Τοπικά

Έμποροι «όμηροι» της υπόθεσης υπεξαίρεσης στο πρώην ΤΑΕ Βόλου – 12 χρόνια μετά δεν μπορούν να ξεμπερδέψουν

Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που γνωστοποιήθηκε το πόρισμα της υπεξαίρεσης «μαμούθ» στο πρώην Ταμείο Ασφάλισης Εμπόρων (ΤΑΕ) Βόλου (σήμερα ΕΦΚΑ) και ακόμη δεκάδες έμποροι της πόλης έχουν ασφαλιστικές εκκρεμότητες από εκείνη την υπόθεση, ενώ πολλοί εξ αυτών δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

Σημειώνεται πως το 2006 είχε αποκαλυφθεί σε έρευνα ελεγκτών του τότε υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, πως είχε γίνει υπεξαίρεση με τα ένσημα στο ΤΑΕ από επιμελητή, που υπολογιζόταν σε 14.850.000 ευρώ…
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου καταβάλλει χρόνια τώρα προσπάθειες να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα και είτε να σβηστούν οι οφειλές που φέρεται να έχουν οι ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΑΕ, ενώ οι ίδιοι υποστηρίζουν πως κατέβαλαν κανονικά τις εισφορές τους, είτε να γίνει γενναία ρύθμιση, καθώς αδυνατούν οι περισσότεροι εξ αυτών να ανταποκριθούν οικονομικά.

Το πρόβλημα ωστόσο παρατείνεται και από 400 εμπόρους που αρχικά είχαν εμπλοκή στην υπόθεση, έχουν μείνει με εκκρεμότητες περίπου 60, όπως δήλωσε χθες, μιλώντας στην πρωινή ζώνη του Ράδιο Ακρόαμα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου (ΕΣΒ) Απόστολος Οντόπουλος.
«Δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οι φερόμενοι ως οφειλέτες και στις επιχειρήσεις τους, όπου υπάρχει διάδοχη κατάσταση, επωμίζονται με τα έξοδα ενός μισθού τα παιδιά τους, καθώς αναγκάζονται να ξοδεύουν και για τον πατέρα τους», πρόσθεσε ο κ. Οντόπουλος.
Στο τότε πόρισμα του υπουργείου είχε αποκαλυφθεί ότι προβλήματα με τα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια είχαν περίπου 1050 έμποροι του Βόλου.

Ο πρόεδρος του ΕΣΒ δήλωσε ότι έχει ζητηθεί να παρουσιάσουν οι θιγόμενοι τα στοιχεία που έχουν στον Σύλλογο, προκειμένου να υπάρξει πολιτική λύση στο ζήτημα από την κυβέρνηση, ωστόσο από τους 60 περίπου που υπολογίζεται πως έχουν πρόβλημα, μόλις 20 έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα κι ενώ ο Σύλλογος έχει δώσει διορία μέχρι τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.
«Άλλοι έχουν δικηγόρους. Οι ευθύνες στο σύστημα έτσι όπως λειτουργούσε, είναι μεγάλες», κατέληξε ο κ. Οντόπουλος.

Το πόρισμα, 350 σελίδων, περιέγραφε το τι εξακριβώθηκε από τους ελεγκτές του υπουργείου Απασχόλησης κατά τη διάρκεια του ελέγχου, που πραγματοποίησαν στο ΤΑΕ Βόλου τον Ιανουάριο του 2006 και για 18 ημέρες.
Στην Έκθεση Επιθεώρησης Ελέγχου του Ταμείου Εμπόρων Ελλάδας (ΤΑΕ) αναφέρονταν: 16 περιπτώσεις εμπόρων του Βόλου που είχαν βιβλιάρια χωρίς ασφαλιστική πίστωση (είχαν τα βιβλιάρια ένσημα, αλλά δεν είχαν τις «ουρές» πίσω), 49 περιπτώσεις εμπόρων του Βόλου που είχαν βιβλιάρια χωρίς ένσημα, 90 περιπτώσεις εμπόρων του Βόλου που είχαν βιβλιάρια με πίστωση και αποκολλημένα ένσημα από το βιβλιάριο, 59 περιπτώσεις εμπόρων του Βόλου που είχαν αποκολλημένα ένσημα από το βιβλιάριο χωρίς πίστωση (δεν είχαν ούτε την «ουρά»), επτά περιπτώσεις εμπόρων του Βόλου που είχαν πίστωση, αλλά στα βιβλιάριά τους είχαν αφαιρεθεί σελίδες. Επίσης βρέθηκαν και 14 περιπτώσεις εμπόρων του Βόλου, που τα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια δεν είχαν πρόβλημα.
Όπως επισημαινόταν στην Έκθεση της Επιθεώρησης Ελέγχου «στον Βόλο, ελέγχθηκαν 700 ασφαλιστικά βιβλιάρια εμπόρων, εκ των οποίων τα 190 ήταν λευκά, 53 βιβλιάρια βρίσκονταν στην υπηρεσία, για τα οποία προέκυψε ότι δεν παρουσίαζαν το πρόβλημα των μη επικολλημένων ή των μη πιστώσεων, 225 βιβλιάρια εμπόρων και 41 φωτοτυπίες βιβλιαρίων βρίσκονταν στην υπηρεσία με διάφορα προβλήματα».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βίντεο από τον ξυλοδαρμό της 15χρονης – Τη φτύνουν και τη γρονθοκοπούν

Θύμα ξυλοδαρμού έπεσε μία 15χρονη στην Τούμπα, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, η οποία βγαίνοντας από ίντερνετ…

30 Ιανουαρίου 2024

Ο Άλλος Άνθρωπος: Τα 600.000 ευρώ, οι λογαριασμοί και οι νέες μαρτυρίες για τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο

Αναφορές στενών συνεργατών αλλά και φίλων του ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», Κωνσταντίνου…

30 Ιανουαρίου 2024

Ευρωεκλογές: Εκπλήξεις, «αποστρατείες» και «new entries» στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων

«Άναψαν τις μηχανές» στην κυβέρνηση και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αναζητούν τα…

30 Ιανουαρίου 2024

Ούτε βήμα πίσω από την κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια – Προετοιμασίες των φοιτητών «να βουλιάξει η Αθήνα»

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία του Μαξίμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση,…

30 Ιανουαρίου 2024

myProperty: Ξεκινάει η αυτόματη ψηφιακή δήλωση Ε9 για τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων

H αυτόματη δημιουργία και υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) επεκτείνεται, μετά τις αγοραπωλησίες, και στις…

30 Ιανουαρίου 2024

Μεταμφιεσμένοι Ισραηλινοί στρατιώτες εκτέλεσαν παλαιστίνιους σε νοσοκομείο στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρία μέλη παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.…

30 Ιανουαρίου 2024