Τοπικά

Ελένη Μετσοβίτου: Διαχρονική η κακοποίηση γυναικών και παιδιών στην οικογένεια

«Η κακοποίηση εντός της οικογένειας υπήρχε πάντα, απλά σήμερα, επειδή τα περιστατικά αυτά καταγράφονται, επειδή υπάρχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γίνονται πιο γνωστά μπορούμε να έχουμε στατιστικά στοιχεία. Η γυναίκα ως θύμα έχει τον πρωτεύοντα ρόλο μέσα στην οικογένεια», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ελένη Ρ. Μετσοβίτου που σήμερα μιλά σε εκδήλωση στο Π.Θ. στις επτά το απόγευμα. Την εκδήλωση που έχει θέμα, «Η γυναίκα σήμερα: Εκδοχές μιας πολυσχιδούς αγωνίστριας της κοινωνικής ζωής», οργανώνουν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

«Εγώ τουλάχιστον ως εισαγγελέας πρώτου βαθμό, όταν έρχονταν τα περιστατικά στο πλαίσιο του αυτόφωρου είτε σε τακτικές δικασίμους, η γυναίκα ήταν το θύμα, απλά τότε δεν καταγράφονταν όπως τώρα. Σήμερα η γυναίκα μπορεί και μιλάει χωρίς να γίνει αντικείμενο χλευασμού, ειρωνείας και σχολείων. Παλαιότερα δεν τολμούσε να το ξεστομίσει. Το ήξερε μόνο ο στενός περίγυρος. Μιλώντας μπορεί να βρει μεγαλύτερη υποστήριξη, συμπάθεια και βοήθεια σε πολλά επίπεδα και να νιώσει ότι κάποιος υπάρχει γι αυτήν, γιατί υπάρχουν πολύ βάρβαρα περιστατικά, δυστυχώς», επισήμανε.

Το γεγονός ότι τα περιστατικά τείνουν αυξανόμενα, το απέδωσε ότι ζούμε σε μια εποχή που βομβαρδιζόμαστε από πληροφορία που δεν προλαβαίνουμε να αξιολογήσουμε και να αφομοιώσουμε. Κι αυτά σωρευμένα σε ένα νου και μία ψυχή που και αυτή ταλαιπωρείται στον κοινωνικό περίγυρο με δύσκολες καταστάσεις, αυτό δημιουργεί παρά πολύ εύκολα την έξαρση. “Ζούμε σε μια εποχή τρέλας, άγχους, συν την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια, αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο άγχος. Και ξεσπάς στον πιο αδύναμο κρίκο που είναι η γυναίκα ή το παιδί μέσα στην οικογένεια”.

Στη δικαιοσύνη κάποιος καταφεύγει ως έσχατη ή ως πρώτη λύση στο πρόβλημά του. «Με την έννοια ότι αυτή, η γυναίκα που θα πεταχτεί από το σπίτι, θα χτυπήσει τη δική μας πόρτα, η της αστυνομίας. Το έσχατο είναι όταν πλέον έχουν δρομολογηθεί οι άσχημες καταστάσεις. Θεωρώ όμως ότι δυσκολότερο είναι να αντιμετωπίσεις μια γυναίκα με ένα παιδί στην αγκαλιά πολλές φορές, όταν πρώτα καταφεύγει σε μας, καθώς πρέπει να την παρηγορήσεις, να την βοηθήσεις, να δεις που θα πάει να μείνει τη νύχτα. Εκεί πρέπει να λειτουργήσουν σωστά τα αντανακλαστικά όλων για να βρεθεί μια άμεση λύση και να δρομολογηθούν στην πορεία κάποια πράγματα», τόνισε.

Τέλος εκτίμησε ότι η νομοθεσία αντιμετωπίζει επαρκώς αυτά τα θέματα διαχρονικά. Ανέφερε ότι το 2006 ψηφίστηκε νόμος που τα περιστατικά βίας εντός της οικογένειας αποτελούν ιδιώνυμο αδίκημα. Οι μορφές της βίας και της κακοποίησης είναι αυτές το κοινού ποινικού κώδικα. “Απλά πλέον θεσμοθετήθηκε ότι υφίσταται ο όρος της ενδοοικογενειακής βίας, που πάντα υπήρχε και η βία αντιμετωπιζόταν ποινικά και πριν το 2006. Τώρα απλά έχει ένα τίτλο», εξήγησε.

Πηγή: ΕΡΤ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το