Τοπικά

Ελλείψεις εμβoλίων κατά της γρίπης και της ιλαράς στα φαρμακεία της Μαγνησίας 

Σημαντικές ελλείψεις σε εμβόλια κατά της γρίπης αλλά και της ιλαράς παρατηρούνται αυτή την περίοδο στα φαρμακεία της Μαγνησίας και οι ασθενείς προσπαθούν πηγαίνοντας από το ένα φαρμακείο στο άλλο να βρουν το εμβόλιο που θέλουν.

Ήδη καταγράφεται έντονη κινητικότητα από ασθενείς αλλά και ευπαθείς ομάδες, καθώς και ηλικιωμένους οι οποίοι αναζητούν να βρουν το εμβόλιο κατά της γρίπης. Όπως άλλωστε συστήνουν γιατροί και φαρμακοποιοί, ο εμβολιασμός κατά της κρίσης περιλαμβάνει δύο φάσεις. Ο πρώτος εμβολιασμός είναι αυτή την περίοδο, ώστε να θωρακιστούν ενώπιον της έλευσης του πρώτου κύματος του χειμώνα και ο δεύτερος τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο.

Μετά τα πολλά περιστατικά με θανάτους που σημειώθηκαν πρόπερσι λόγω της γρίπης στην Ελλάδα και της νοσηλείας πολλών ανθρώπων στις ΜΕΘ η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την αντιμετώπιση της γρίπης μέσα από τον εμβολιασμό, είναι πολύ μεγάλη.
Αυτή η εξέλιξη έχει την πολύ θετική όψη ότι ο κόσμος θωρακίζεται κατά της γρίπης. Βέβαια και το Κράτος θα οφείλει να παρέχει επάρκεια σε εμβόλια. Φαίνεται, όμως πως αυτό δεν συμβαίνει στον βαθμό που θα έπρεπε.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης «έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με την εύρεση εμβολίων κατά της γρίπης καθώς φέτος υπάρχει η ιδιαιτερότητα πως κυκλοφορεί και ο δεύτερος τύπος εμβολίων που είναι τα τετραδύναμα, δηλαδή πιο ενισχυμένα από τον πρώτο τύπο που υπήρχε μέχρι και πέρυσι. Οι γιατροί συνταγογραφούν πολύ περισσότερο τα τετραδύναμα εμβόλια, με αποτέλεσμα να προκύπτει πρόβλημα, καθώς λείπουν από την αγορά και οι καλύψεις είναι σε μικρό βαθμό, αν και χθες ενημερωθήκαμε ότι έρχεται νέα παρτίδα. Έτσι και οι ενδιαφερόμενοι προσπαθούν να βρουν το εμβόλιο με πολλή προσπάθεια».

Ο περυσινός τύπος εμβολίου διατίθεται από τα φαρμακεία στα έξι ευρώ, ενώ ο φετινός τύπος με τα τετραδύναμα εμβόλια διατίθεται από τα φαρμακεία περίπου στα έντεκα και στα δεκατέσσερα ευρώ, ανάλογα με την εταιρεία.

Ο κ. Ματσιόλης επισήμανε πως το ενδιαφέρον του κόσμου για να εμβολιαστεί κατά της γρίπης είναι έντονο, ενώ λόγω της οικονομικής ανέχειας οι περισσότεροι μεταβαίνουν στον γιατρό για να συνταγογραφήσει το εμβόλιο και έτσι να εμβολιαστούν δωρεάν.
Ο κ. Ματσιόλης επισήμανε πως αυτή την περίοδο παρατηρούνται ελλείψεις και στα εμβόλια κατά της ιλαράς. Και φαίνεται ότι παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρχουν ελλείψεις τελικά αυτές διαπιστώνονται.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το