Τοπικά

Εμπειρίες ζωής για μαθητές του 3ου ΓΕΛ Βόλου – Συναντήθηκαν στο Μόναχο με μαθητές του ελληνικού λυκείου

Εμπειρίες ζωής μέσα από ένα ταξίδι στην ιστορία αλλά και στο τεχνολογικό μέλλον αποκόμισαν οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Βόλου που ταξίδεψαν στο Μόναχο, όπου είχαν τη χαρά να βρεθούν στο εκεί ελληνικό Λύκειο.
Μια συνάντηση με πολλούς συμβολισμούς, καθώς οι έφηβοι της Ελλάδας που έχουν το βλέμμα τους και στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας, συναντήθηκαν με τα ελληνόπουλα της Γερμανίας αρκετά εκ των οποίων ανήκουν σε οικογένειες μεταναστών λόγω των μνημονίων στη χώρα μας.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Παιδείας «επισκέψεις ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και έχοντας πρόσκληση από το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου, πραγματοποιήσαμε την επίσκεψη-εκδρομή μας στο Μόναχο. Στην εκδρομή συμμετείχαν 43 μαθητές του σχολείου μας και τέσσερις καθηγητές – συνοδοί» ανέφερε η καθηγήτρια κ. Παπαζήση και πρόσθεσε πως «επισκεφθήκαμε το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου όπου δεχθήκαμε θερμή υποδοχή από τον διευθυντή κ. Ελευθεριάδη, τους συναδέλφους και μαθητές του Λυκείου. Ανταλλάξαμε απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με την εκπαιδευτική διαδικασία στην Ελλάδα και στα αντίστοιχα σχολεία άλλων ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης του απόδημου ελληνισμού. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Τεχνολογικό Μουσείο του Μονάχου και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια κ. Ζαχαρού αναφέρθηκαν στα μηνύματα που έλαβαν οι μαθητές από την επίσκεψή τους στο Νταχάου, ενώ τόνισε πως «υλοποιήσαμε μία από τις δράσεις του πολιτιστικού προγράμματος που έχουμε αναλάβει μαζί με την καθηγήτρια κ. Κούκου και την κ. Παπαζήση με τίτλο «Δεν είμαι ρατσιστής… αλλά…». Οι εμπειρίες που ζήσαμε στο Νταχάου ήταν συγκλονιστικές».
Οι συμμετέχοντες μαθητές ήταν οι εξής: Αλεξανδρίδης Χρυσόστομος, Αλεξανδρίδη Αλίκη, Αναστασιάδης Ιωάννης, Αποστολίνα Φανή, Βασιλειάδη Κατερίνα, Βολιώτης Ευάγγελος, Βουγιούκας Αποστόλης, Γαβρινιώτης Ρωμανός, Γιαννακός Κων/νος, Γιαννουλάκη Ελένη, Δαγκλή Στεργιαννή, Διαμαντή Βασιλεία, Διαμαντή Μαρούσα, Διαμαντοπούλου Αντωνία, Παπαστεργίου Γεώργιος, Καλογερόπουλος Στέφανος, Καραΐσκος Νέστορας, Κουκόλη Ιωάννα, Κουντούρη Αριάννα, Κυρτσούδη Ελένη, Κωσταρέλου Παναγιώτα, Κωστή Ελένη, Λαζαρίδου Άννα-Μαρία, Λαϊνάς Στέλιος, Λάφης Ιωάννης, Λιούπη Αλεξία, Μπατζιάκας Βασίλης, Ντάφου Μαρία, Παναγιωτοπούλου Αναστασία, Παντσής Σταύρος, Παπαθανασίου Κων/νος, Παπαστάμος Νικόλαος, Πατσούρας Χρήστος, Πούλιου Αναστασία, Σάρκος Ιωάννης, Σκοτινιώτη Βερονίκη, Σουλιώτη Μαλαματένια, Σπανού Μαριλίζα, Στόγια Κριστιάννα, Τσιακτίρης Γεώργιος, Ταστεμερίδης Ιωάννης, Κελαϊδόπουλος Ανδρέας, Χαλάτση Βασιλική.

Οι συνοδοί καθηγητές ήταν οι εξής: Παπαζήση Μαρία (οικονομολόγος), Ζαχαρού Ανθούλα (φιλόλογος), Σταμάτης Διονύσης (Βιολόγος), Μήτσιας Βασίλης (πληροφορικής).
Ο Νίκος Παπαστάμος υπογράμμισε πως «οι μαθητές στο Μόναχο μας υποδέχτηκαν με θέρμη και ήθελαν να μάθουν για την Ελλάδα».
Για τη μοναδική εμπειρία που έζησε ευρισκόμενη στο Νταχάου μίλησε η Μαριλίζα Σπανού που πρόσθεσε πως «περιηγηθήκαμε σε αυτούς τους χώρους για τους οποίους είχαμε ακούσει τόσο συγκλονιστικά πράγματα. Η επίσκεψή μας εκεί συνδέθηκε και με το πρόγραμμα κατά του ρατσισμού που υλοποιείται στο σχολείο μας».
Η Αριάννα Κουντούρη τόνισε πως «πήγαμε σε μέρη που είχαν να μας προσφέρουν πολλές γνώσεις. Επισκεφθήκαμε και δύο μουσεία (φυσικής ιστορίας και τέχνης) στην Βιέννη».
Ο Ρωμανός Γαβρινιώτης είπε πως «μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος κατά του ρατσισμού θα πραγματοποιήσουμε και μια θεατρική παράσταση στις 20 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο και προσκαλούμε, όποιον θέλει να έρθει να μας δει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το