Άρθρα

Ελλιπής κάλυψη με ασθενοφόρα της ελληνικής υπαίθρου

Του δρ. Παύλου Μαλινδρέτου*

Η ελλιπής κάλυψη του υγειονομικού χάρτη της χώρας είναι πια εκκωφαντική. Είναι από εκείνες τις στιγμές που αναρωτιέται όποιος είναι αφοσιωμένος στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Μα για όλα φταίει το ΕΚΑΒ; Άραγε πραγματικά οι διοικούντες δεν βλέπουν; πραγματικά δεν ακούν; Η λύση οποιουδήποτε προβλήματος προϋποθέτει την κατανόηση του και φυσικά την αποδοχή της υπάρξεώς του. Είναι κοινό μυστικό ότι συντεχνιακά και πολιτικά κινούμενοι κύκλοι δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα απλά αλληλοκατηγορώντας ο ένας τον άλλο. Σαν να ενδιέφερε τον συμπολίτη μας ποιος έχει το άδικο και δεν υπάρχει ασθενοφόρο να μεταφέρει τον πατέρα και τη μητέρα του. Σαν να ενδιέφερε τον συμπολίτη μας, όταν δεν βρίσκει γιατρό ειδικότητας στο νοσοκομείο ποιος φταίει ή αν οι εφημερίες μας είναι απλήρωτες. Σαν να ενδιέφερε τον συμπολίτη μας ότι η καταταλαιπωρημένη νοσηλεύτρια που φροντίζει 30 ασθενείς, έχει εβδομάδες να καθίσει στο σπίτι της ένα εικοσιτετράωρο. Σαν να ενδιέφερε το συμπολίτη μας ότι ο οδηγός του ασθενοφόρου, ενώ ήταν σε άδεια, παράτησε την οικογένειά του για να σώσει μία ζωή. Όχι, λοιπόν λίγα λόγια και σταράτα.

Τον κάθε πολίτη τον ενδιαφέρει η προάσπιση της υγείας των δικών του ανθρώπων και πολύ καλά κάνει. Είναι στοιχειώδες δικαίωμα όλων των συμπολιτών μας να χαίρουν της ίδιας φροντίδας υγείας, σε όποιο σημείο της ελληνικής επικράτειας και αν μένουν. Εμείς, όλοι οι λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας, πρέπει να είμαστε στις θέσεις μας για να υπερασπιζόμαστε το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία των συμπολιτών μας. Οι διοικούντες όμως, οφείλουν άμεσα να φροντίσουν για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στη Δημόσια Υγεία. Χρειάζονται άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας. Μέχρι να γίνει αυτό, δεν χρειάζεται να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Είναι τόσο απλό, υπάρχει διυπουργική απόφαση από τις 16 Φεβρουαρίου του 2011 (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 257, σελ. 4081 – 16 Φεβρουαρίου του 2011), η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα ασθενοφόρα οχήματα (αλλά και το προσωπικό) των Στρατιωτικών Μονάδων και Σχηματισμών να διατίθενται για την εξυπηρέτηση των Υγειονομικών Μονάδων του ΕΣΥ. Βλέπετε; Μέχρι να προσλάβετε το αναγκαίο προσωπικό, αρκεί να ζητήσετε την έκτακτη συνδρομή του Στρατού. Αλλά ξέχασα, είστε απασχολημένοι με το να κλείσετε τις στρατιωτικές μονάδες της περιφέρειας (βλέπε Τάγμα Πεζοναυτών Βόλου), αντί να τις εκμεταλλευτείτε προς όφελος του φορολογούμενου πολίτη.

Στο Νοσοκομείο του Βόλου κάναμε και παλαιότερα χρήση αυτής της διάταξης, ζητώντας βοήθεια από τον Στρατό για την κάλυψη επισιτιστικών αναγκών. Εσάς τι σας εμποδίζει; όμως ξεχάσαμε, όλα πρέπει να συγκεντρωθούν στην Αθήνα. Άλλωστε, για όλα θα φταίει το ΕΚΑΒ…
Γιατί δεν δίνετε τη δυνατότητα σε ακριτικές περιοχές, όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από μόνιμο προσωπικό, να εκπαιδευτούν για παράδειγμα εθελοντικά πληρώματα ασθενοφόρων; Γιατί δεν αποσπάτε οπλίτες να κάνουν τη θητεία τους προσφέροντας; Αφήστε ξέρουμε, η ασφάλεια και λοιπές συντεχνιακές «αερολογίες», λες και κάποιοι κατέχουν μοναδικές ικανότητες και γνώσεις, και ο κόσμος απλά πεθαίνει όσο εσείς τσακώνεστε. Οι λύσεις είναι απλές, τόσο που πραγματικά κάνουν τον καθένα από εμάς να απορεί, αλήθεια δεν τις βλέπετε; Είναι η απλή λογική τόσο ξένη σε εσάς; Είστε φαίνεται απασχολημένοι να κατηγορείτε ο ένας τον άλλο.
Καιρός να προχωρήσουμε μπροστά, απλές λύσεις, τώρα, φτάνει η ανούσια φαγωμάρα σας. Είμαστε εδώ, στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση της υγείας των συμπολιτών μας.

*Ο δρ. Παύλος Μαλινδρέτος είναι πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Κέντρων Υγείας Μαγνησίας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το