Τοπικά

Ελπίζουν σε αλλαγή, «τρέμουν» εκτροπές – Βολιώτες που ζουν στις ΗΠΑ μιλούν στη «Θ» για τις εκλογές

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα και την αγωνία να κορυφώνεται, οι αμερικανικές εκλογές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Δύο πανεπιστημιακοί από τον Βόλο, που ζουν στις ΗΠΑ, ελπίζουν η χώρα να «αλλάξει σελίδα», αλλά ανησυχούν για την επιλογή και επιμονή του προέδρου Τραμπ, να σπέρνει τον σπόρο της θεσμικής εκτροπής και του πολιτικο-κοινωνικού χάους.

Ο Γιάννης Μάζης έλκει την καταγωγή του από τον Βόλο και είναι καθηγητής Ρωσικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας, στο Hamline University της Μινεσότα. Η πολιτεία που ζει και διδάσκει, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, γιατί από το 1972 δεν έχει εκλέξει ρεπουμπλικάνο υποψήφιο και τις τελευταίες ημέρες ένοπλοι πολιτοφύλακες, που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισαν να «φυλούν» τα εκλογικά τμήματα και χρειάστηκε η παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, για να αποφευχθεί η «επέμβαση» των ένστολων. Ο καθηγητής εύχεται, ελπίζει και πιστεύει, πως οι πολίτες της Αμερικής θα στείλουν στον κάλαθο της ιστορίας τον Τραμπ, που δείχνει να «τρέμει» την επιστολική ψήφο. Ο καθηγητής θεωρεί, πως όσο φοβάται ο Τραμπ το αποτέλεσμά της, τόσο θα το εκμεταλλευτεί και δεν θα το αναγνωρίσει, προκαλώντας μεγάλη κρίση στη χώρα. «Τα πράγματα στην Αμερική είναι δύσκολα. Οι μισοί Αμερικανοί έχουν ψηφίσει και η επιστολική ψήφος είναι μια δύσκολη υπόθεση, γιατί για ένα μικρό λάθος μπορεί να ακυρωθεί. Προσωπικά θέλησα να ψηφίσω σε εκλογικό τμήμα, για να μην υπάρξει κανένα ενδεχόμενο, να ακυρωθεί η ψήφος μου. Η ακύρωση ψήφων είναι μια άποψη, που είναι διάχυτη στους ρεπουμπλικάνους, είναι μια «γραμμή».

Ο κίνδυνος που υπάρχει, είναι οι κάλπες να αναδείξουν πρόεδρο τον Τραμπ και όταν παρουσιαστούν τα αναλυτικά αποτελέσματα της καταμέτρησης με τις επιστολικές ψήφους, να υπάρξει μεγάλη ανατροπή. Τότε θα βγει ο ίδιος, θα μιλήσει για βία και νοθεία και τότε θα δει όλος ο πλανήτης, να συμβαίνουν πρωτόγνωρα πράγματα στην Αμερική. Βεβαίως θα κληθεί να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου τα 6 από τα 9 μέλη είναι ακραία συντηρητικά. Ο πρόεδρος της Αμερικής είναι ένα πρόβλημα για όλο τον πλανήτη και όχι μόνο για τη χώρα. Απουσιάζει από τον ίδιο κάθε ικμάδα πολιτικής ηθικής. Δεν πληρώνει φόρους, οι φορολογούμενοι πληρώνουν τις διακοπές στα δικά του ξενοδοχεία, είναι επιχειρηματίας, που φροντίζει για τις δουλειές του. Είναι ένας άνθρωπος με σοβαρά προσωπικά προβλήματα, είναι ένας άνθρωπος διεφθαρμένος. Φοβάμαι πως με το αποτέλεσμα των εκλογών θα δούμε τους χιλιάδες οπλισμένους οπαδούς του στους δρόμους. Θα ζήσουμε τον τρόμο και μαζί μας ο πλανήτης. Ο Μπάϊντεν είναι ένας πολιτικός θεσμικός και με φραγμούς. Ο Ντ. Τραμπ είναι το αντίθετο και επαίρεται, που δεν είναι πολιτικός. Ένα τελευταίο παράδειγμα απόλυτης αυθαιρεσίας είναι το γεγονός, ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις δόθηκαν σε ποσοστό 90% μόνο στις περιοχές που τον ψήφισαν. Χρησιμοποιεί την εξουσία του με τον χειρότερο τρόπο». Ο κ. Μάζης δίνει βάρος στην ελληνοτουρκική κρίση και σημειώνει πως για τις ΗΠΑ και τον Μπάϊντεν θα είναι μονόδρομος η «επιστροφή» στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την απομάκρυνση που επέβαλλε το δόγμα Ομπάμα.
«Είναι γνωστό πως ο πρόεδρος Τραμπ έχει προσωπικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην Τουρκία και έχει συνδέσει την εξωτερική πολιτική της χώρας με τα προσωπικά του συμφέροντα. Η απομάκρυνση των ΗΠΑ από την Ανατολική Μεσόγειο δρομολογήθηκε από τον Ομπάμα, αλλά οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η επιστροφή είναι μονόδρομος», καταλήγει.

«Οι Δημοκρατικοί λαμβάνουν το 60% και εκλέγονται οι Ρεπουμπλικανοί…»

Ο καθηγητής Γιάννης Τσαλίκης, από τη Νέα Ιωνία, διδάσκει μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Οι θέσεις του για το εκλογικό σύστημα είναι «καθαρές».
«Οι εκλέκτορες που θα λάβουν και την κρισιμότερη απόφαση, δεν ανταποκρίνονται στον πληθυσμό και τη βούλησή του. Οι Δημοκρατικοί λαμβάνουν το 60% σε όλη τη χώρα και εκλέγονται οι Ρεπουμπλικανοί. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κερδίζει χωρίς να διαθέτει την πλειοψηφία και αυτό που συμβαίνει είναι αλλοίωση αποτελέσματος με νόμιμη διαδικασία», δηλώνει. Θεωρεί ότι η επιστολική ψήφος θα είναι η καταδίκη του Τραμπ και πιστεύει πως θα χάσει τις εκλογές.

«Ο Τραμπ φοβάται την επιστολική ψήφο. Όταν ανοίξουν οι κάλπες, θα είναι πρώτος και μόλις ανακοινωθεί η καταμέτρηση της επιστολικής ψηφοφορίας, θα έχει χάσει. Υπάρχει σοβαρή περίπτωση να έχουμε επεισόδια με τους φανατικούς οπαδούς του και τα όπλα τους. Πιστεύω πως ο Τραμπ το έχει πάρει απόφαση, ότι θα χάσει και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πρόεδρο αναδεικνύει η «οικονομία». Στις ΗΠΑ η οικονομία κλονίστηκε σοβαρά, τυπώνει χρήμα η χώρα, για να επιβιώσει και αυξάνει το χρέος της».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το