Πολιτισμός

Ελένη Δικαίου: 30 χρόνια στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία

Η αναθεωρημένη επανέκδοση του παιδικού παραμυθιού της Ελένης Δικαίου με τίτλο «Το ελατάκι με το κόκκινο σκουφί» από τις εκδόσεις Πατάκη, είκοσι χρόνια έπειτα από την πρώτη κυκλοφορία, αλλά και η συμμετοχή της στα «Παραμύθια του κλώτσου και του μπάτσου», στο οποίο ένωσε τις δυνάμεις της με άλλους έξι γνωστούς συγγραφείς με αφορμή τον εγκλεισμό από τον κορωνοϊό, συνέπεσαν με τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων παρουσίας στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία. Από τα «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά», με τα οποία συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό με εντυπωσιακό τρόπο, η διαδρομή της γνωστής συγγραφέα από το 1991 μέχρι σήμερα περιλαμβάνει δεκάδες βιβλία που αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους.

Το 2021 αποδείχθηκε παραγωγικό για την Ελένη Δικαίου, αφού δεν πρέπει να λησμονούμε πως πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε το εφηβικό μυθιστόρημα «Η Ανδριανή και ο κυνηγός», το οποίο απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και η εξάντληση των αντιτύπων της πρώτης έκδοσης ήρθε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η Βολιώτισσα δημιουργός λίγο πριν μας αποχαιρετήσει η χρονιά που διανύουμε, μίλησε για τα τελευταία έργα της, αλλά και τη συμπλήρωση τριών δεκαετιών στα ελληνικά γράμματα.


«Έδωσα μια πιο γιορτινή διάθεση στο «Ελατάκι με το κόκκινο σκουφί», αναμορφώνοντας ορισμένα σημεία του κειμένου, ενώ η εικονογράφηση παρέμεινε ίδια», σημείωσε η κ. Δικαίου για την τελευταία της δουλειά. Εξηγώντας δε τον λόγο που καταπιάστηκε εκ νέου με το συγκεκριμένο παραμύθι, το οποίο έγραψε πριν από δύο δεκαετίες, είπε: «Η αλήθεια είναι πως το βιβλίο αυτό αγαπήθηκε αρκετά, έγιναν και πολλά θεατρικά σε σχολεία και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος, που αποφασίσαμε με τον εκδότη να βγάλουμε μία αναθεωρημένη έκδοση».
Τα «Παραμύθια του κλώτσου και του μπάτσου» παρουσιάζουν εξίσου ενδιαφέρον για την αγαπημένη συγγραφέα, η οποία τόνισε: «Ήταν μία ιδέα της Ελένης Πατάκη, που προέκυψε κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Πρόκειται για συλλογικό έργο. Επτά συγγραφείς και ισάριθμοι εικονογράφοι συνεργαστήκαμε στα «Παραμύθια του κλώτσου και του μπάτσου» κι ενώ το θέμα ήταν περίπου το ίδιο για όλους, ο καθένας μας απέδωσε την ιστορία με το δικό του ύφος. «Ρομπέρτο και Μουτς» τιτλοφορείται η δική μου και στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο κρατούν δύο σκυλιά και το πώς αντιμετώπισαν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο πρώτο lockdown».
Στη συνέχεια, η Ελένη Δικαίου αναφέρθηκε στην 30χρονη συγγραφική της καριέρα. Αν και τα πρώτα λογοτεχνικά της… σκιρτήματα, καταγράφηκαν την εποχή που πήγαινε ακόμη σχολείο, παράλληλα με διάφορες δημοσιεύσεις στον Τύπο του Βόλου, εστιάζοντας στη συγγραφή παιδικών και εφηβικών βιβλίων από το 1991, κάνει αυτό που ήθελε από πάντα. Η λογοτεχνία είναι το πάθος της και το γεγονός ότι το 2016 έφτασε να διεκδικεί το διεθνές βραβείο Hans Christian Andersen που έχει θεσμοθετήσει η ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People), είναι απτή απόδειξη του χαρισματικού αφηγηματικού λόγου της. «Σαν χθες μου φαίνεται όταν κυκλοφόρησε το πρώτο μου ατομικό βιβλίο. Θυμάμαι πως καθώς επέστρεφα σπίτι μου έχοντας στα χέρια μου τα αντίτυπα από τα «Κοριτσάκια με τα ναυτικά» (σ.σ. την εικονογράφηση είχε κάνει η Έλλη Σολομωνίδη – Μπαλάνου, σκιτσογράφος στην «Καθημερινή» και Μικρασιάτισσα δεύτερης γενιάς), είχα συγκινηθεί τρομερά. Ήταν, όμως, αυτό που ονειρευόμουν να κάνω από πάντα. Από μικρό παιδί ήθελα να γίνω συγγραφέας», εξομολογήθηκε με χαμόγελο και πρόσθεσε: «Τριάντα χρόνια μετά πιάνω τον εαυτό μου να θέλει ακόμη να πει πάρα πολλά πράγματα. Και επειδή πολλοί με ρωτάνε γιατί επιμένω να γράφω για παιδιά και εφήβους, συνειδητοποίησα από την αρχή ότι μιλάω τη γλώσσα τους και μπορώ να γίνομαι κατανοητή σε μικρούς και μεγάλους. Όπως έγινε με τον «Τελευταίο Έλληνα της Σμύρνης» για παράδειγμα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το