Ελλάδα

Εμβολιασμός: Έκλεισαν 29.000 ραντεβού για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών

Αρχίζει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός για τα παιδιά 5-11 ετών και όπως γνωστοποιήθηκε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, 29.000 παιδιά έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

«Ο εμβολιασμός των παιδιών θα μειώσει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, προστατεύοντας έμμεσα τις ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται κοντά σε παιδιά», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ενημέρωσης στον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, σημειώνοντας ότι όσον αφορά σε πιθανές παρενέργειες, οι κίνδυνοι είναι μικροί αλλά υπαρκτοί. Επισήμανε ότι οι παρενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που είναι πολύ εξοικοιωμένοι οι γονείς – ένας πυρετός, μια τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

«Προστατεύει την υγεία του παιδιού ο εμβολιασμός. Η νόσος είναι μεν από την αρχή και παραμένει ήπια, χωρίς να έχει διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι μικροί, όπως ο κίνδυνος του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (MIS-C), μία περίπτωση στις 3.000 μπορεί να έχει σοβαρή έκβαση», συμπλήρωσε.

Κατόπιν, επικαλέστηκε μελέτη για τον εμβολιασμό των παιδιών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet. Πρόκειται για μελέτη από τη Σκωτία για τον κίνδυνο εισαγωγής Covid σε ασθενείς με μη ελεγχόμενο άσθμα. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από το εθνικό μητρώο και αφορούν τεράστιο αριθμό παιδιών, περίπου 752.000.

Από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν τρεις έως έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού.

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, είπε ότι στα παιδιά η δόση περιέχει το 1/3 του αντιγόνου που αντιστοιχεί σε ενήλικους, προσθέτοντας ότι και στα παιδιά γίνονται δύο δόσεις σε 21 μέρες, ενώ αν έχουν νοσήσει προηγουμένως, η δεύτερη δόση γίνεται μετά τους τρεις μήνες, αφού προηγηθεί και η σύσταση του παιδιάτρου.

Πρόσθεσε δε εμφατικά ότι ο εμβολιασμός για covid στα παιδιά δεν πρέπει να διακόψει ή να ακυρώσει τον βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού με τα κλασικά εμβόλια.

3η και 4η δόση
Άναφορικά με την 3η δόση στους ενήλικους, είπε ότι μελέτες δείχνουν ότι αυξάνεται κατά 25 φορές το επίπεδο αντισωμάτων, ενώ σύμφωνα με το CDC η θνητότητα μειώνεται κατά 90%, όπως και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, όπως με το εμβόλιο της γρίπης, άφησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής. «Για 4η δόση μπορεί να απαντήσει κανείς μονό με εικασίες. Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν να χρειαστεί 4η δόση, αλλά αυτή η 4η δόση να είναι στο χρόνο, να είναι όπως κάνουμε για τον εμβολιασμό της γρίπης να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ως ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει μια δόση στο χρόνο ως επαναληπτικός ανάλογα με τη γρίπη», τόνισε.

Όμικρον
Αναφερόμενη στην παραλλαγή Όμικρον, μίλησε για την μεταδοτικότητα του ιού και είπε πως έχουμε κάποια αισιόδοξα μηνύματα – ότι η νοσηλεία είναι βραχεία και η θνητότητα μικρότερη. Όλοι όμως, όπως σημείωσε, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για ασφαλή συμπεράσματα.

Στο 86,4% ο εμβολιασμός στους 60+
Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι το ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, μετά την ανακοίνωση περί υποχρεωτικότητας, ανέβηκε στο 86,4%. Πριν την ανακοίνωση των μέτρων το ποσοστό αυτό ήταν 82,2%.

Σε ό, τι αφορά τους άνω των 60 που σήμερα κλείνουν 7 μήνες από την δεύτερη δόση και δεν έχουν κάνει ακόμη την τρίτη δόση, ως εκ τούτου από σήμερα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, ανέφερε ότι 163.000 πολίτες δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη δόση.

Εξ αυτών οι 90.000 έχουν κλείσει ραντεβού – τα 45.000 δε είναι τις επόμενες μέρες. Περίπου 70.000 δεν έχουν κλείσει ραντεβού. Το 87% όσων έληγαν σήμερα τα πιστοποιητικά έχουν κάνει τα αναμνηστική δόση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι παρελήφθησαν 60.000 δόσεις εμβολίου για τα παιδιά. Υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού και στις αρχές του Ιανουαρίου θα ανοίξουν περισσότερα. Πάνω από 6,7 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, πρόσθεσε.

Πηγή:kathimerini

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το