Κόσμος

Ελβετία: Προτιμούν να πληρώσουν πρόστιμο 262.000 ευρώ αντί να δεχθούν 10 πρόσφυγες!

Die Gemeinde Oberwil (Oberwil-Lieli), aufgenommen am Mittwoch, 27. April 2016. Die Stimmberechtigten von Oberwil-Lieli AG werden am kommenden Sonntag, 1. Mai in einer Referendumsabstimmung entscheiden, ob die Gemeinde die vom Kanton Aargau zugeteilten Asylsuchenden aufnehmen soll. (KEYSTONE/Alexandra Wey)

Ένα από τα πλουσιότερα χωριά της Ευρώπης αποφάσισε να πληρώσει το ποσό των 262.000 ευρώ πρόστιμο αντί να δεχθεί περίπου 10 πρόσφυγες.

Οι κάτοικοι στο γραφικό ελβετικό χωριό Oberwil-Lieli ψήφισαν «όχι» σε ένα δημοψήφισμα για να αν θα δεχτούν τους πρόσφυγες, επειδή «δεν ταίριαζαν στο χωριό τους».

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά την ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης πως θα υλοποιήσει την απόφασή της να επιτρέψει την είσοδο σε 50.000 αιτούντες ασύλου στη χώρα.

Απορρίπτοντας τα σχέδια της κυβέρνησης, το χωριό – που μετρά 300 εκατομμυριούχους σε πληθυσμό 22.000 – έχει συνταράξει ολόκληρη τη χώρα, με πολλούς να κατηγορούν τους κατοίκους για ρατσισμό. Οι χωρικοί θα πρέπει τώρα θα πληρώσουν 290.000 ελβετικά φράγκα (262.000 ευρώ) ως επίπτωση της άρνησής τους να υποδεχθούν τους αιτούντες άσυλο.

Ένας από αυτούς, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στην MailOnline: «Εμείς δεν τους θέλουμε εδώ, είναι τόσο απλό. Εργαστήκαμε σκληρά σε όλη μας τη ζωή και έχουμε ένα όμορφο χωριό που δεν θέλουμε να το χαλάσουμε». Προσθέτοντας: « Δεν είμαστε το κατάλληλο μέρος, δεν θα ταιριάξουν εδώ».

Αλλά μία άλλη κάτοικος, μητέρα δύο παιδιών, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι είναι λυπηρό το γεγονός πως η απόφασή τους έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το χωριό τους είναι εγωιστικό και ρατσιστικό.«Το σωστό είναι να βοηθήσουμε τους άλλους που είναι λιγότερο τυχεροί» είπε. «Η απόφαση αυτή κάνει το χωριό μας να φαίνεται πως δεν νοιάζεται για τους άλλους και πως κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας. Αλλά δεν είναι έτσι».

Ο Αντρέας Γκλάρνερ, δεξιός δήμαρχος της πόλης, αρνείται πως το δημοψήφισμα είχε ρατσιστικά κίνητρα και δήλωσε πως το χωριό απέρριψε την πρόταση επειδή δεν ήξεραν εάν επρόκειτο για Σύριους πρόσφυγες ή «οικονομικούς μετανάστες από άλλες χώρες».

«Ναι, οι Σύριοι πρόσφυγες πρέπει να βοηθηθούν και θα εξυπηρετηθούν καλύτερα αν δεχθούν βοήθεια στους καταυλισμούς που βρίσκονται πιο κοντά στο σπίτι τους» είπε. «Μπορούν να τους σταλούν χρήματα, αλλά αν τους στεγάσουμε εδώ, θα στείλουμε λάθος μήνυμα. Θα έρθουν κι άλλοι διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον ωκεανό και πληρώνοντας λαθρέμπορους για να τους φέρουν».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το