Άρθρα

Ελλάδα και συσχετισμοί δυνάμεων εντός των G7

G7Map

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Μπορεί η ελληνική κρίση να μην βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των G7 στη Δρέσδη της Γερμανίας, όμως το ελληνικό θέμα όχι απλά θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνόδου, αλλά θα είναι ένα από τα βασικότερα θέματα, καθώς οι ΗΠΑ πηγαίνουν εκεί με στόχο να θέσουν χρονοδιάγραμμα για συμφωνία μέχρι τις 5 Ιουνίου. Η Ουάσιγκτον από την αρχή της κρίσης στην Ευρωζώνη, πέραν των φιλοσοφικών της διαφορών με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας της Γερμανίας, έχει αφενός μια συγκεκριμένη γεωστρατηγική λογική στην οποία έχει ενταγμένη την Ελλάδα και το ρόλο της, αλλά ταυτόχρονα και μια διαφορετική ανάλυση για τις επιπτώσεις του Grexit. Παράλληλα υπάρχει και η πιθανότητα μιας χρεοκοπίας εντός της ζώνης του Ευρώ. Τους τελευταίους μήνες και γενικά με κάθε ευκαιρία, τονίζεται από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου ότι «αποτυχία να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία η Ελλάδα με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς θα δημιουργούσε άμεσα βάσανα για τη χώρα και ευρεία αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία». Όπως μόλις χθες ανέφερε ο ίδιος ο κ. Λιου «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προτρέπουν όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να φτάσουν ταχύτατα σε συμφωνία». Η προθεσμία είναι η 5η Ιουνίου, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, γιατί κι αν μέχρι τότε έχει η Ελλάδα καταβάλλει τη δόση των 380 εκατομμυρίων προς το ΔΝΤ, χρειάζεται η συμφωνία για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για το ένα περίπου δις ακόμη που χρειάζεται να πληρώσει μέχρι τα τέλη του μήνα.

Απέναντί του ο κ. Λιου θα έχει πρωτίστως τον οικοδεσπότη της συνόδου, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που τηρεί άκαμπτη στάση και σε παρέμβαση κατά το παρελθόν του προκατόχου του κ. Λιου, Τιμ Γκάιτνερ, του είχε πει, “δώστε δανεικά για να δικαιούστε να μιλάτε”.

Ήδη, χθες ο κ. Σόιμπλε φρόντισε να χαλάσει το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί με τις δηλώσεις τις Αθήνας περί έναρξης της σύνταξης του κειμένου συμφωνίας, δηλώνοντας αφενός έκπληκτος κι αφετέρου υπενθυμίζοντας στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της αν θέλει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

Με την θέση των ΗΠΑ θα συνταχθεί ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, Τζο Όλιβερ, ο οποίος συμμερίζεται τις αμερικανικές ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας κι ενός Grexit στην παγκόσμια οικονομία. ο κ. Όλιβερ συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με το Γιάνη Βαρουφάκη και σε δηλώσεις τους καθ’ οδόν προς τη Δρέσδη προειδοποίησε για πιθανό ατύχημα. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν προειδοποίησε χθες την Ελλάδα ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, ωστόσο φαίνεται ότι η προτροπή να αρχίσουν να συντάσσουν τη συμφωνία μάλλον είχε αποδέκτη πλην της Ελλάδας και τους υπόλοιπους θεσμούς στο Γκρουπ των Βρυξελλών. Στις συναντήσεις εκτιμάται ότι θα βρίσκεται πιο κοντά στον Τζακ Λιου, παρά στο Σόιμπλε. Η Ιταλία επίσης αναμένεται να στηρίξει τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, καθώς χθες ο πρωθυπουργός Ματέο Ρένζι εξέφρασε την πεποίθηση ότι μεγάλο μέρος των προϋποθέσεων για τη συμφωνία έχουν εκπληρωθεί. Πιο κοντά στις ΗΠΑ παρά τη Γερμανία θα βρεθεί ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο, παρότι η χώρα του υποστηρίζει την λήψη μέτρων σκληρής λιτότητας. Ωστόσο γενικά η Ιαπωνία ακολουθεί τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων. Μεγάλο ερωτηματικό η Βρετανία, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Τζόρτζ ΄Οσμπορν συμμερίζεται μεν τις εκτιμήσεις ότι ένα Grexit θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, από την άλλη βρίσκεται πιο κοντά στις πολιτικές λιτότητας που προωθεί η Γερμανία, την οποία η χώρα του θα χρειαστεί στις διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν εν όψει του Βρετανικού δημοψηφίσματος. Πάντως χθες ο κ. Οσμπορν είχε μακρά συνάντηση με το διοικητή της Μπούντεσμπανκ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όσο και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Πριν αναχωρήσει για τη Γερμανία, ο κ. Λιου είχε συνομιλία με την Κριστίν Λαγκάρντ και  για την Ελλάδα. Αν και δεν υπήρξαν ανακοινώσεις, δύο ήταν τα βασικά θέματα της συνομιλίας. Τι στάση θα τηρήσει το ΔΝΤ σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση καταλήξει σε συμβιβαστική φόρμουλα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το δεύτερο, τι θα συμβεί με τις δόσεις που θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα. Το θέμα αφορά στις δόσεις μετά τις 5 Ιουνίου, γιατί απ’ ότι φαίνεται η πρώτη δόση των 380 εκατομμυρίων, θα πληρωθεί κανονικά.

Πηγή:www.riknews.com.cy

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το