Τοπικά

Ελλείψεις στο γάλα – Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

 

Καταστροφή. Με αυτή τη λέξη μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι. Οι ελλείψεις στο γάλα είναι γεγονός, επηρεάζοντας φέτα, γραβιέρα και κασέρι, ενώ κάθε μέρα σφάζονται παραγωγικά ζώα, γιατί δεν μπορούν να συντηρηθούν, με τις τιμές των ζωοτροφών να έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι κτηνοτρόφοι εκπέμπουν SOS, ζητώντας βοήθεια από το κράτος, με τον κίνδυνο να μείνει το 50% του ζωικού κεφαλαίου να είναι παραπάνω από ορατός.

Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η πρόεδρος Αιγοπροβατοτρόφων Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη με μία λέξη δίνει όλη την εικόνα που επικρατεί στην κτηνοτροφία και αυτή δεν είναι άλλη από την καταστροφή. «Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή για τον κτηνοτροφικό κλάδο είναι η πλήρης καταστροφή. Κάθε μέρα σφάζονται αιγοπρόβατα, παραγωγικά ζώα, γιατί οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να τα συντηρήσουν και να τα ταΐσουν» επισήμανε, προσθέτοντας πως ήδη υπάρχουν προβλήματα με το αιγοπρόβειο γάλα, αλλά και με το γίδινο, σύμφωνα και με τα στατιστικά από το ΕΛΓΟ – Δήμητρα.
Η ίδια προειδοποιεί πως το μεγάλο κακό θα το δούμε από το τέλος Ιουλίου και μετά. «Από το τέλος του μήνα όταν θα σταματήσει το άρμεγμα και οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να συντηρήσουν τα ζώα τους, διότι δεν θα έχουν χρήματα για τροφές, τότε δεν θα μείνει ούτε το 50% του ζωικού κεφαλαίου» ανέφερε η κ. Χαρούλα Διβάνη.
Ήδη, όπως εξομολογείται, σφάζονται παραγωγικά ζώα, με τις γαλακτοβιομηχανίες να ψάχνουν να βρουν γάλα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. «Οι γαλακτοβιομηχανίες δεν έχουν το γάλα που χρειάζονται. Ζητούν γάλα συνεχώς. Τα τηλέφωνα έχουν σπάσει, διότι δεν έχουν γάλα» σημείωσε η ίδια, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή το πρόβειο γάλα κυμαίνεται στο 1,20-1,25 ευρώ και το γίδινο 0,72-0,75 ευρώ, με τη Θεσσαλία, όπως λέει, να έχει το πιο φθηνό γάλα.
Σύμφωνα με την ίδια, «και 2 ευρώ να φτάσει το γάλα, δεν βγαίνουμε. Οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν ανέβει πάνω από 60%-70%, ενώ κάθε μέρα αυξάνονται. Η ενέργεια μας έχει τσακίσει. Αν ένας μέσος κτηνοτρόφος χρειάζεται 500-600 ευρώ για το μαντρί του, πώς θα βγουν αυτά τα χρήματα. Σε μια περίοδο κιόλας, όπως το καλοκαίρι, που το γάλα κόβεται σιγά-σιγά».
Οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα προβλήματα, όπως σημείωσε η πρόεδρος Αιγοπροβατοτρόφων Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας: «Ο τόπος δεν βοηθάει. Δυστυχώς έχουμε πολλές ξηρασίες και πρέπει να ταΐσουμε τα ζώα. Τροφές δεν υπάρχουν, ενώ το κράτος δεν μας ενισχύει. Μόνο υπόσχεται ότι θα δώσει χρήματα, αλλά ακόμα περιμένουμε. Εγκρίθηκαν 100 εκ. ευρώ και ακόμα περιμένουμε». Οι αρμόδιοι στην κυβέρνηση δεν ξέρουνε και δεν βλέπουνε. Ας πάνε σε έναν κτηνοτρόφο που παράγει 30-35 τόνους τον χρόνο και θα δουν ότι στις αποθήκες του δεν υπάρχει τίποτα από τροφές για να ταΐσει τα ζώα» τόνισε η ίδια, συμπληρώνοντας πως έδωσε το κράτος 2% επί του τζίρου, το οποίο δεν φτάνει ούτε για 2 μέρες: «Ένας μέσος κτηνοτρόφος με παραγωγή 30-35 τόνους τον χρόνο παίρνει βοήθεια 600 ευρώ, χρήματα που δεν φτάνουν ούτε για 2 μέρες. Η κτηνοτροφία έχει καταστραφεί. Εγώ για παράδειγμα για να πάω στο μαντρί μου και να γυρίσω θέλω 20 ευρώ την ημέρα σε καύσιμα» σημείωσε.

Στοιχεία ΕΛΓΟ – Δήμητρα
Αντιμέτωπη με μία κρίση σε πολλαπλά επίπεδα βρίσκεται η αγορά γάλακτος.
Η παραγωγή έχει μειωθεί λόγω της αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές, αλλά και στις δυσεύρετες εισαγωγές.
Η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα ζώα να σφαγιαστούν και έτσι να μειωθεί η παραγωγή γάλακτος.
Τα στοιχεία από το ΕΛΓΟ-Δήμητρα για τη μείωση της παραγωγής γάλακτος είναι χαρακτηριστικά:
Αγελαδινό γάλα: 170.495 τόνοι (α’ τρίμηνο 2021) – 165.421 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022) / Μείωση παραγωγής: 2,86%.
Πρόβειο γάλα: 250.137 τόνοι (α’ τρίμηνο 2021) – 242.023 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022) / Μείωση παραγωγής: 3,24%.
Κατσικίσιο γάλα: 38.269 τόνοι (α’ τρίμηνο 2021) – 35.139 τόνοι (α’ τρίμηνο 2022) / Μείωση παραγωγής: 8,18%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το