Κόσμος

Ελβετία: Κατασχέθηκαν πίνακες του Βαν Γκογκ και του Μονέ

van gong
Οι ελβετικές αρχές, ενεργώντας κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, προχώρησαν σήμερα στην κατάσχεση τριών πολύτιμων πινάκων ζωγραφικής, στο πλαίσιο μιας έρευνας που σχετίζεται με ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας το οποίο πλήττεται από σκάνδαλα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα.

Μια εκπρόσωπος του ελβετικού ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι πίνακες που διετάχθη να κατασχεθούν είναι ένας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ (La maison de Vincent à Arles) και δύο του Κλοντ Μονέ (Saint-Georges Majeur και Νympheas avec Reflets de Hautes Herbes). Η εκπρόσωπος επιβεβαίωσε με τη δήλωση αυτή πληροφορίες που δημοσίευσε πρώτη η Neue Luzerner Zeitung.
«Η επιχείρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, έτσι δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο προς το παρόν για το πού βρίσκονται οι πίνακες», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε αγωγές χθες Τετάρτη ζητώντας την κατάσχεση πόρων αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που πιστεύει ότι αποκτήθηκαν με χρήματα που κλάπηκαν από το κρατικό ταμείο της Μαλαισίας 1MDB.
Στην Κουάλα Λουμπούρ, ο μαλαίσιος πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά κρίση ώσπου να γίνουν γνωστά όλα τα γεγονότα μετά την άσκηση των αγωγών από την Ουάσινγκτον.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στις αγωγές που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ δεν κατονομάζει τον Νατζίμπ, αλλά αναφέρεται στον «μαλαίσιο αξιωματούχο 1». Όμως ορισμένες από τις κατηγορίες εναντίον αυτού του αξιωματούχου είναι οι ίδιες με αυτές που έχουν διατυπωθεί στο πλαίσιο της έρευνας η οποία διεξάγεται στη Μαλαισία για τη μεταφορά ενός ποσού ύψους 681 εκατομμυρίων ευρώ στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του πρωθυπουργού Ραζάκ.
Οι αγωγές αναφέρουν ότι τα 681 εκατ. δολάρια από μια πώληση κρατικών ομολόγων που είχε κάνει το κρατικό ταμείο 1Malaysia Development Berhad (1MDB) μεταφέρθηκαν στον λογαριασμό του «μαλαίσιου αξιωματούχου 1». Μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα επιβεβαίωσε ότι ο «μαλαίσιος αξιωματούχος 1» είναι πράγματι ο μαλαίσιος πρωθυπουργός.
Στις αγωγές αναφέρεται ότι το συνολικό ποσό των καταχρήσεων στο 1MDB—το οποίο ιδρύθηκε από τον Νατζίμπ Ραζάκ το 2009 και ο ίδιος ήταν πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου—ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν έχει ασκηθεί μέχρι τώρα ποινική δίωξη για την υπόθεση. Πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο προσπάθησαν να αποσυνδέσουν τον Μπαράκ Ομπάμα από τις αγωγές.
Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και η Goldman Sachs International, η οποία οργάνωνε τις δημοπρασίες κρατικών ομολόγων της μαλαισιανής κυβέρνησης, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελέα Αϊλίν Ντέκερ.
Η Goldman Sachs δεν αντιμετωπίζει κάποια κατηγορία.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το