Τοπικά

Ελένη Καρακεζίδη: “«Γέφυρα» πολιτισμού και φιλίας με Ρωσία”

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε πρόσφατα ο Ελληνορωσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίας & Συνεργασίας Ν. Μαγνησίας, ο οποίος μάλιστα συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια λειτουργίας.
Η πρόεδρος κ. Ελένη Καρακεζίδη, αναφέρθηκε στον Σύλλογο και στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το ιδιωτικό σχολείο «Άξιον Εστί», καθώς και στις κοινές πολιτιστικές δράσεις που γίνονται όπως μουσικές βραδιές, εκθέσεις, αφιερώματα σε μεγάλους σκηνοθέτες, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς χώρους κ.ά.
Ο Ελληνορωσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίας & Συνεργασίας Ν. Μαγνησίας στον οποίον είναι πρόεδρος από την ίδρυσή του, η κ. Καρακεζίδη, αριθμεί περί τα 140 μέλη. Όπως η ίδια αναφέρει: «Είχα μια ιδέα. Ήθελα να γίνει ένα σχολείο ρωσικής γλώσσας, γιατί πολλοί Έλληνες θέλουν να μάθουν ρώσικα και πολλά παιδιά από τη Ρωσία που γεννήθηκαν εδώ να μάθουν ελληνικά. Ο Δήμος Βόλου, μας έχει διαθέσει το Κοινωνικό Κέντρο Αγίων Αναργύρων, όπου διδάσκονται ρώσικα και θέλουμε τώρα να έχουμε και εκμάθηση και της ελληνικής γλώσσας».
Η ίδια είναι Ελληνίδα από τη Ρωσία κι εδώ και 20 και πλέον χρόνια ζει στην Ελλάδα με τον σύζυγο και τα παιδιά τους. Έχει σπουδάσει ρωσική φιλολογία και θεωρεί την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα της. Ήρθε στην Ελλάδα, όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας της. «Ο μεγαλύτερος αδερφός μου μένει στην Αθήνα και πήγα για έναν χρόνο εκεί. Ο αδερφός μου, μου είπε να μείνω, αλλά εγώ δεν ήθελα κι άρχισα να ψάχνω για δουλειά. Η μοίρα με έφερε στον Βόλο, όπου και γνώρισα τον σύζυγό μου, επίσης Έλληνα από τη Ρωσία και μάλιστα είμαστε κι από την ίδια περιοχή. Έχουμε μια ευτυχισμένη οικογένεια και δύο παιδιά και τώρα έχω δύο πατρίδες. Τη Ρωσία και την Ελλάδα και τις αγαπώ και τις δύο. Τα παιδιά μου γεννήθηκαν εδώ. Πήγαμε στη Μόσχα όταν ήταν μικρά και μου είπαν, «μαμά είναι ωραία στη Μόσχα, αλλά το νερό και το ψωμί στην Ελλάδα είναι πιο νόστιμα». Εγώ εδώ θέλω να ζήσω, αλλά θέλω να πεθάνω στη Ρωσία» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η κ. Καρακεζίδη κλήθηκε να σχολιάσει και τα όσα συμβαίνουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως είπε «Δεν είμαστε πολιτικοί και δεν μπορούμε να μιλήσουμε όπως οι πολιτικοί. Ακούμε και διαβάζουμε πολλά ψέματα. Ξέρω ότι η Ρωσία θέλει να σώσει όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και όλο τον πλανήτη. Έχουμε συγγενείς και φίλους στη Ρωσία, αλλά είναι μακριά από τις περιοχές του πολέμου».
Η πρόεδρος, αναφέρθηκε και στα κοινά στοιχεία τα οποία μοιράζονται Ελλάδα και Ρωσία κι όπως σημείωσε «η Ρωσία, έχει πολλά κοινά στοιχεία με την Ελλάδα. Τη θρησκεία, την κουλτούρα. Όταν έψαχνα να βρω δύο άτομα να πάνε στη Ρωσία σε ένα διεθνές συμπόσιο, αρχικά υπήρχε επιφυλακτικότητα και φόβος για τη Ρωσία, ωστόσο, όταν γύρισαν είχαν αλλάξει γνώμη. Είπανε πολύ καλά λόγια για τη φιλοξενία και τον κόσμο. Η Ρωσία έχει μεγάλο πολιτισμό. Εμείς θέλουμε να εδραιώσουμε τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των δύο πατρίδων, της Ρωσίας και της Ελλάδας. Μάλιστα, πρόσφατα έγινε αδελφοποίηση του 3ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας με αντίστοιχο Γυμνάσιο στην πόλη Ανάπα, όπου πραγματοποίησαν τα παιδιά και κοινές δράσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το