Πολιτισμός

Ελληνοαυστριακό μουσικό καλοκαίρι – Αυγουστιάτικη νυχτωδία στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου

Στις νότες εμβληματικών μουσικών συνθέσεων θα ταξιδέψουν οι φίλοι της κλασικής μουσικής, που θα βρεθούν στον κήπο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, την Τετάρτη 25 Αυγούστου στις 9 το βράδυ. Πρόκειται για μια ανοικτή συναυλία κλασικής μουσικής, που αποτελεί μέρος του προγράμματος «Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι 2021» της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα. Φέτος πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στον Βόλο με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και του Σωματείου «Φίλοι του Αθανάσακειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου».
Το τρίο εγχόρδων θα μας ταξιδέψει στις μουσικές της Ευρώπης με έργα των Sibelius, Beethoven, Enescu, Borodin, Mozart, Handel, Piazzola, κ.ά.
Το «Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι» είναι ένας πολιτιστικός θεσμός, που διέπεται από θεμελιώδεις ιδέες, που στηρίζονται στον διάλογο μεταξύ Αυστριακών και Ελλήνων επαγγελματιών καλλιτεχνών, στην ποικιλομορφία της έκφρασης, μέσω των διαφόρων ειδών μουσικής και βεβαίως στη φιλία μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδας. Απευθύνεται σε εξαιρετικά ταλαντούχους μουσικούς υψηλής επαγγελματικής στάθμης, που επιθυμούν να συμβάλλουν στην ξεχωριστή αυτή μουσική εμπειρία για το κοινό.

Με αυτό το πνεύμα, μουσικοί Αυστριακοί και Έλληνες, εμφανίζονται από κοινού σε διάφορα σχήματα, προβάλλοντας την ευρύτητα του μουσικού τοπίου των δύο χωρών. Οι συναυλίες, υποστηρίζονται από την Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία παρέχει στήριξη στους Έλληνες διοργανωτές και τους Αυστριακούς μουσικούς, προκειμένου να καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση αυτών των μουσικών συναντήσεων.
Για την οργάνωση της εκδήλωσης συνεργάστηκαν το οργανωτικό δίδυμο της αυστριακής Πρεσβείας, η επιτετραμμένη σύμβουλος της Πρεσβείας Mag Dr Martina Hernmann και η Χαρά Μαμάτα με την πρόεδρο του Σωματείου «Φίλοι του Αθανασάκειου Μουσείου Βόλου» Κερασία Μπαρτζιώκα. Οι δυο τοπικοί συνδιοργανωτές, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Σωματείο «Φίλοι του Αθανασάκειου Μουσείου Βόλου» από κοινού ανέλαβαν την προετοιμασία της καλοκαιρινής αυτής συναυλίας, που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση.
Θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλούς προσέλευσης και παραμονής στον χώρο. Παρακαλούνται οι παρευρισκόμενοι να ακολουθούν τις οδηγίες του προσωπικού της ΕΦΑ Μαγνησίας για την κίνησή τους στον χώρο της αυλής και στις αίθουσες του Μουσείου.

Παίζουν οι μουσικοί


Η Μαριλίζ Γκούσλμπαουερ έκανε το σόλο ντεμπούτο της στη διεθνή σκηνή το 2016 στο κοντσέρτο του Schumann για τσέλο με τη Norddeutsche Philharmonie και τον μαέστρο Wojciech Rajski στο φεστιβάλ Mecklenburg-Vorpommern. Άλλες πετυχημένες περιοδείες έφεραν τη νεαρή αυστριακή τσελίστα στην Ιαπωνία, την απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου και την ΕΧΡΟ της Σαγκάης. Ως λάτρης της μουσικής δωματίου έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ όπως: Quincena Musical San Sebastian, City of Longon Festival, Frankische Musiktage και σπουδαίες αίθουσες όπως: Musikverein και Konzerthaus της Βιέννης, Konzerthaus του Βερολίνου, και Palacio de Bellas Artes της πόλης του Μεξικού. Το 2020 ήταν η πρώτη τσελίστα που επιλέχθηκε ως «mdv artist». Επί του παρόντος σπουδάζει με τον N. Altstaedt στο Βερολίνο και τον Reinhard Latzko στη Βιέννη.


O Ηλίας Λιβιεράτος, ο Πρεβεζάνος μουσικός είναι πρώτος κορυφαίος στις βιόλες της σημαντικότερης ορχήστρας της χώρας, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες μουσικούς της νέας γενιάς στην κλασική μουσική. Σπούδασε βιολί στη Γερμανία και στην Αυστρία (Wurzburg, Μόναχο και Σάλτσμπουργκ) με καταξιωμένους καθηγητές όπως οι C. Poppen, K. Flieder και G. Zhislin. Είναι δεινός εκτελεστής της μπαρόκ μουσικής έχοντας μαθητεύσει μεταξύ άλλων πλάι στην «γκουρού» του είδους Midori Seiler.
Διατέλεσε επίσης κορυφαίος στα βιολιά και τις βιόλες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και εμφανίζεται εκτός ορχήστρας τακτικά ως σολίστ όπως με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη sinfonia concertante του Mozart στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ή την Καμεράτα στο 6ο Βραδεμβούργιο του Bach.

Ο Δημήτρης Καρακαντάς, γεννημένος στη Λάρισα, καθιερώνεται γρήγορα ως ένας από τους πιο περιζήτητους βιολονίστες της διεθνούς συναυλιακής σκηνής. Έχοντας σπουδάσει βιολί με τον Gunter Pichler στη Βιέννη και μπαρόκ βιολί με την Midori Seiler στη Βαϊμάρη και το Σάλτσμπουργκ, χτίζει με τις ερμηνείες του γέφυρες μεταξύ του σύγχρονου ρεπερτορίου και της ιστορικά ενημερωμένης απόδοσης του μπαρόκ και της κλασικής περιόδου. Ο Δημήτρης Καρακαντάς έχει εμφανιστεί διεθνώς σε πλήθος συναυλιών σε μερικές από τις πιο σημαντικές αίθουσες συναυλιών του κόσμου, συνεργαζόμενος με κορυφαίες ορχήστρες, καθώς και με διάσημους μαέστρους και σολίστες. Είναι ο εξάρχων και καλλιτεχνικός διευθυντής της Orchester «1756», καθώς και ο ιδρυτής, εξάρχων και καλλιτεχνικός διευθυντής της νέας μπαρόκ ορχήστρας «nuovo barocco», με έδρα τη Βιέννη και το Σάλτσμπουργκ.
Σημειώνεται ότι στην αυλή του Μουσείου, θα υπάρχουν καθίσματα με τις προβλεπόμενες αποστάσεις για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε να δηλωθεί η επιθυμία προσέλευσης στην εκδήλωση στο τηλέφωνο 24210-25285, από Δευτέρα 23 Αυγούστου έως Τετάρτη 25 Αυγούστου κατά τις ώρες 9.00-13.00.
Στοιχεία επικοινωνίας – σελίδες πληροφόρησης: Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Αθανασάκη 1, Τ.Κ. 38001 Βόλος, τηλ. 24210-25285.
Email: [email protected]. [email protected].

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το