Τοπικά

Εμπειρίες μέσα από βιωματικές δράσεις ανάγνωσης και δημιουργικότητας στο «Στέκι Παιδιού»

Ολοκληρώθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα από την Παιδική Βιβλιοθήκη του «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, τα οποία παρακολούθησαν 506 παιδιά, ηλικίας 8 έως 12 χρόνων, ενώ κατά τη θερινή περίοδο υλοποιούνται δράσεις, οι οποίες ολοκληρώνονται στις 26 Ιουλίου, με τίτλο «Αν ήμουν βιβλίο» με αφορμή το βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο του Jose Jorje Letria από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Η βιβλιοθηκονόμος κ. Πηνελόπη Πολυχρόνη τόνισε ότι «από τις 18 Ιουνίου ξεκίνησε η καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης που διοργανώνει η Παιδική Βιβλιοθήκη του «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουλίου 2019».

Το θέμα της φετινής χρονιάς είναι «Αν ήμουν βιβλίο» με αφορμή το βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο του Jose Jorje Letria από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο». Η συμμετοχή των παιδιών, ηλικίας 4-12 ετών, είναι δωρεάν με την προϋπόθεση να γίνει προεγγραφή στη βιβλιοθήκη, 9 π.μ. έως 1 μ.μ., στο τηλέφωνο 2421031456.
«Αφορμή για την κάθε δράση είναι το βιβλίο, αυτό μας μεταμορφώνει σε γαλάζια άλογα όπως τα άλογα του Eric Carle, μας ταξιδεύει στο διάστημα με τελικό προορισμό τον Άρη τον κόκκινο πλανήτη, μας διώχνει τον φόβο, μας γνωρίζει τον περίφημο βάτραχο του Μαξ Βέλθουις, μας ταξιδεύει στον πλανήτη του Μικρού Πρίγκιπα και άλλους ατέλειωτους προορισμούς μέσα από τις μαγικές σελίδες του. Μουσικές, τραγούδια, χρώματα, πινέλα, πηλός, υφάσματα, υφαίνουν σιγά-σιγά στις ψυχές των παιδιών την ανάμνηση ενός μοναδικού καλοκαιριού, γεμάτο εμπειρίες βιωματικών δράσεων ανάγνωσης και δημιουργικότητας» σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Πηνελόπη Πολυχρόνη, «οι δράσεις έχουν σαν σκοπό να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών, να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να καλλιεργήσουν την αγάπη για τα βιβλία. Τα εργαστήρια ζωγραφικής, κεραμικής, θεατρικού παιχνιδιού και αφήγησης που κάθε φορά πλαισιώνουν τις δράσεις, βοηθούν ώστε να πετύχουμε καλύτερα αυτούς τους στόχους».
Όσον αφορά στο τι αποκομίζουν τα παιδιά από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια και τις δράσεις η ίδια ανέφερε ότι «γνωρίζουν την Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη της πόλης τους, γίνονται μέλη και δανείζονται δωρεάν βιβλία. Παράλληλα περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους συνδυάζοντας τη φιλαναγνωσία με εκπαιδευτικές δράσεις που ολοκληρώνονται με εικαστικά εργαστήρια».

Υπεύθυνοι των εργαστηρίων: Πολυχρόνη Πηνελόπη, βιβλιοθηκονόμος, Τσιμά Παρασκευή, ιστορικός – αρχαιολόγος, Γούση Βασιλική, μουσικολόγος, Δεδούση Δώρα, ζωγράφος, Μόσιου Νατάσα, κεραμίστρια, Χατζηγεωργίου Κατερίνα, θεατρολόγος, Κουκούλης Αναστάσιος, πληροφορικός.
Να σημειωθεί πως την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η Παιδική Βιβλιοθήκη του «Στέκι Παιδιού» θα συμμετέχει στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019 με θέμα «Για φαντάσου…», που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Η Παιδική Βιβλιοθήκη περιμένει τα παιδιά και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς για να δανειστούν βιβλία, αλλά και να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που γίνονται τα πρωινά με τη συμμετοχή τάξεων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το