Τοπικά

Ελεύθερος με εγγύηση 1.000 ευρώ 48χρονος Βολιώτης που κατηγορείται για δορυφορική «πειρατεία»… μέσω Βουλγαρίας

Ελεύθερος μέχρι τη δίκη του, καταβάλλοντας εγγύηση 1.000 ευρώ, αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 48χρονος Βολιώτης που διαμένει στη Σερβία και κατηγορείται για παράνομη διανομή -χωρίς την άδεια του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού- συνδρομητικού σήματος. Διένειμε το σήμα και καρπωνόταν χρήματα, πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας υποστήριξε πως τους τρεις αποκωδικοποιητές τους έδωσε σε φίλο του βουλγαρικής καταγωγής, πιστεύοντας πως θα κάνει ιδιωτική χρήση, όπως του είχε υποσχεθεί, αλλά εκείνος εν αγνοία του, πουλούσε το σήμα σε πελάτες αποκομίζοντας χρήματα.
Η υπεράσπιση του Βολιώτη θεωρεί πως η κατηγορία πρέπει να μετατραπεί από κακούργημα σε αυτή της διανομής παράνομου λογισμικού, πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Υπενθυμίζεται πως ο 48χρονος είχε περάσει το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου την περασμένη Πέμπτη 1η Αυγούστου, ζητώντας προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του.
Η υπόθεση είχε απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές τον Δεκέμβριο του 2017, όταν και είχαν συλληφθεί ο 48χρονος γαμπρός του, η 47χρονη αδερφή του και η 74χρονη μητέρα του. Όλοι απολογήθηκαν στον ανακριτή, αφού το αδίκημα είναι σε βαθμό κακουργήματος.
Οι τέσσερις κατηγορούνται ότι διέθεταν-διαμοίραζαν παράνομα σήμα συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω του διαδικτύου και είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βόρειας Ελλάδας.
Ο 48χρονος γαμπρός είναι τεχνικός ηλεκτρονικών, ενώ ο επίσης 48χρονος γιος που απολογήθηκε χθες στον ανακριτή και διαμένει στη Σερβία, κατηγορείται ότι διαφήμιζε την «υπηρεσία» μέσω του «φέισμπουκ».
Και οι τέσσερις αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δορυφορική «πειρατεία» και συγκεκριμένα για «παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών».
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τον Δεκέμβριο του 2017 από την Αστυνομία, οι τρεις (γαμπρός, αδερφή και μητέρα) είχαν συνδέσεις συνδρομητικού καναλιού και μέσω του ίντερνετ διαμοίραζαν έναντι αμοιβής φυσικά το σήμα σε άλλους χρήστες μέσω Βουλγαρίας… Το ποσό της αμοιβής κυμαινόταν από 10 ευρώ τον μήνα και άνω.
Ειδικότερα με χρήση ειδικών δικτυακών συσκευών, υπέκλεπταν, αποκρυπτογραφούσαν και διένεμαν παράνομα μέσω διαδικτύου σε άλλους χρήστες του διαδικτύου, κατόχους όμοιων δικτυακών συσκευών, το τηλεοπτικό συνδρομητικό σήμα. Από την έρευνα των αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Β. Ελλάδας προέκυψε για τους τρεις κατηγορούμενους ότι μέσω διεύθυνσης ΙΡ της σύνδεσης στο διαδίκτυο, είχαν θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή, στον οποίο είχαν εγκαταστήσει παράνομα κατάλληλο λογισμικό και διαμοίραζαν μέσω διαδικτύου σε χρήστες ίντερνετ, κατόχους όμοιων δορυφορικών συσκευών, ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης-αποκρυπτογράφησης μιας παράνομης κάρτας πρόσβασης στις συνδρομητικές υπηρεσίες.
Κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε νομότυπη έρευνα στην οικία του 48χρονου στον Βόλο και διαπιστώθηκε ότι κατείχε και είχε θέσει σε λειτουργία εξοπλισμό, μέσω του οποίου διαμοίραζε σε άλλους χρήστες στο κέντρο του Βόλου με δορυφορικούς αποκωδικοποιητές, ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης-αποκρυπτογράφησης πρόσβασης στις συνδρομητικές υπηρεσίες.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας είχε βρεθεί και κατασχεθεί ο σχετικός εξοπλισμός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το