Αθλητισμός

Ελπίδες ανόδου στη Νίκη μετά την επικύρωση της βαθμολογίας στη Φούτμπολ Λιγκ

Πολλές ελπίδες για άνοδο και μάλιστα χωρίς μπαράζ έχει η Νίκη. Χθες επικυρώθηκε η βαθμολογία του φετινού πρωταθλήματος και ο Ηρακλής θα βρίσκεται στη Φούτμπολ Λιγκ. Αν ισχύσουν όσα έχουν πει οι άνθρωποι του «γηραιού» και δεν κατεβούν στη νέα κατηγορία, τότε τη θέση τους θα πάρει η βολιώτικη ομάδα βάσει όσων προβλέπει ο ΚΑΠ.
Οριστικά στη Φούτμπολ Λιγκ έπεσε ο Ηρακλής. Χθες επικυρώθηκε η βαθμολογία της Φούτμπολ Λιγκ και με τη θέση που κατέλαβε ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης δεν έχει θέση στη Σούπερ Λιγκ 2. Μάλιστα η βαθμολογία επικυρώθηκε χωρίς αστερίσκους, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ηρακλής δεν μπορεί να αποφύγει το… μοιραίο.

Πάντως η χθεσινή επικύρωση προκάλεσε αντιδράσεις. Ο ιδιοκτήτης του ΑΟ Τρίκαλα, Ηλίας Αϊβάζογλου υποστήριξε ότι δεν πρέπει να επικυρωθεί η βαθμολογία και ρώτησε αν η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ έχει αποφασίσει να διεξαχθεί η Σούπερ Λιγκ 2 με 12 ή 14 ομάδες, για να απαντήσει ο Λεωνίδας Λεουτσάκος ότι έχει ήδη αποφασιστεί να γίνει με 12. Επίσης επισημάνθηκε στον κ. Αϊβάζογλου ότι η διαδικασία είναι τυπική και δεν μπορεί να αλλάξει κάτι.
Επομένως Ηρακλής και Τρίκαλα οδηγούνται στη νέα Φούτμπολ Λιγκ. Ο Αήττητος Σπάτων κατατάχθηκε τελευταίος χωρίς βαθμούς και στη 15η θέση βρέθηκε η Σπάρτη. Στην Γ’ Εθνική θα αγωνίζονται του χρόνου και οι Ηρόδοτος, Αιγινιακός.

Παρόντες στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν οι κ.κ. Λεουτσάκος, Σταμόπουλος εκ του προεδρείου, ο κ. Θωμαΐδης από την ΕΠΟ, ο νομικός εκπρόσωπος κ. Βουγίδης και οι κ.κ. Αμανατίδης (Πλατανιάς), Τουτζάρης (Εργοτέλης), Απόλλων Πόντου (Καλαϊτζίδης), Λυχναράς (ΑΟΧ Κισσαμικός), Αϊβάζογλου (Τρίκαλα) και Οταπασίδης (Δόξα Δράμας).
Η χθεσινή εξέλιξη θεωρείται ευνοϊκή για τη Νίκη. Κι αυτό γιατί ο Ηρακλής πέφτει στη Φούτμπολ Λιγκ και όπως έχουν δηλώσει οι παράγοντές του, δεν επιθυμούν να παίξουν στη συγκεκριμένη κατηγορία λόγω των πολλών χρεών που έχει η ΠΑΕ.
Αυτό σημαίνει ότι αδειάζει μια θέση στη Φούτμπολ Λιγκ, την οποία επιθυμούν να καταλάβουν οι «κυανόλευκοι» του Βόλου. Η συγκεκριμένη τους επιθυμία στηρίζεται σε επιχειρήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον ΚΑΠ, ο οποίος στην παράγραφο 16 του άρθρου 20 αναφέρει ότι εφόσον δημιουργηθεί κενό σε μια κατηγορία, το αναπληρώνει η ομάδα με την καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή από την αμέσως επόμενη κατηγορία.

Τις προϋποθέσεις πληροί η Νίκη, αφού είναι η ομάδα με τους περισσότερους βαθμούς στη φετινή Γ’ Εθνική από τις υπόλοιπες δευτεραθλήτριες, που έχασαν στα μπαράζ, δηλαδή από τον Νέστο Χρυσούπολης, την Καλαμάτα και τον Αιολικό. Βέβαια φέτος το πρωτάθλημα διεξήχθη σε οκτώ ομίλους, που δεν είχαν όλοι τον ίδιο αριθμό ομάδων. Ωστόσο ο κανονισμός έχει προβλέψει και αυτό το ενδεχόμενο και αναφέρει πως αφαιρούνται οι βαθμοί από τον τελευταίο ή τους τελευταίους του κάθε γκρουπ, έτσι ώστε οι υποψήφιες ομάδες να έχουν τον ίδιο αριθμό αγώνων.
Και σ’ αυτή την περίπτωση το βολιώτικο συγκρότημα υπερτερεί. Αν αφαιρέσουμε τους 12 βαθμούς που κατέκτησε με τους ουραγούς Αναγέννηση Καρδίτσας και Φωκικό φτάνει τους 57. Ο Νέστος Χρυσούπολης επίσης είχε το απόλυτο με τους τελευταίους και στην ειδική βαθμολογία έχει 53 πόντους (είχε συλλέξει 65 συνολικά). Η Καλαμάτα και ο Αιολικός έχουν λιγότερους βαθμούς, 51 και 40 αντίστοιχα, πράγμα που σημαίνει ότι η Νίκη είναι η πρώτη επιλαχούσα.

Τι προβλέπει ο ΚΑΠ
Αναλυτικά ο ΚΑΠ για την προκειμένη περίπτωση αναφέρει τα κάτωθι:
«Στην περίπτωση κατά την οποία ένα πρωτάθλημα διεξάγεται σε δύο ή περισσότερους ομίλους και για τον λόγο αυτό δεν είναι δυνατή η ενιαία βαθμολογική κατάταξη των ομάδων στην τελική σειρά βαθμολογίας του πρωταθλήματος, ισχύουν τα αντίστοιχα κριτήρια ισοβαθμίας των διεξαγόμενων με ομίλους πρωταθλημάτων της UEFA και συγκεκριμένα:
α) Οι περισσότεροι βαθμοί που έχουν συγκεντρώσει στους αγώνες με τις ομάδες του ομίλου τους
β) Η μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων από τους αγώνες με τις ομάδες του ομίλου τους.
γ) Τα περισσότερα τέρματα που έχουν πετύχει στους αγώνες με τις ομάδες του ομίλου τους.
δ) Τα περισσότερα εκτός έδρας τέρματα που έχουν πετύχει στους αγώνες με τις ομάδες του ομίλου τους.
ε) Στην περίπτωση που οι όμιλοι δεν έχουν ίδιο αριθμό ομάδων, (ορίζονται αυτοί και) υπολογίζονται οι βαθμοί με ίσο αριθμό ομάδων αφαιρουμένων των βαθμών που κέρδισαν οι υποψήφιες, των οποίων ο όμιλος έχει περισσότερες ομάδες, με τον τελευταίο/ους (ανάλογα) της κατάταξης του ομίλου».
Μετά τα παραπάνω λοιπόν καθίσταται σαφές ότι η Νίκη είναι εκείνη που δικαιούται να αντικαταστήσει τον Ηρακλή. Αρκεί βέβαια ο «γηραιός» να πάρει οριστικά την απόφαση να μην κατεβεί την επόμενη χρονιά στη Φούτμπολ Λιγκ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το