Ελλάδα

Η ελληνική πρόταση προς την Κομισιόν για την κοινωνική πολιτική

Εδώ και λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από τις χώρες-μέλη της ΕΕ να τους αποστείλουν τις προτάσεις τους σχετικά με την κοινωνική πολιτική.

Οι κατάσκοποί μου κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρόταση που έστειλε η κυβέρνηση, που έτσι κι αλλιώς έχει καταστήσει βασικό συστατικό στη δική της ατζέντα ζητήματα του κοινωνικού κράτους. Τα δύο στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι τα παρακάτω: Πρώτον, για λόγους διαφάνειας να ορίζεται πρόεδρος του Eurogroup ένας εκ των αντιπροέδρων της Κομισιόν. Και δεύτερον, να δημιουργηθεί ένα όργανο, σε δομή όπως το Eurogroup, που θα απαρτίζεται από τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πολύ προχωρημένη δεν βρίσκετε την πρόταση, τη στιγμή που η Ευρώπη βαδίζει με βήμα ταχύ προς την πλήρη ισοπέδωση των κοινωνικών κατακτήσεων του 20ού αιώνα;

Κάτι ψελλίζει και η ΝΔ
Πάντως, για να μην αδικώ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και η θέση της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τα εργασιακά παραμένει -τουλάχιστον- αμφίσημη, μου είπαν πως και ο ίδιος θέτει χαμηλόφωνα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θέματα προστασίας του κοινωνικού κράτους και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Τώρα, αν δεν συναντά ευήκοα ώτα, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση…

Πιο κοντά με Ραχόι

Και αφού έπιασα τα ευρωπαϊκά, να σας μεταφέρω και κάτι που διέκριναν ορισμένοι εκ των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, που τον συνόδευσαν στη Μαδρίτη, για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου. Μου είπαν πως ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Ισπανό ομόλογό του έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη χημεία. Το γεγονός από μόνο του είναι εντυπωσιακό, διότι ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες και γιατί ο Μανουέλ Ραχόι διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα έμαθα πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Μαδρίτης ο Ραχόι ήταν εκείνος που επανέφερε στη συζήτηση το ευρωομόλογο…
Πηγή: Έθνος
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το