Τοπικά

Ελπίδες στους εμπόρους του Βόλου από τις γιορτές και το άνοιγμα της εστίασης

Σε τόνωση της αγοραστικής κίνησης ελπίζουν από σήμερα οι έμποροι του Βόλου και έχουν δύο στοιχεία για να προσδοκούν μια τέτοια προοπτική. Το πρώτο, το πασχαλινό γιορτινό κλίμα και το δεύτερο, το άνοιγμα της εστίασης.
Από σήμερα στην εμπορική αγορά ισχύει το εορταστικό ωράριο που σημαίνει πως τα καταστήματα θα είναι ανοικτά πρωί και απόγευμα.
Οι έμποροι όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν παρά τα ισχνά τους κεφάλαια κίνησης, να προσδώσουν ένα εορταστικό κλίμα στην αγορά, καθώς στόλισαν τις βιτρίνες τους με χρώματα του Πάσχα και παράλληλα προμηθεύτηκαν διάφορα ανοιξιάτικα είδη, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες.
Ωστόσο ο προβληματισμός μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας παρέμενε έντονος, καθώς στα ταμεία δεν εισέρρεαν χρήματα. Με εξαίρεση μια ελαφρά κινητικότητα στις αγορές για τα βαφτιστήρια και η οποία επικεντρωνόταν στα ψώνια για το παιδικό ρούχο και παπούτσι, καθώς και τη λαμπάδα. Από ‘κει και πέρα η κατανάλωση στα υπόλοιπα είδη ήταν πολύ περιορισμένη.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Θεσσαλίας κ. Κώστας Τσέλιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «στον κόσμο δεν υπάρχει ψυχολογία, αλλά και κίνητρο για να αγοράσει κάποιος. Οι πολίτες ακούν για την αύξηση των κρουσμάτων και απογοητεύονται. Επίσης δεν είναι ανοικτή η εστίαση, ούτε υπάρχουν εκδηλώσεις για να θελήσει κάποιος να καλλωπιστεί. Το γεγονός πως πολύς κόσμος είναι άνεργος, υποαπασχολείται ή βρίσκεται σε αναστολή εργασίας, έχει παίξει επίσης καθοριστικό ρόλο. Τέλος το σύστημα για αγορές με ραντεβού έχει δυσκολέψει μια μερίδα καταναλωτών. Για τους λόγους αυτούς η κατανάλωση το προηγούμενο διάστημα κυμάνθηκε σε πολύ ρηχά νερά και δεν έχει νόημα να γίνονται συγκρίσεις με το 2019».

Οι γιορτές ξεκίνησαν για την εμπορική αγορά, αλλά όχι με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς προχθές Σάββατο του Λαζάρου έβρεχε συνεχώς και οι καταναλωτές δεν κατέβηκαν στην αγορά. Επίσης και χθες Κυριακή των Βαΐων, ο περίεργος καιρός μέχρι το μεσημέρι με τη συννεφιά, απέτρεψε πολλούς να κάνουν αγορές επιλέγοντας την άνεση του σπιτιού τους.
Πλέον στην έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας οι έμποροι προσδοκούν ότι κάτι καλύτερο θα γίνει με την κατανάλωση. Και έχουν δύο λόγους για να πιστεύουν κάτι τέτοιο. Πρώτον, το γιορτινό κλίμα που παραδοσιακά ωθεί σε δώρα για συγγενικά και αγαπημένα πρόσωπα. Μάλιστα φέτος το πασχαλινό τραπέζι θα γιορταστεί με περισσότερα άτομα που σημαίνει ότι περισσότερες οικογένειες θα βρεθούν μεταξύ τους την Κυριακή του Πάσχα και συνήθως η ανταλλαγή επισκέψεων προϋποθέτει και κάποια δώρα. Το δεύτερο στοιχείο είναι πως σε μια εβδομάδα ανοίγει η εστίαση και σταδιακά δημιουργείται μια καλύτερη ψυχολογία στον κόσμο, καθώς θα βγαίνει έξω και θα καλλωπίζεται.

Πασχαλινό ωράριο

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, σύμφωνα με τη νέα δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκτός των άλλων ορίζει και τη λειτουργία των λιανικών επιχειρήσεων για το διάστημα από Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου 2021 έως και τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2021, προτείνει το ωράριο των εμπορικών επιχειρήσεων.
Λόγω των αλλαγών, το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που προτείνεται από τον ΕΣΒ για την πόλη του Βόλου επανακαθορίζεται ως εξής:
Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 26/04: 09.00 – 14.00 και 17.30 – 21.00.
Μ. ΤΡΙΤΗ 27/04: 09.00 – 14.00 και 17.30 – 21.00.
Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 28/04: 09.00 – 14.00 και 17.30 – 21.00.
Μ. ΠΕΜΠΤΗ 29/04: 09.00 – 14.00 και 17.30 – 21.00.
Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/04: 13.00 – 19.00.
Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 01/05: 09.00 – 15.00.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ 02/05: Αργία.
ΔΕΥΤΕΡΑ 03/05: Αργία.
ΤΡΙΤΗ 04/05: Αργία.
Όπως ορίζει το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017, ως μέρα υποχρεωτικής αργίας, η Πρωτομαγιά πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη εργάσιμη ημέρα στην περίπτωση που συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.
Για την Μ. Παρασκευή τα καταστήματα δεν επιτρέπεται να λειτουργήσουν πριν τις 13.00, όπως ορίζεται με την ισχύουσα νομοθεσία.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου σημειώνει πως είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα υγειονομικά μέτρα και οι επιχειρήσεις μας να κάνουν τα αδύνατα – δυνατά, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, η υπερκινητικότητα και οι ουρές αναμονής και να μην δοθεί καμία ευκαιρία σε κανέναν να εισηγηθεί και πάλι το κλείσιμο του λιανεμπορίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το