Τοπικά

Εμβολιασμένοι και μη κάτω από την ίδια στέγη – Στο περίμενε… για την πολυπόθητη δόση κατά του κορωνοϊού

Στο ίδιο σπίτι διαμένουν εμβολιασμένοι για τον κορωνοϊό και μη στη Μαγνησία, με τη διαδικασία, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη- να έχει «διαταράξει» την ομαλή ρουτίνα οικογενειών, καθώς ένα μέλος έχει εμβολιαστεί και τα άλλα περιμένουν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους. Συνάνθρωποί μας έχουν ήδη εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω επαγγέλματος (υγειονομικοί). Την ίδια στιγμή, οι σύντροφοί τους δεν βρίσκονται ακόμη στην ηλικιακή ομάδα που εμβολιάζεται για τον κορωνοϊό και περιμένουν να «ανοίξει» στο σύστημα για να κάνουν και οι ίδιοι την πολυπόθητη δόση και να «θωρακίσουν» την οικογένειά τους απέναντι στην πανδημία.
Τα μέλη μίας οικογένειας, πριν τον εμβολιασμό δεν φορούσαν μάσκα μέσα στο σπίτι. Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και σήμερα. Τώρα, που το ένα μέλος εμβολιάστηκε υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να διασπείρει τον ιό σε μέλη της οικογένειάς του. «Αντί να κάνει βαριά νόσο και να χρειαστεί να μπει στο νοσοκομείο, υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσει ήπια τη νόσο που θα κρατήσει μία ή δύο ημέρες. Σε αυτό το διάστημα είναι μικρή η πιθανότητα να μεταφέρει τον κορωνοϊό στον σύζυγο ή στη σύζυγο» δήλωσε στη «Θ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

«Το βασικό είναι ότι δεν έχουμε εμβολιασμένους που να νοσηλεύονται. Είναι δύσκολο να ξέρεις αν κάποιος κόλλησε από εμβολιασμένο. Δεν ζει μόνο μαζί του. Αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί βγαίνει έξω, κάνει ψώνια, πηγαίνει στη δουλειά» πρόσθεσε.
Επισήμανε ακόμη ότι κόσμος ενδιαφέρεται πολύ για τον εμβολιασμό. «Ο κόσμος έχει διάθεση να επιλέξει το εμβόλιο που θα κάνει, καθώς έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στο εμβόλιο της AstraZeneca» σημείωσε.
Όσο για τα αντισώματα και την ανοσία, ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε ότι τα εμβόλια δεν αφορούν μόνο στα αντισώματα. «Τα αντισώματα είναι κάτι που το έχουμε για ένα χρονικό διάστημα. Υπάρχει η ανοσία μνήμης. Π.χ. κάνεις το εμβόλιο και ο οργανισμός θυμάται να παράγει αντισώματα αν εκτεθείς στη φυματίωση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το