Κόσμος

Εμβόλιο AstraZeneca: «Δήλωση» βόμβα Τσέχου πρωθυπουργού για ξεχωριστές συμφωνίες – Διαψεύδει η εταιρεία

Για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρέθηκε για τους λάθος λόγους η βρετανοσουηδική φαρμακευτική AstraZeneca, καθώς ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, δήλωσε πως η εταιρεία έστειλε ξεχωριστές προσφορές σε 4 χώρες για πώληση εμβολίων της, εκτός της συμφωνίας που είχε με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τον Μπάμπις, όλα αυτά συνέβησαν τη στιγμή που η AstraZeneca βρισκόταν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Κομισιόν για τις μειωμένες δόσεις εμβολίων.

Συγκεκριμένα, ο Τσέχος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «την στιγμή που η AstraZeneca αρνούνταν να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση 80 εκατ. δόσεις εμβολίων, λάβαμε επανειλημμένως προσφορές για το εμβόλιό της. Όχι μόνο εμείς, αλλά και τρεις ακόμη πρωθυπουργοί της Ευρώπης» – μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, σύμφωνα με το Euractiv. Όπως είπε ο ίδιος, αυτό έγινε μέσω μιας ενδιάμεσης εταιρείας στο Ντουμπάι, με όρο την προπληρωμή του 50% της αξίας των εμβολίων.

Το θέμα ανέδειξε το Euractiv, το οποίο αναφέρει στο δημοσίευμά του πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τσεχίας αυξάνουν τις υποψίες της Ε.Ε. για συνομιλίες ανάμεσα σε ορισμένες χώρες και την AstraZeneca που παρακάμπτουν τις Βρυξέλλες αλλά και για τακτική της AstraZeneca που προκάλεσε καθυστερήσεις στις χορηγήσεις δόσεων εκτροχιάζοντας το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε όλες τις χώρες των «27».

Ηταν πολύ ακριβή η προσφορά για τα εμβόλια
Ο Τσέχος πρωθυπουργός σημείωσε ότι σίγουρα θα αξιοποιούσε την προσφορά εάν δεν ήταν τόσο ακριβή. αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τιμή των εμβολίων ήταν αυξημένη από εκείνη που είχε συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση με την εταιρεία «Πιστέψτε με, θα αξιοποιούσαμε σίγουρα αυτή την ευκαιρία εάν ήταν ρεαλιστική. Όμως, δεν μπορούσαμε να επωμιστούμε το κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατηγορηματική διάψευση της AstraZeneca
Άμεση ήταν η αντίδραση της φαρμακευτικής εταιρείας στη δήλωση του πρωθυπουργού της Τσεχίας. Η AstraZeneca διέψευσε κατηγορηματικά τον Μπάμπις σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει αλήθεια σε αυτήν την αναφορά».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το