Άρθρα

Εμβολιασμός ώρα μηδέν…Πού βρισκόμαστε έναν χρόνο μετά;

 

 

Του
Ιωάννη Δημ. Πασιά,
ιατρού

Μέρος πρώτο
Δύο χρόνια πριν (περίπου στην αρχή της πανδημίας) σε δημοσιευμένο άρθρο μου στη «Θεσσαλία» είχα διεξοδικά αναφερθεί στην «Εκμετάλλευση του φόβου», αφήνοντας κάποια ερωτηματικά για τον τρόπο επιβολής των υγειονομικών (και όχι μόνον…) μέτρων. Τότε κυριαρχούσε η καταστολή. Έκτοτε με τις αδιέξοδες παλινωδίες χειρισμών της δημοσιονομικής επιτήρησης εκ μέρους αφενός του επιτελικού κράτους και αφετέρου της συμπεριφοράς της Επιστημονικής Επιτροπής διαχείρισης της πανδημίας που είχε το ίδιο διορίσει (αναφέρομαι στην καθημερινή, ακόρεστη, τύπου τηλεοπτικού influencer, στάσης των μελών της), δυστυχώς επιτεύχθηκε το αδιανόητο: Να κλονιστεί ανεπανόρθωτα η (όποια) εμπιστοσύνη του απλού πολίτη. Το γεγονός αυτό ανάγλυφα αποτυπώθηκε με το να εκφραστεί ανάλογα η δυσκολία και η δυσπιστία των πολιτών να κατανοήσουν – πόσο μάλλον – να υιοθετήσουν την επιστημονική μέθοδο σκέψης. Αυτή που εξοπλίζει νοητικά κατάλληλα τον απλό πολίτη, έτσι ώστε να του επιτρέπει τη σαφή διάκριση μεταξύ «επιστημονικού» και «ψευδο-επιστημονικού» λόγου. Όπως ήταν απαραίτητο για να πειστεί για την αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Όπως είναι απαραίτητο στην παρούσα χρονική στιγμή να συλλάβει το νόημα της κατηγορηματικής δήλωσης του γενικού διευθυντή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας κ. Τ. Α. Γκεμπρεγέσους, «ανησυχούμε πως έχει εγκαθιδρυθεί σε κάποιες χώρες ένα αφήγημα ότι εξαιτίας των εμβολίων και εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας και της χαμηλότερης νοσηρότητας της Όμικρον δεν είναι πλέον απαραίτητη η τήρηση όλων των μέτρων προφύλαξης. Τίποτε δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια» (01/02/2022). Όπως ήδη θα έπρεπε να έχει γίνει πλέον σημαία της εμβολιαστικής καμπάνιας το αποτέλεσμα της μελέτης Θ. Λύτρα – Σ. Τσιόδρα, «ο εμβολιασμός στη χώρα μας έχει αποτρέψει 20.000 θανάτους από κορωνοϊό μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου 2021» (Ιανουάριος 2022).
Παραλείποντας να σχολιάσω εκτενώς την πρωτοφανή έλλειψη οργάνωσης αρχικά της εμβολιαστικής προσπάθειας (ερήμην, ως συνήθως, των Ιατρικών Συλλόγων), αναφέρομαι ενδεικτικά στο στήσιμο των εμβολιαστικών δομών, που θα έπρεπε φυσικά να βρίσκονται εκτός των νοσοκομείων (που είχαν μετατραπεί, ούτως ή άλλως, σε αποκλειστικές κλινικές Covid-19) και εκτός των απομακρυσμένων (οικτρά υποστελεχωμένων) Κέντρων Υγείας: Κάτι που απέτρεψε στην αρχή του εγχειρήματος μέσα στον χειμώνα πολλούς, μεγάλης κυρίως ηλικίας, πολίτες από το να εμβολιαστούν. Αυτούς που είναι οι πλέον ευάλωτοι σε θνησιμότητα (ένα δείγμα ανυπαρξίας στόχευσης βάσει του επιτελικού σχεδίου δημοσιονομικής επιτήρησης). Δεν θα πρέπει να μείνει ασχολίαστη η αρνητική ενσυναίσθηση υποδαυλιστικών πολιτικών δηλώσεων (…η Πολιτεία δεν έχει πλέον κάτι άλλον να κάνει… όταν στη μέση της χρονιάς υστερούσε απελπιστικά το χρονοδιάγραμμα) ή η χαλάρωση, γενικά, όλων των μέτρων προστασίας που ακολουθούσε τις συνεχείς (Χ 5) παραπλανητικά καθησυχαστικές, επινίκιες πρωθυπουργικές δηλώσεις (μέσω διαγγελμάτων) για το …τελευταίο μίλι της πανδημίας, η αποφυγή πρότασης συνεργασίας (ή και επιβολή) προς τις διαθέσιμες ιδιωτικές υγειονομικές δομές και η μη-εκμετάλλευση του διαθέσιμου στρατιωτικού, υγειονομικού προσωπικού. Ακόμη και σήμερα αποδεικνύεται εμπράκτως η αποθέωση της προχειρότητας μετά τις καταγγελίες σε (μεγάλο) Νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας για «εμβολιοπενία» (για 800 εργαζόμενους δεν υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα για την τρίτη δόση)*.
Η όλη αντιμετώπιση του εμβολιασμού, διεθνώς και στη χώρα μας, οδήγησε στην ενδυνάμωση του ανορθολογισμού και των αντι-εμβολιαστικών αντιλήψεων. Μέσα σ’ ένα πλαίσιο αντιφατικών μηνυμάτων παράλληλα με την επιθετική στήριξη του καθεστώτος των πατεντών από το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα (με αποτέλεσμα την ολέθρια καθυστέρηση του εμβολιασμού στις φτωχότερες χώρες και την εξ αυτής συνεχή αναπαραγωγή νέων στελεχών) άρχισαν και τα ψευδή μηνύματα επικοινωνιακής πολιτικής (θυμίζω «άντε, και με το εμβόλιο τελειώνουμε με την πανδημία σε λίγους μήνες»**). Εντάθηκε το κλίμα γενικής αμφισβήτησης και ξεκίνησε να «φουντώνει» το αντι-εμβολιαστικό ρεύμα.
Ασθμαίνοντας, φθάσαμε στη σημερινή τραγική πραγματικότητα έναν χρόνο μετά την εκκίνηση, μια «υγειονομική βόμβα» 300.000 εντελώς ανεμβολίαστων και των 300.000 μερικώς εμβολιασμένων στην ηλικιακή κλίμακα > 60 ετών να ορθώνεται απειλητική μπροστά μας. Θυμίζοντας ότι έχουμε δημογραφικά ένα λίαν γερασμένο πληθυσμό, η απειλή απευθύνεται, όχι μόνο προς αυτούς που αποτελούν ηλικιακά το πλέον ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού, αλλά και προς τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία*** που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης απεικονίζουν ανάγλυφα ότι «όσο μικρότερο είναι το ποσοστό εμβολιασμού σε μια χώρα, τόσο μεγαλύτερη η θνητότητα από τον κορωνοϊό» (η Ελλάδα, δυστυχώς, είναι στη δεύτερη χειρότερη θέση μετά την Ουγγαρία εξ απόψεως πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης).
Ποια στατιστικά δεδομένα υπάρχουν διαθέσιμα για τους αντι-εμβολιαστές; Πρόσφατη (15/01/2022) στην Ελλάδα δημοσκόπηση καταγράφει ότι 2 στους 3 αντιεμβολιαστές δεν δέχονται να εμβολιαστούν γιατί τους επιβάλλεται εκβιαστικά, οι αρνητές ανήκουν κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών, οι διστακτικοί στην ηλικιακή ομάδα 20-44 ετών, το 57% εξ αυτών πιστεύει ότι τα διαθέσιμα εμβόλια δεν είναι δοκιμασμένα, το 43% φοβάται τις παρενέργειες και το 21% πιστεύει πως η πανδημία είναι «κατασκευασμένη». Έρευνα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (11/01/2022) αποκαλύπτει εύγλωττα το υψηλό επίπεδο λανθασμένης πληροφόρησης (50%) ακόμη και στους τριπλά εμβολιασμένους (θεωρούν ότι με τον εμβολιασμό θα αποφύγουν τη… λοίμωξη).

Παραπομπές
*Δημόσια δήλωση του διευθυντή Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» (Θεσσαλονίκη) κ. Καπραβέλου (01/02/2022).
**Αναδημοσίευση συνέντευξης του ομότιμου καθηγητή Υγιεινής – Κοινωνικής Ιατρικής ΑΠΘ κ. Αλέξανδρου Μπένου (εφημερίδα Θεσσαλία 30/12/2021) και Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας «Προφίλ Υγείας 2021» (όπου, μεταξύ άλλων, καταρρίπτεται και η θεωρία περί «πλεονάζουσας θνησιμότητας»).
***Παραστατικό γράφημα του συνεργάτη της εφημερίδας «Θεσσαλία» κ. Ν. Καρδούλα στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου 2022 από κοινή μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το