Άρθρα

Έλληνες και ανθέλληνες

Του Γιώργου Ινεπολόγλου

Αφορμή για τις παρακάτω γραμμές μού έδωσε μία αφίσα των φίλων του Κραυσίδωνα, που είχαμε αναρτήσει στο παρκάκι της εθνικής αντίστασης στη Νέα Ιωνία, ακριβώς δίπλα από το πανό των πολιτών που τόσο άνανδρα κατέβασε η Δημοτική Αρχή Βόλου πριν μερικά χρόνια. Κάποιος ανώνυμος μεγαλοπατριώτης ενοχλήθηκε από την ονομασία, που έχουμε αναφέρει, μιας τοποθεσίας στην Τουρκία. Ακόμη και σε αυτές τις περιοχές της Τουρκίας, οι χείμαρροι και τα ποτάμια έχουν ιδιαίτερη σημασία, όπως άλλωστε και σε όλη τη Γη. Μόνο στον Βόλο οι επιλογές είναι σε βάρος της ηρεμίας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος και υπέρ της τσέπης κάποιων που για λίγα ψίχουλα ευρώ, καραγκιοζο-παίζουν ανάμεσα στην παραίτηση και την ανάληψη μιας εργολαβίας καταστροφής ενός διαδρόμου αναψυχής χωρίς αυτοκίνητα. Ενεργούν πίσω από τις πλάτες των Βολιωτών που κοιμούνται παραδομένοι στα οικονομικά συμφέροντα μιας ολιγαρχίας εκδικούμενοι μία πόλη για κάποια επουσιώδη λάθη του παρελθόντος. Το θέμα μου όμως δεν είναι οι επιλογές της πόλης, αλλά η αγανάκτηση κάποιου πολίτη που αποτυπώθηκε στην αφίσα που φαίνεται στη φωτογραφία.

Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον αναγνώστη γιατί έσκυψε και διάβασε κάτι για τους αγώνες που κάνουμε για καθαρό περιβάλλον. Δεν έχουμε βέβαια την απαίτηση ο καθένας να καταλαβαίνει αυτά που γράφουμε. Θα θέλαμε όμως να έδειχνε κάποιο σεβασμό και να διόρθωνε την ανάρτησή μας επώνυμα με τη δική του αφίσα. Εμείς ποτέ δεν επιδιώξαμε ανώνυμα να ζητήσουμε κάτι από την πόλη, γιατί απλά αυτά που πιστεύουμε θεωρούμε ότι είναι αυτονόητα. Πρέπει να γνωρίζει ο επίδοξος διορθωτής ότι μία ομάδα ανθρώπων, χωρίς να επιδιώκει καμία οικονομική ανταμοιβή, αλλά από το υστέρημά μας, προσπαθούμε να διαδώσουμε την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει και από τις σπουδές μας, αλλά και από την αγωνιστική μας εμπειρία για περισσότερα από σαράντα χρόνια, αφού φυσικά έχουμε αποκληρώσει την αναπαυτική πολυθρόνα της αδιαφορίας για τα κοινά της πόλης. Η ουσία όμως του θέματος βρίσκεται αλλού.

Πολύ σωστή η παρατήρηση ότι η περιοχή Eskisehir είναι το πάλε ποτέ Δορύλαιο. Ήταν ελληνική πόλη και κανένας δεν απαρνήθηκε την ελληνικότητά της. Είναι και αυτή μία χαμένη πατρίδα όπως και πολλές άλλες που παρέδωσαν Έλληνες, βορά της τουρκικής εκδίκησης. Αυτοί είναι ανθέλληνες. Μαθήματα πατριωτισμού δεν δέχομαι από ανώνυμους πολίτες. Το θέμα όμως της αφίσας δεν είναι η ελληνικότητα της περιοχής, αλλά η διαμόρφωση του ποταμού από την εκεί δημοτική αρχή. Και η διαμόρφωση προφανώς έγινε από πρόσφατη δημοτική αρχή του Eskisehir και όχι από δημοτική αρχή του Δορυλαίου. Εμείς δεν γλείφουμε τη Δημοτική Αρχή. Λέμε σταράτα ποιος κάνει και τι κάνει. Αν ο συμπολίτης νομίζει κάτι διαφορετικό, καιρός είναι να ξυπνήσει και να καταλάβει ότι η βολιώτικη Δημοτική Αρχή καταστρέφει το περιβάλλον και όχι η δημοτική αρχή του Eskisehir. Όταν το κατανοήσει θα είναι μία καλή αρχή για να μπουν πολλά πράγματα στη θέση τους. Η φράση ανθέλληνας είναι βαριά. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να καπηλεύεται την ελληνικότητα για ψύλλου πήδημα. Έλληνας είναι αυτός που γίνεται κοινωνός της ελληνικής παιδείας και δεν υπάρχει κανένας άλλος ορισμός περισσότερο πετυχημένος από αυτόν. Εκείνος που τον αρνείται είναι ανθέλληνας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το