Πολιτισμός

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη στη “Θ”: «Ψάχνω στη φύση το φως, την αλήθεια, την έμπνευση»

zouganeli

Η αγαπημένη Ελεωνόρα Ζουγανέλη, το κορίτσι με την καθαρή φωνή που έχει ξεπεράσει με τις δικές τις δυνάμεις τη φήμη του επώνυμού της, κάνει φέτος πολύ επιλεγμένες εμφανίσεις σε μικρούς χώρους με ένα μικρό ακουστικό σχήμα. «Μυστικά μαζί», όπως μας προσκαλεί σε μία από αυτές τις σπάνιες συναυλίες της. Αύριο στο θέατρο «άξιον εστί» στην Άλλη Μεριά (οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30 – ώρα έναρξης 21:30) θα ακούσουμε τραγούδια γνωστά αλλά και διαφορετικά, με θέα την πόλη από ψηλά σε μια βραδιά αξέχαστη.
Ενόψει της επίσκεψής της στο Πήλιο, μίλησε σε μια ανάπαυλα από τις διακοπές της και μας έδωσε μερικά από τα μυστικά της.

Συνέντευξη: Νίκος Μπαρμπάκης
Πού βρίσκεσαι και πώς περνάς το καλοκαίρι σου φέτος;
Έχω τη μεγάλη χαρά να σου πω ότι φέτος μετά από πάρα πολλά χρόνια κάνω διακοπές. Ήταν μια απόφαση που δυσκολεύτηκα να πάρω γιατί μου αρέσει πολύ η δουλειά μου και νιώθω ανασφάλεια να κάθομαι. Τώρα μπορώ να σου πω ότι ήταν μια σχεδόν σοφή απόφαση. Σίγουρα με τον καιρό κατάλαβα ότι το είχα απόλυτη ανάγκη, σωματικά και ψυχολογικά.

Ελεωνόρα, βασικά ξεκινάμε με μια πολύ απλή, αλλά αναγκαία ερώτηση για το πώς γράφεται σωστά το όνομά σου. Ένα πανέμορφο όνομα, το έχουμε στα χείλη μας, αλλά συχνά το βλέπουμε με λάθος γραφή ακόμα και σε άρθρα κι αναρτήσεις θαυμαστών σου.
Έχω να σου πω ότι έγραψες πού σωστά το όνομά μου. Τουλάχιστον έτσι το γράφω, με το πρώτο «ω» και το δεύτερο «ο». Πολλές συνονόματες βέβαια, το γράφουν διαφορετικά.

Περίγραψέ μας το «ιδανικό» καλοκαίρι, ως κατάσταση. Υπάρχουν δραστηριότητες που έχεις συνδέσει με την περίοδο αυτή του έτους;
Θα έλεγα ότι φέτος περνώ το ιδανικό καλοκαίρι σε σχέση με τις ανάγκες μου, είμαι όλη μέρα κοντά στη θάλασσα και βλέπω αγαπημένους φίλους. Βγαίνω βόλτες, φροντίζω τον εαυτό μου και προσπαθώ να ακούσω τις ανάγκες μου. Ψάχνω στη φύση το φως, την αλήθεια, την έμπνευση και αφήνω όσο μπορώ τα σκοτάδια μου να τα πάρουν η θάλασσα και ο αέρας.

 

Τι διαφορετικό ετοιμάζεις στις εμφανίσεις σου αυτή την περίοδο;
Όπως σου ανέφερα, φέτος δεν εμφανίζομαι με πρόγραμμα περιοδείας όλο το καλοκαίρι. Μεταξύ αυτών των πολύ χρήσιμων ωρών προσωπικής αναζήτησης, κάνω κάποια διαλείμματα και επιστρέφω στη μεγάλη μου αγάπη, το τραγούδι και την υπέροχη επαφή μου με τον κόσμο. Το ακουστικό σετ του «Μυστικά μαζί» είναι ένα πολύ αγαπημένο μου εγχείρημα.

 

Ποιοι είναι οι μουσικοί με τους οποίους τραγουδάτε «Μυστικά μαζί» και ποια κομμάτια ακούει το κοινό;
Είμαι επί σκηνής με τρεις πάρα πολύ σπουδαίους μουσικούς,
συνοδοιπόρους και το κυριότερο φίλους καρδιάς. Είναι οι Παρασκευάς Κίτσος, Νικόλας Πασαλίδης και Δημήτρης Μπαρμπαγαλάς. Με τα παιδιά δουλέψαμε με πολλή αγάπη, φαντασία και φροντίδα τα τραγούδια που παίζουμε, χωρίς κάποια προσδοκία και για το τι μπορεί να ανακαλύψουμε μέσα από αυτή τη νέα προσέγγιση. Είναι πολύ όμορφο τραγούδια που παίζουμε τόσα χρόνια παρέα να παίρνουν άλλη μορφή και χρώμα.

 

Ισχύει το «ουκ εν τω πολλώ το ευ» και στις συναυλίες, δηλαδή είναι η λιτή σύνθεση καλύτερα;
Δεν νομίζω ότι ισχύει πάντα το ίδιο ως σωστό. Χρειάζεται να δοκιμάζουμε πράγματα, να εξελισσόμαστε και να προχωράμε ανάλογα με τις ανάγκες μας και με αυτά που θέλουμε να μοιραστούμε. Έχω την τύχη να βρίσκομαι κοντά σε πολύ κάλους δημιουργούς μουσικούς που με αναγκάζουν, με τον τρόπο που παίζουν, να ψάχνω άλλο τρόπο έκφρασης. Είναι μεγάλη τύχη αυτό και το απολαμβάνω.

 

Προτιμάς τις μικρές και πιο προσωπικές καταστάσεις από τα μεγάλα σκηνικά; Σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και για εμφανίσεις σου ας πούμε.
Τα θέλω όλα και δεν το εννοώ με πλεονεξία. Θέλω να μπορώ να κάνω διαφορετικά πράγματα. Μου αρέσουν και τα μεγάλα σκηνικά και τα φώτα και η φαντασμαγορία και το όνειρο, αλλά εκστασιάζομαι και με την προσωπική, ιδιαίτερη, αληθινή επικοινωνία.

 

Δεν είναι κάπως περιοριστικό για το μεγάλο πλέον κοινό σου να έρθει σε χώρους με μικρή χωρητικότητα; Κάποιοι δυστυχώς ίσως δεν θα έχουν την ευκαιρία να σε χαρούν. Σε εκείνους τι λες;
Δεν θεωρώ ότι είναι κάτι το περιοριστικό. Ευτυχώς αυτά τα χρόνια είχα την δυνατότητα να εμφανιστώ σε χώρους που μου πρόσφεραν την επαφή με πολύ κόσμο και είχαμε τη χαρά να τα πούμε και να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε. Το «Μυστικά μαζί» έχει κάτι το ξαφνικό, το αναπάντεχο, το απρόσμενο. Θέλει να αφεθούμε λίγο όλοι μαζί και βλέπουμε πού θα μας βγάλει..

 

Τι να περιμένουμε από εσένα σε δημιουργικό επίπεδο για την ακριβώς επόμενη περίοδο;
Ούτε το φθινόπωρο φέτος θα εμφανιστώ κάπου. Το πιθανότερο είναι από χειμώνα να κάνω κάποιες εμφανίσεις. Συνεχίζω και ακούω τραγούδια, ονειρεύομαι, σκέφτομαι τον τρόπο που υπάρχω στη ζωή και στη σκηνή. Δεν έχω ακόμα να σου πω κάτι πιο συγκεκριμένο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το