Θ Plus

Έλληνες δημιούργησαν τεστ που προβλέπει τα εμφράγματα

Επιστήμονες στη Βρετανία -μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες- ανέπτυξαν ένα φθηνό «εφάπαξ» γενετικό τεστ, το οποίο μπορεί να εντοπίσει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο με έμφραγμα στο μέλλον, λόγω γενετικής προδιάθεσης σε καρδιοπάθεια.
Θα προειδοποιούνται έτσι έγκαιρα, ώστε να αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους για να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Το τεστ (Genomic Risk Score-GRS) κοστίζει γύρω στα 45 ευρώ, συνεπώς θα είναι προσιτό για ευρεία χρήση του από τον πληθυσμό. Θα βοηθήσει να ανιχνευθούν άνθρωποι που, μολονότι δεν έχουν τους συνήθεις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (π.χ. υψηλή χοληστερίνη και αρτηριακή πίεση), παρόλα αυτά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα.

Εφόσον το DNA ενός ανθρώπου δεν αλλάζει διαχρονικά, το τεστ θα μπορούσε να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και στην παιδική, πράγμα πολύ χρήσιμο, καθώς συχνά η στεφανιαία νόσος ξεκινά πολλά χρόνια, προτού εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα. Το GRS αναζητά συγκεκριμένους συνδυασμούς επικίνδυνων γονιδίων και όχι κάποιο μεμονωμένο γονίδιο. Μπορεί να γίνει με λήψη αίματος ή δείγματος σάλιου.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν», ανέλυσαν το γονιδίωμα περίπου 480.000 ατόμων 40 έως 69 ετών, μεταξύ των οποίων 22.000 με διαγνωσμένη στεφανιαία νόσο.

Όπως είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάικλ Ινούγιε του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η στεφανιαία νόσος οφείλεται περίπου κατά το ήμισυ σε γενετικά αίτια και κατά το υπόλοιπο ήμισυ σε περιβαλλοντικά αίτια και στον τρόπο ζωής. Όμως, τόνισε, «έως τώρα μας διαφεύγει η γενετική συνιστώσα κατά την αξιολόγηση του κινδύνου, ουσιαστικά είμαστε στο σκοτάδι για το γενετικό ήμισυ».
Η νέα μελέτη δείχνει ότι είναι δυνατό τελικά να υπάρξει ένα διαγνωστικό εργαλείο που να βασίζεται στο γενετικό υπόβαθρο. Διαπιστώθηκε ότι, από τους συμμετέχοντες στο τεστ GRS, όσοι είχαν «σκορ» στο ανώτερο 20% της κλίμακας, αντιμετώπιζαν τουλάχιστον τετραπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, σε σχέση με όσους το γενετικό «σκορ» τους κατέτασσε στο χαμηλότερο 20% της κλίμακας βαθμολογίας.

Οι ερευνητές πάντως ανέφεραν ότι «θα πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά», ωσότου το τεστ αξιοποιηθεί κλινικά, καθώς θα χρειασθούν μεγαλύτερες μελέτες και βελτίωση της ακρίβειάς του.
Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν και δύο Έλληνες επιστήμονες, ο καθηγητής καρδιαγγειακής γονιδιωματικής Πάνος Δελούκας (Ινστιτούτο William Harvey Research Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Queen Mary Λονδίνου) και η επίκουρη καθηγήτρια Ιωάννα Τζουλάκη (Τμήμα Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής Imperial College Λονδίνου και Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κάλεσμα σε συγκέντρωση από την Επιτροπή Ειρήνης Βόλου

Κάλεσμα προς όλους τους Βολιώτες απηύθυνε χθες η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου μέσω της συνέντευξης Τύπου…

25 Ιανουαρίου 2024

Βγάζουν τρακτέρ στην ΠΑΘΕ οι αγρότες του Αλμυρού

  Σκληραίνουν την στάση τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αλμυρού, καθώς αποφάσισαν να παρατάξουν…

25 Ιανουαρίου 2024

Ανακοίνωση της ΔΕΕΠ ΝΔ Μαγνησίας για την επιστολική ψήφο

Η ΔΕΕΠ ΝΔ Μαγνησίας σε ανακοίνωσή της για την επιστολή ψήφο αναφέρει: Το Υπουργείο Εσωτερικών…

25 Ιανουαρίου 2024

Προσφορές για συντήρηση και επισκευή μηχανημάτων διεύθυνσης Πρασίνου δήμου Βόλου

Στη συντήρηση κι επισκευή μηχανημάτων κήπου με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης θα προχωρήσει η…

25 Ιανουαρίου 2024

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η ώρα της εισαγγελικής πρότασης για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Την πεποίθηση της για το αν η Ρούλα Πισπιρίγκου αφαίρεσε ή όχι τη ζωή της…

25 Ιανουαρίου 2024

Βόλος:Καταδίκη 40χρονου για κατοχή ναρκωτικών

Ποινή φυλάκισης 5 μηνών επέβαλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 40χρονο για κατοχή ναρκωτικών…

25 Ιανουαρίου 2024