTech και της Moderna, η αποτελεσματικότητα των οποίων ξεπερνά το 90%. Όμως αυτό της AstraZeneca χρησιμοποιεί μια πιο παραδοσιακή τεχνολογία σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, κάτι που το καθιστά λιγότερο ακριβό, πιο εύκολο στην αποθήκευση καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε απλά ψυγεία, και άρα πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί σε μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Ν. Αφρική: Αναστέλλει το πρόγραμμα εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca
Όπως μεταδίδει το BBC, η Νότια Αφρική έθεσε σε αναμονή τη διάθεση του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca αφότου μια μελέτη έδειξε «απογοητευτικά» αποτελέσματα κατά της μετάλλαξης της Covid. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 90% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα οφείλονται στο νέο αυτό στέλεχος.

Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε περίπου 2.000 ανθρώπους, βρήκε ότι το εμβόλιο προσφέρει «ελάχιστη προστασία» ενάντια σε ήπιες ή μετρίας σοβαρότητας περιπτώσεις Covid. Σημειώνεται ότι η Νότια Αφρική έχει λάβει ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και επρόκειτο να ξεκινήσει τον εμβολιασμό των πολιτών την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου την Κυριακή, ο υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αναμένει περαιτέρω συστάσεις για το πώς να κινηθεί σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, στο φως των ευρημάτων της μελέτης. Η δοκιμή διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Γουίτγουοτερσραντ αλλά δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο υπ. Υγείας, η κυβέρνηση θα διαθέσει τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τη Johnson & Johnson και την Pfizer τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το