Κατηγορίες: Τοπικά

Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι παρουσιάζουν στο Βόλο τα αποτελέσματα ανασκαφικών ερευνών


Παρά την κρίση, το αρχαιολογικό έργο συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα πλούσια ευρήματα που παρουσιάζονται στο 5ο Αρχαιολογικό Συνέδριο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα και ολοκληρώνονται την 1η Μαρτίου στο παραλιακό κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο. Η διεξαγωγή του συνεδρίου αποτελεί πλέον θεσμό καθώς κατά τη διάρκειά του παρουσιάζεται το ανασκαφικό έργο Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, στο χώρο της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας, με τη βοήθεια και των νέων τεχνολογιών. Με την έκδοση των πρακτικών του παρόντος συνεδρίου θα εμπλουτιστεί η αρχαιολογική βιβλιογραφία και θα προβληθούν διεθνώς οι αρχαιολογικές ομορφιές της περιοχής που προσελκύουν ήδη χιλιάδες επισκέπτες.


«Ψυχή» του συνεδρίου είναι η επί τιμή πλέον προϊσταμένη της Ι.Γ. Εφορείας Αργυρούλα Δουλγέρη Ιντζεσίλογλου που συνταξιοδοτήθηκε φέτος τον Ιανουάριο. Πολύ σημαντικά τα ευρήματα σε επίπεδο Μαγνησίας την τελευταία τριετία καθώς οι αρχαιολογικές έρευνες συνεχίζονται σε αρχαία Δημητριάδα, Βελεςτίνο, Διμήνι, Σέσκλο, Αλμυρό, Αρχαία Άλω, Σποράδες και την περιοχή λίμνης Κάρλας.
«Θα παρουσιάσουμε πορίσματα συστηματικών ανασκαφών και ερευνών που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ξένες αρχαιολογικές σχολές, όπως το Αρχαιολογικό Ολλανδικό Ινστιτούτο» ανέφερε με αφορμή την έναρξη του συνεδρίου η κ. Ιντζεσίλογλου.
Στην Μαγνησία πραγματοποιούνται ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στη Σκιάθο, στην θέση Κεφάλα, όπου βρίσκεται ο αρχαιότερος οικισμός των Β. Σποράδων και στον προϊστορικό οικισμό Ζερέλια, στην περιοχή του Αλμυρού. Σε συνεργασία με το Ολλανδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο πραγματοποιούνται έρευνες στην αρχαία Άλω και στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού.
Επίσης, εγκαινιάστηκε την τελευταία τριετία μια συστηματική έρευνα που αξιοποιεί νέες τεχνολογίες σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογικών Ερευνών της Κρήτης. Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα με νέες μεθόδους και με τη χρήση νέων τεχνολογιών γίνεται συστηματική έρευνα σε προϊστορικούς οικισμούς στη Μαγνησία. Με το ίδιο Ινστιτούτο πραγματοποιούνται έρευνες σε αρχαίες πόλεις όπως η Αρχαία Δημητριάδα και οι Αρχαίες Φερές και μελετάται το πολεοδομικό σχέδιο αυτών των αρχαίων πόλεων με αξιοποίηση των τεχνολογιών.

Νεκροταφεία από την εποχή του Χαλκού στην Κάρλα
Στην περιοχή της Κάρλας, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου της επανασύστασης του ταμιευτήρα, πραγματοποιούνται ανασκαφές σωστικού χαρακτήρα για να διασωθεί ό,τι είναι δυνατόν και στη συνέχεια να αποδοθεί το στο κοινό. Οι ανασκαφές στην Κάρλα ξεκίνησαν πριν από 10 χρόνια. Έχουν αποκαλυφθεί ευρήματα προϊστορικής εποχής, δηλαδή κτίρια της νεολιθικής εποχής και της εποχής του χαλκού, τα οποία θα διατηρηθούν και θα γίνουν επισκέψιμα. Και επίσης έχουν βρεθεί νεκροταφεία της εποχής του χαλκού με πλούσια κτερίσματα, από τα οποία προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα επιστημονικά συμπεράσματα. Τα νεκροταφεία ανακαλύφθηκαν την τριετία 2012-2014, που εξετάζει το συνέδριο. Οι τάφοι είναι στην περιοχή Τσιγκενίνα, πολύ κοντά στο χωριό Κανάλια. Εκεί γίνεται και η αναστήλωση του ναού του Αγίου Νικολάου των Καναλίων.
«Πρόκειται για ενα μνημειακό σύνολο που αν καταστεί επισκέψιμο, θα συμβάλει στην ανάδειξη της περιοχής» επισήμανε η κ. Ιντζεσίλογλου. Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η αρχαιολογική υπηρεσία γενικότερα για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο έργο της Κάρλας, επισήμανε ότι η αρχαιολογική έρευνα απαιτεί χρόνο, μεγάλη προσοχή και επιστημονική τεκμηρίωση. Υπάρχουν όμως και καθυστερήσεις λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Εξάλλου, η αλλαγή, με το πέρασμα των αρμοδιοτήτων του έργου στην Περιφέρεια, προκάλεσε επίσης καθυστερήσεις.


Η παρουσίαση των έργων ανάδειξης μνημείων
Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ υλοποιούνται έργα ανάδειξης μνημείων όπως το αρχαίο θέατρο Δημητριάδος, το μνημειακό σύνολο των θολωτών τάφων στην περιοχή της Χλόης και ένα ανάλογο μνημειακό σύνολο θολωτών τάφων στην περιοχή του Αερινού. Παράλληλα συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος, το έργο ανάδειξης της Υπέρειας Κρήνης στο Βελεστίνο.
Επιπλέον, η κ. Ιντζεσίλογλου ανέφερε ότι το 2014 το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου επισκέφθηκαν πάνω από 30.000 επισκέπτες, αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Ο μεγαλύτερο αριθμός των επισκεπτών ήταν Έλληνες και μάλιστα μαθητές. «Είναι σημαντικό που οι νέοι μαθαίνουν για την πολιτιστική μας κληρονομιά και αυτό βοηθάει στην βαθύτερη γνώση του πολιτισμού μας και της ιστορίας μας» τόνισε. Σημειώνεται ότι, τόσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, όσο και σε αυτό του Αλμυρού, όπως και σε όλους στους αρχαιολογικούς χώρους, εκπονούνται πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους μαθητές.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ανατίναξε σιδηροδρομική γραμμή στη… Σιβηρία

Σαμποτάζ μέσα σε ρωσικό έδαφος και μάλιστα πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα από το μέτωπο ισχυρίζεται ότι…

1 Δεκεμβρίου 2023

Ακρίβεια: Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό τροφίμων – Το στοίχημα για τα Χριστούγεννα

Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό στην ακρίβεια παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Αριστερά Μπροστά»: Το πιθανότερο όνομα για το νέο κόμμα Χαρίτση-Αχτσιόγλου

«Αριστερά Μπροστά». Στο όνομα αυτό για το νέο κόμμα που προέκυψε από τη διάσπαση του…

1 Δεκεμβρίου 2023

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση στα σχολεία τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που…

1 Δεκεμβρίου 2023

e-ΕΦΚΑ: Έρχονται ενιαίες παροχές για όλους τους ασφαλισμένους

Υπό κατάρτιση είναι ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών σε χρήμα του e–ΕΦΚΑ, με στόχο την…

1 Δεκεμβρίου 2023

«Ντρέπομαι πάρα πολύ» – Τι λέει μαθήτρια που είδε συμμαθητές της να διακινούν ψεύτικες γυμνές της φωτογραφίες

«Είναι πολύ άβολο. Ξέρω ότι την έχουν δει πολλά άτομα και ντρέπομαι πάρα πολύ για…

1 Δεκεμβρίου 2023