Θ Plus

Ελλείψεις φαρμάκων… με συνέχεια: Φόβοι ότι δεν θα γεμίσουν άμεσα τα ράφια – Πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση

Με σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις φαρμάκων εξακολουθεί να λειτουργεί η αγορά, με αποτέλεσμα ασθενείς και ειδικά γονείς να ταλαιπωρούνται για την ανεύρεση των βασικών σκευασμάτων.

Και όσο ο καιρός χαλάει και αυξάνονται οι ιώσεις, η γρίπη αλλά και τα κρούσματα κορονοϊού, οι ανάγκες θα μεγαλώνουν για κάλυψη με βασικά φάρμακα.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την πλευρά της υποστηρίζει ότι σταδιακά τα φαρμακεία εφοδιάζονται με τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, καθώς έχει ξεκινήσει η τροφοδοσία από τις φαρμακαποθήκες που ήταν κλειστές και άρχισαν να λειτουργούν κανονικά από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι η αγορά ομαλοποιείται, ενώ εντός της ημέρας όπως σημείωσε ο ΕΟΦ θα ανακοινώσει τη λίστα με τα φάρμακα αντικατάστασης που θα καλύπτουν όσα λείπουν από τα ράφια.

Πρόκειται για γενόσημα φάρμακα ίδιας θεραπευτικής αξίας.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών μέσω του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων περνούν στην αντεπίθεση και δηλώνουν ότι δεν έχουν προχωρήσει σε παράλληλες εξαγωγές των φαρμάκων που απουσιάζουν, αφού έχουν απαγορευτεί. Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι οι φαρμακαποθήκες λειτουργούσαν κανονικά μέσα στις εορτές, τα αποθέματά τους είναι δηλωμένα στον ΕΟΦ ενώ καλούν και τα πολιτικά κόμματα να μην υιοθετήσουν λανθασμένες απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς φαρμάκων.

«Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι πολυπαραγοντικό και παγκόσμιο φαινόμενο.
Kαλούμε και συνιστούμε στα πολιτικά κόμματα και μάλιστα σε αυτά που αυτοπροσδιορίζονται ως κόμματα εξουσίας, να ενημερώνονται σφαιρικά πριν υιοθετήσουν λανθασμένες απόψεις.

Παραμένουμε στην διάθεση όποιου πολιτικού φορέα επιθυμεί να ενημερωθεί για τα αληθή αίτια του προβλήματος» αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων.

Ελλείψεις φαρμάκων με συνέχεια
Ωστόσο, το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει άμεσα. Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς αναφέρουν ότι και τους επόμενους μήνες θα λείπουν βασικά φάρμακα, καθώς η χώρα μας όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη προμηθεύεται το 80% των πρώτων υλών από την Κίνα και την Ινδία.

Και όσο η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει την Κίνα, θεωρείται άκρως πιθανό να συνεχισθούν και τα προβλήματα με την τροφοδοσία των πρώτων υλών για τα φάρμακα. Και αυτό διότι τα εργοστάσια παραγωγής στην Κίνα θα υπολειτουργούν προμηθεύοντας την παγκόσμια αγορά με λιγότερες ποσότητες από τις απαιτούμενες.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ενισχύοντας αυτό το επιχείρημα δήλωσε ότι οι 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ παρουσιάζουν σήμερα ελλείψεις βασικών φαρμάκων.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ομιλία για τα Αυτοάνοσα Νοσήματα στο ΚΗΦΗ Νέας Αγχιάλου

Ομιλία για τα Αυτοάνοσα Νοσήματα πραγματοποιήθηκε στο ΚΗΦΗ (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) Νέας Αγχιάλου στις…

23 Μαΐου 2024

Πειραιάς: Συλλήψεις για την κοκαΐνη στις γαρίδες – Ο αρχηγός και τα πακέτα που έγραφαν «Sparta»

Στη σύλληψη 4 μελών οργάνωσης που διακινούσε με κοντέινερ τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης προχώρησαν τα στελέχη…

23 Μαΐου 2024

Διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ: ΜΕΤΑΞΥ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟΥ, ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024,…

23 Μαΐου 2024

Πρόγραμμα επιμόρφωσης «Εφαρμογή Παρεμβάσεων για την Αντιμετώπιση των Συμπεριφορικών & Συναισθηματικών Δυσκολιών των Μαθητών στη Σχολική Τάξη»

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Εφαρμοσμένης &…

23 Μαΐου 2024

Ενημερωτική Ημερίδα για το πρόγραμμα “Απόλλων” από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνει το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 από 11:00πμ έως 13:00μμ ενημερωτική Ημερίδα…

23 Μαΐου 2024

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Νέα γεώτρηση στην Δημοτική Κοινότητα Προμυρίου

  Νέα γεώτρηση εγκατέστησε η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου στον οικισμό Μούσγιες, στη θέση «Χαλού»,…

23 Μαΐου 2024