Τοπικά

Ελλείψεις σε εμβόλια για τα παιδιά στη Μαγνησία “Θ”

 

EMBOLIA

Μέσα σε ένα νέο τοπίο, ασφυκτικό από την έλλειψη ρευστότητας και με capital controls στις τράπεζες, οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες φαρμάκων και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Το έργο τους βέβαια δεν είναι εύκολο, καθώς οι ίδιοι έχουν να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ εδώ και αρκετό καιρό, ενώ είναι ενδεικτικό πως έχουν εξοφληθεί για τον περασμένο Ιανουάριο.

Η εύρεση λοιπόν της ρευστότητας είναι το μεγάλο ζητούμενο για τους ίδιους για να πληρώσουν τις φαρμακαποθήκες, που με τη σειρά τους πληρώνουν τις εταιρείες.

Βέβαια από τις εταιρείες τονίζεται πως υπάρχει επάρκεια φαρμάκων για το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε πως τόσο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία όσο και οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, συνεργάζονται στενά μεταξύ τους και είναι σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό αυτή τη στιγμή έχουμε πετύχει να ελαχιστοποιήσουμε τις ελλείψεις. Εκτιμώ ότι δεδομένων των συνθηκών που περνάει η Ελλάδα σήμερα, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι εάν δεν επιδεινωθεί η κατάσταση και προχωρήσουμε σε συμφωνία, δεν θα υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις στην αγορά».

Ωστόσο οι ελλείψεις που πάντοτε υπήρχαν σε ορισμένα φάρμακα παραμένουν.

Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης, μεταξύ των ελλείψεων που παρατηρούνται αυτή την περίοδο είναι και τα εμβόλια, που πρέπει να κάνουν τα παιδιά. Και οι γονείς κατόπιν συστάσεων από τους παιδιάτρους, προσπαθούν από το φαρμακείο της γειτονιάς τους ή από άλλα φαρμακεία να βρουν λύση στο ζήτημα που αντιμετωπίζουν.

Στο μεταξύ εκδόθηκε το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στο οποίο έχει συμπεριληφθεί και ο νέος μειωμένος ΦΠΑ ύψους 6% στις λιανικές τιμές αντί για 6,5% που ήταν μέχρι τώρα.

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν άμεσα με την ενσωμάτωσή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Σύμφωνα με την απόφαση στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Στις λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ 6,0%.

Επίσης στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,89%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το