Ελλάδα

Ελληνο-βραζιλιάνικη γέφυρα συνεργασίας στην Καρδιοχειρουργική

ntynan

Ελληνο-βραζιλιάνικη γέφυρα συνεργασίας στην Καρδιοχειρουργική εγκαινιάζεται, μέσω επιστημονικής διημερίδας που πραγματοποιείται στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center.

Έξι κορυφαίοι εκπρόσωποι της βραζιλιάνικης καρδιοχειρουργικής σχολής, με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό Rui M.S. Almeida, πρόεδρο της Βραζιλιάνικης Καρδιοχειρουργικής Εταιρίας, έρχονται στην Αθήνα για μια επιστημονική συνάντηση με τους ΄Ελληνες καρδιοχειρουργούς, ανταλλαγή απόψεων και αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών στην καρδιοχειρουργική.

Η βραζιλιάνικη σχολή καρδιοχειρουργών έχει εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο ιατρικό χάρτη, περιλαμβάνοντας πρωτοπόρους καρδιοχειρουργούς στη διενέργεια by-pass σε πάλλουσα καρδιά, καθώς και σε σειρά καινοτόμων επεμβάσεων σε βαλβιδοπάθειες και σε παιδιά, ενώ η επιστημονική Σύνοδος της Αθήνας επιβεβαιώνει το αυξημένο διεθνές κύρος της ελληνικής καρδιοχειρουργικής κοινότητας. Η διήμερη Σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο ΕΝΗC (9-10/10/2015) τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργών Θώρακος, Καρδιάς, Αγγείων (ΕΕΧΘΚΑ) και της Παγκόσμιας Εταιρίας Χειρουργών Καρδιάς – Θώρακα (WSCTS).

Οι προοπτικές της ελληνο-βραζιλιάνικης συνάντησης στην Καρδιοχειρουργική παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο κ. Σωτήρης Πράπας, διευθυντής του Α΄ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος ΕΝΗC και επερχόμενος προέδρος (από το 2016) της ΕΕΧΘΚΑ, ο οποίος οργάνωσε την επιστημονική διημερίδα, ο κ. Rui M.S. Almeida, πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Καρδιοχειρουγικής Εταιρίας και ο κ. Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ΕΝHC.

«Πρόκειται για μια σχολή με ευφυείς, καινοτόμους, ομαδικούς και επικοινωνιακούς επιστήμονες που έχουν παρόμοιο ταπεραμέντο με τους Έλληνες. Η εκ μέρους τους επιλογή για συνεργασία και ανταλλαγή εμπειρίας με την Ελληνική Καρδιοχειρουργική κοινότητα ανεβάζει το επίπεδό μας διεθνώς», τόνισε ο κ. Σ. Πράπας, επισημαίνοντας παράλληλα και την παραδοσιακή φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Η βραζιλιάνικη σχολή καρδιοχειρουργών έχει αναδείξει, μεταξύ άλλων, τους Dr. Enio Buffolo, πρωτοπόρο καρδιο-θωρακοχειρουργό στην τεχνική της Πάλλουσας Καρδιάς, Dr. Adib Domingos Jatene, εμπνευστή της τεχνικής Arterial Switch ή Jatene Procedure, σε νεογνά για την μετάθεση μεγάλων αγγείων, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Υγείας στη Βραζιλία και είναι πατέρας του Fabio Jatene, που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση και συμμετέχει στη συνάντηση των Αθηνών, Randas José Vilela Batista, εμπνευστή πλήθους πρωτοποριακών τεχνικών (Batista Procedure), Dr. Tomas A. Salerno και άλλες προσωπικότητες διεθνούς επιστημονικού κύρους.

Από την πλευρά του, ο Rui M.S. Almeida, εξέχων ακαδημαϊκός, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής στο University Estadual do Oeste do Parana και κεντρικός οργανωτής των μεταπτυχιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους καρδιοχειρουργούς στη Βραζιλία, έδωσε έμφαση στην αξιοπιστία των Ελλήνων καρδιοχειρουργών, οι οποίοι αφήνουν πλέον το στίγμα τους στον παγκόσμιο ιατρικό χάρτη, ενώ ανακοίνωσε ότι το επόμενο βήμα της Ελληνο-βραζιλιάνικης συνεργασίας που εγκαινιάζεται με την Συνάντηση των Αθηνών θα είναι η ανταλλαγή νέων ειδικευόμενων καρδιοχειρουργών.

Ο πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Καρδιοχειρουργικής Εταιρίας συμμετέχει στη Συνάντηση των Αθηνών μαζί με τους διεθνώς αναγνωρισμένους συμπατριώτες του κ.κ. Fabio Jatene, Fernando Moraes, Eduardo Saadi, Joao Carlos Leal και Leonardo Mulinari. Από ελληνικής πλευράς, στην επιστημονική συνάντηση συμμετέχουν, ως συντονιστές ή εισηγητές, το σύνολο σχεδόν των εκπροσώπων της ελληνικής καρδιοχειρουργικής κοινότητας –από τα Πανεπιστημιακά και κρατικά νοσοκομεία, καθώς και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με καρδιοχειρουργικές κλινικές.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το