Κόσμος

Ελπιδοφόρα έρευνα ιταλικού πανεπιστημίου: Πώς μπορούν να προβλεφθούν οι σεισμοί

Δυο έρευνες του πανεπιστημίου της Πάρμα έχουν ως κεντρικό θέμα την δυνατότητα πρόβλεψης των σεισμών. Οι συγκεκριμένες έρευνες δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά περιοδικά «Journal of Geophysical Research: Solid Earth» και «Scientific Reports». Αντικείμενό τους ήταν δυο μεγάλοι σεισμοί, της Λ’ Άκουιλα το 2009, και της επαρχίας Σιτσουάν στην Κίνα το 2008.

Οπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, η κύρια καινοτομία της όλης αυτής προσέγγισης αφορά την διαπίστωση ότι υπάρχουν ενδείξεις των σεισμών, οι οποίες μπορούν να καταγραφούν από συστήματα GPS – ενδείξεις που προκύπτουν πολύ νωρίτερα και σε μεγάλη απόσταση από τα σημεία στα οποία πραγματοποιούνται μεγάλοι σεισμοί.

Το σκεπτικό κάτω από την έρευνα
Ο καθηγητής Γεωφυσικής Τζαμπιέρο Γιαφαλντάνο, ο οποίος υπογράφει, μαζί με συναδέλφους του, και τις δυο αυτές έρευνες, εξήγησε αναλυτικότερα:

«Συνήθως αναζητούμε ενδείξεις των σεισμών τις ημέρες ή τους μήνες που προηγούνται των δονήσεων, κοντά σε ενεργά ρήγματα. Οι έρευνές μας αποδεικνύουν ότι ο σεισμικός κύκλος (η αρχή της διαδικασίας συσσώρευσης ενέργειας η οποία ακολουθείται από σεισμό) είναι σε θέση να αλλάξει την πορεία της μετακίνησης ολόκληρων τεκτονικών πλακών. Μετακίνηση η οποία καταγράφεται, σε διάστημα ετών, από σταθμούς GPS που βρίσκονται σε απόσταση εκατοντάδων ή και χιλιάδων χιλιομέτρων από το σημείο το οποίο θα αποτελέσει στη συνέχεια το επίκεντρο του σεισμού», δήλωσε αρχικά.

«Αυτό σημαίνει ότι, εν δυνάμει, υπάρχουν ενδείξεις που προκύπτουν χρόνια πριν και σε μεγάλη απόσταση από τα σημεία όπου πραγματοποιούνται μεγάλοι σεισμοί. Η προοπτική να μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε τις ενδείξεις αυτές για την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας αποτελεί απόλυτη καινοτομία», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Οι έρευνες του πανεπιστημίου της Πάρμα δείχνουν ουσιαστικά ότι η συνεχής παρακολούθηση της μετακίνησης των τεκτονικών πλακών, σε διάστημα ετών, και της επιβράδυνσης ή επιτάχυνσης της διαδικασίας αυτής μπορεί να προσφέρει χρήσιμα στοιχεία για την δυνατότητα πρόβλεψης των σεισμών. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στην πρώτη έρευνα, «η κίνηση της αδριατικής μικροπλάκας επιβραδύνθηκε κατά 20% τους έξι μήνες πριν από τον σεισμό της Λ’ Άκουϊλα ο οποίος, το 2009, στοίχισε τη ζωή σε 309 ανθρώπους.»

Πηγή: Έθνος

Share
Ετικέτες: έρευνασεισμοί

Πρόσφατα άρθρα

Κρούει τον κώδωνα η Μητρόπολη – Εδώ και χρόνια η υπόθεση με τον αυτοπροσδιοριζόμενο «Ιερομόναχο»

  Την προσοχή των πιστών εφιστά η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, για αυτοπροσδιοριζόμενο «Ιερομόναχο» με το…

12 Οκτωβρίου 2024

Διαγωνισμός του Δήμου Βόλου για τις εργασίες χρωματισμού σχολικών κτιρίων

Έναν ακόμη διαγωνισμό προκήρυξε ο Δήμος Βόλου και συγκεκριμένα για την ανάθεση του έργου «εργασίες…

12 Οκτωβρίου 2024

Όλα έτοιμα για το 4ο Πανελλήνιο Παράκτιας Κωπηλασίας

Στο επίκεντρο του αθλητισμού της χώρας μας θα βρεθεί ο Βόλος αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού…

12 Οκτωβρίου 2024

ΗΠΑ: 22χρονη γέννησε την ώρα του τυφώνα Μίλτον – «Είναι ένα μωρό – θαύμα»

Ήταν τέσσερις το πρωί της Τετάρτης, τοπική ώρα, στο Πορτ Σάρλοτ της Φλόριντα όταν ξεκίνησε…

12 Οκτωβρίου 2024

Νέα Ζηλανδία: Απεγνωσμένη η μάνα για τα τρία της παιδιά που εξαφανίστηκαν στα δάση με τον πατέρα τους

Η μητέρα των τριών παιδιών που εξαφανίστηκαν μαζί με τον πατέρα τους πριν από τρία…

11 Οκτωβρίου 2024

Ο Χάρισον Φορντ αποκάλυψε ότι πριν γίνει ηθοποιός εργάστηκε ως μάγειρας: «Με απέλυσαν αμέσως»

Ο Χάρισον Φορντ αποκάλυψε κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στο «Jimmy Kimmel Live!» πριν μερικές…

11 Οκτωβρίου 2024