Άρθρα

Η Ελλάδα βγαίνει από τη μνημονιακή εποχή

Άρθρο στη «Θ» του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου

Βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημείο που μπορούμε να πούμε χωρίς αμφιβολία ότι η Ελλάδα περνάει από την εποχή της κρίσης, στην εποχή της σταθερότητας που θα φέρει ανάπτυξη και νέες δουλειές. Όπως είναι γνωστό, το 2017 είναι το πρώτο έτος από τις παραμονές της οικονομικής κρίσης, που σε όλα τα τρίμηνά του σημειώνεται ανάπτυξη. Η πτώση της ανεργίας είναι ραγδαία και για το 2018 προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί η πτώση της κάτω από το 20%. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και όλοι όσοι το 2009 προέβλεπαν τηνχρεοκοπία της, ακόμα και αυτοί πια έχουν αρχίσει να ποντάρουν στην οικονομική ανάκαμψή της.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να εξέλθει η Ελλάδα από το τούνελ της κρίσης δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που λέγεται «ευημερία των αριθμών». Πρωταρχικό μέλημά μας αποτελεί η επιδίωξη ο ελληνικός λαός να αντιληφθεί χειροπιαστά την έξοδο από την κρίση. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, όπως αυτό αναπτύχθηκε τις δεκαετίες μετά το 1974 έως το 2010. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, το παλιό παραγωγικό μοντέλο βασιζόταν σε δύο πυλώνες: Της κατανάλωσης και του τυφλού δανεισμού, είτε από επιχειρήσεις, είτε από ιδιώτες. Το δικό μας σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να επιστρέψουμε στο παλιό παραγωγικό μοντέλο. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτός ο στόχος μιας παραγωγικής βάσης που θα στηρίζεται στη Δίκαιη Ανάπτυξη.

Αντίθετα με τα όσα εκτιμούν διεθνείς πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ποντάρουν ακόμα στην καταστροφή της χώρας. Παρουσιάζουν μονίμως διαστρεβλωμένες τις ειδήσεις, προκειμένου να βρουν εκλογικό κοινό να ακουστούν. Θα αναφέρω ένα τέτοιο παράδειγμα. Συχνά λέγεται από τη Νέα Δημοκρατία ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει στα προγράμματα του πακέτου Γιούνκερ. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι μέσα στις πρώτες χώρες σε απορρόφηση αυτών των προγραμμάτων. Όπως είναι και στην κορυφή σε απορρόφηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους, έχουν γίνει γνωστοί από θεσμικά ευρωπαϊκά Όργανα, όμως η αξιωματική αντιπολίτευση τους αγνοεί επίμονα, ίσως επειδή δεν υπάρχει κάτι άλλο να πει.

Η εποχή της μεταμνημονιακής Ελλάδας θα ξεκινήσει τυπικά το 2018 με τον τερματισμό των δεσμεύσεων που απορρέουν από τις υποχρεώσεις των μνημονίων. Για να έχει μια ισχυρή δυναμική η έξοδος και να συνοδευτεί από ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των επενδυτών, τη χρονιά που φεύγει εργαστήκαμε σκληρά στέλνοντας μηνύματα σε όλο τον κόσμο ότι κάτι αλλάζει στην ελληνική οικονομία. Ανταποκριθήκαμε στις προσκλήσεις χιλιάδων επενδυτών που ήθελαν να ενημερωθούν για την οικονομική κατάσταση της χώρας, μιλήσαμε σε δεκάδες ξένα μέσα ώστε να περάσουμε το μήνυμα της ανάκαμψης και συναντήσαμε πολιτικούς παράγοντες από όλο τον κόσμο προκειμένου να δημιουργήσουμε το πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών που μέχρι στιγμής δεν υπήρχε.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά. Για το πρώτο εννιάμηνο του 2017 οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις αυξήθηκαν περίπου 70%. Οι εγχώριοι επενδυτές άρχισαν να υλοποιούν επενδυτικά σχέδια που ανέβαλλαν επί χρόνια στους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού και της αγροδιατροφής. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών επιστρέφει. Η ανεργία μειώνεται. Το κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον έχει ενισχυθεί.

Κανείς από τους εταίρους μας δεν αμφιβάλλει ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα. Η τελευταία αξιολόγηση έκλεισε στην ώρα της χωρίς πρόσθετα μέτρα και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η Ελλάδα έχει βγει επιτυχημένα στις αγορές και μέσα στο 2018 θα βγει ξανά με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Στον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό του χρόνου τέτοιο καιρό θα αντικατοπτρίζεται καθαρά η Ελλάδα της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εκδήλωση STEM-AI για μαθητές Λυκείου

Με πρωτοβουλία του o Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου ΘΕΤΙΣ συνδιοργάνωσαν με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τη…

30 Μαρτίου 2024

Ερώτηση του ΚΚΕ για παράταση στην εξόφληση των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ και συμψηφισμό με την αποζημίωση

  Ερώτηση στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ανάμεσα στους οποίους και…

30 Μαρτίου 2024

Ολλανδία: Συνελήφθη ο άνδρας που κρατούσε ομήρους σε καφέ μπαρ στην πόλη Έντε – Δείτε βίντεο

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση ομηρίας που εκτυλίχθηκε σήμερα στην πόλη Έντε στην ανατολική Ολλανδία…

30 Μαρτίου 2024

H βίλα-κρησφύγετο στη Βάρη του 47χρονου Ιταλού αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης

Μια πολυτελής βίλα στην Βάρη ήταν το κρησφύγετο του 47χρονου Ιταλού ο οποίος συνελήφθη χθες…

30 Μαρτίου 2024

Χειροπέδες σε δύο αστυνομικούς – Τους «πρόδωσαν» οι κινήσεις τους έξω από κατάστημα

Δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Όλα…

30 Μαρτίου 2024

Εντυπώσεις

Δεν προέκυψε κάτι καινούριο από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη. Περισσότερο πολιτικός…

30 Μαρτίου 2024