Κόσμος

Ελληνίδα δασκάλα απολύθηκε επειδή κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση παιδιών

δασκάλα ΗΠΑ

Αγωγή εναντίον του ιδιωτικού σχολείου στο οποίο εργαζόταν κατέθεσε μια ελληνοαμερικανίδα δασκάλα στη Νέα Υόρκη, στην οποία υποστηρίζει ότι απολύθηκε επειδή επέμεινε σε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση παιδιών από φοιτητή που έκανε πρακτική.Η υπόθεση έχει απασχολήσει τόσο τα Αμερικανικά όσο και τα Δανέζικα ΜΜΕ, καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη προέρχονται από τρεις διαφορετικές χώρες: Η «πέτρα του σκανδάλου» είναι ο 22χρονος Μάλτε Τόμσεν, με καταγωγή από την Δανία, ο οποίος κατηγορήθηκε από την Ελληνοαμερικανίδα δασκάλα Μαριάντζελα Κεφαλά ότι παρενόχλησε σεξουαλικά παιδάκια του νηπιαγωγείου. Όλα αυτά, στον χώρο ενός εκ των δημοφιλέστερων – και ακριβότερων – ιδιωτικών σχολείων της Νέας Υόρκης: Του ενός από τα τρία παραρτήματα των International Pre Schools, που ξεσήκωσε θύελλα ερωτηματικών – αλλά και αντιδράσεων – για την στάση του, να απολύσει την Ελληνίδα εκπαιδευτικό (σ.σ. Ελληνίδα με διπλή υπηκοότητα) επειδή επέμεινε στην καταγγελία της.

Όπως αναφέρει στο New Greek TV ο δικηγόρος της δασκάλας «Η πελάτισσά μου είδε τον εκπαιδευόμενο να απλώνει τα χέρια του σε παιδάκια νηπιαγωγείου, με τρόπο που θεώρησε ότι ήταν ανάρμοστος», Σύμφωνα με το σχετικό δικαστικό έγγραφο, ο Τόμσεν άγγιξε τα παιδάκια στα οπίσθια και τα ανάγκασε με την σειρά του να αγγίξουν τα δικά του γεννητικά όργανα.

Όπως αναφέρει η πλευρά της κ. Κεφαλά, η ίδια ενημέρωσε άμεσα την Προϊστάμενή της, η οποία με την σειρά της μετέφερε την καταγγελία σε δυο αρμόδια στελέχη του σχολείου. Όμως, η συμπεριφορά τους εξέπληξε την Ελληνίδα εκπαιδευτικό, καθώς, όπως ισχυρίζεται, την αποθάρρυναν από το να καταγγείλει το περιστατικό στην Αστυνομία, ενώ, μετά από μια εσωτερική έρευνα – η οποία θεωρήθηκε ανεπαρκής από τις Αρχές – έβγαλαν το πόρισμα ότι δεν τελέστηκε κανένα αδίκημα και δεν προχώρησαν σε κανένα
περιοριστικό μέτρο κατά του 22χρονου. Αντίθετα, επέκτειναν την συνεργασία μαζί του, θεωρώντας ότι δεν διέπραξε κάτι το μεμπτό. Κατόπιν τούτου, τερμάτισαν πρόωρα την σύμβαση με την Μαριάντζελα Κεφαλά, που έμεινε άνεργη.

Πάντως, η Αστυνομία και οι Δικαστικές Αρχές δεν αντιμετώπισαν με τον ίδιο τρόπο την καταγγελία. Αντίθετα, προχώρησαν στην σύλληψη του 22χρονου, με τον Δικαστή να μην πείθεται από τους ισχυρισμούς του και να διατάζει την προφυλάκισή του με εγγύηση ύψους 400.000 δολαρίων. Ο νεαρός οδηγήθηκε στις Φυλακές του Rikers Island, με την οικογένειά του να υποθηκεύει περιουσιακά στοιχεία για να καταβάλει τελικά το ποσό και να τον αποφυλακίζει.

«Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι πως οι ιθύνοντες του σχολείου – το οποίο έχει ετήσια δίδακτρα ύψους 25.000 δολαρίων – δυσαρεστήθηκαν ιδιαίτερα με τον θόρυβο που έγινε και θεώρησε ότι η καταγγελία τους ντρόπιασε. Είναι η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω. Είναι φοβερό το γεγονός ότι απέλυσαν μια νεαρή δασκάλα για αυτόν τον λόγο», σχολίασε ο δικηγόρος της κ. Κεφαλά, ο οποίος κατέθεσε αγωγή εναντίον του σχολείου για λογαριασμό της εντολέως του, διεκδικώντας αποζημίωση και όλα τα νόμιμα δικαιώματά της, εφόσον αποδείξει ότι η απόλυση ήταν άδικη.

«Η κ. Κεφαλά απολύθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία δεν μπορούσε να βρει δουλειά σε κάποιο άλλο σχολείο. Συνεπώς, θα πρέπει να διεκδικήσει τους μισθούς που έχασε με τους ανάλογους τόκους. Παράλληλα, όμως, απώτερος στόχος δικός μας είναι να διεκδικήσουμε το δικαίωμα των δασκάλων να καταγγέλουν αυτές τις συμπεριφορές στα σχολεία, χωρίς να φοβούνται ότι θα απολυθούν. Είμαι πατέρας ο ίδιος, έχω τρία παιδιά και είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως αυτό που έκανε η κ. Κεφαλά είναι απολύτως σωστό», συνεχίζει ο κ. Μπόιντ.

Πάντως, η Μαριάντζελα Κεφαλά είχε καταγράψει τις περίεργες συναναστροφές του 22χρονου στο κινητό της τηλέφωνο αλλά, κατόπιν συμβουλής δικηγόρου, τις έδειξε στην Αστυνομία και όχι στους προϊσταμένους της.

Το θέμα της Μαριάντζελας Κεφαλά έχει απασχολήσει τα μεγάλα ΜΜΕ της Νέας Υόρκης, μεταξύ των οποίων και την εφημερίδα New York Times. Όμως, έφτασε μέχρι και την Δανία, όπου τα εκεί Μέσα Ενημέρωσης συνομίλησαν με την οικογένειά του.

Τι υποστηρίζει ο ίδιος ο Τόμσεν; Ότι είναι το θύμα της υπόθεσης, καθώς κλήθηκε να αντιμετωπίσει «μια δασκάλα που έκανε μονίμως παράπονα για τους συναδέλφους της» και ντετέκτιβ οι οποίοι «τον πίεζαν να ομολογήσει κάτι που δεν έκανε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το