Τοπικά

Έλενα Γλύνη: «Ταξίδι» στη Βενετία του 18ου αιώνα

 

Μια κωμωδία που παίχθηκε για πρώτη φορά πριν από 270 χρόνια, αλλά παραμένει διασκεδαστική και προπαντός επίκαιρη, θα παρουσιαστεί αύριο Σάββατο 25/2 στον Βόλο από τα μέλη του «Gruppo Gioioso». H ενδυματολόγος κ. Έλενα Γλύνη, η οποία είναι υπεύθυνη της θεατροχορευτικής ομάδας, μίλησε για την παράσταση «Η λοκαντιέρα» του Κάρλο Γκολντόνι, με την οποία θα συστήσει στο κοινό της πόλης ένα αριστουργηματικό θεατρικό έργο.

Η κωμωδία «La locandiera», ή «Η ξενοδόχα», όπως μεταφράζεται από την ιταλική γλώσσα, αντανακλά τα ήθη και έθιμα της βενετσιάνικης κοινωνίας του 18ου αιώνα, απ’ όπου προερχόταν και ο Γκολντόνι, ο οποίος «μπόλιασε» το ιταλικό θέατρο με νέες ιδέες και εισήγαγε την κωμωδία χαρακτήρων. Λίγο πριν το αποκριάτικο ραντεβού στη… Λοκάντα της Μιραντολίνας, όπως ονομάζεται η ιδιοκτήτρια του πανδοχείου, η Έλενα Γλύνη αναφέρθηκε στο έργο που θα ανέβει αύριο στις επτά το απόγευμα στο «Traffic Café» (Τοπάλη και Σωκράτους).
Ο Γκολντόνι είναι ο αγαπημένος θεατρικός συγγραφέας της ιδρύτριας του «Gruppo Gioioso». «Έχω διαβάσει όλα τα έργα του, ενώ επειδή επισκέπτομαι πολύ συχνά τη Βενετία για τη δουλειά μου, πάντοτε θα περάσω από το σπίτι του, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο και βιβλιοθήκη. Η δουλειά του Κάρλο Γκολντόνι συμπίπτει απόλυτα με το ενδιαφέρον μου για τη συγκεκριμένη εποχή, όσον αφορά στα ήθη και τα έθιμα των Βενετσιάνων, τις ενδυματολογικές συνήθειές τους, τη μουσική κ.ά.», είπε η κ. Γλύνη στην αρχή της συζήτησης.
Το αυριανό ανέβασμα της παράστασης έχει ιδιαίτερη σημασία για τα μέλη της θεατροχορευτικής ομάδας. «Την 1η Μαρτίου 2020, προλάβαμε και παίξαμε μια φορά τη «Λοκαντιέρα», καθώς στη συνέχεια ακολούθησαν τα lockdown, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Και τώρα, που υπήρξε ενδιαφέρον να ανεβάσουμε την παράσταση, επανήλθαμε», ανέφερε η Πειραιώτισσα ενδυματολόγος, ενώ έπειτα με δεδομένο ότι αυτό είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, στάθηκε στον επίκαιρο χαρακτήρα του έργου: «Σε όλα τα έργα του Γκολντόνι συναντούμε έντονα στοιχεία από το Καρναβάλι. Και αυτό έχει την εξήγησή του: Τον 18ο αιώνα, οι συγγραφείς δέχονταν παραγγελίες από τους άρχοντες της εποχής και έγραφαν θεατρικά, που ανέβαιναν τις Απόκριες, για να γιορταστεί το Καρναβάλι. Το ίδιο συνέβη και με τη «Λοκαντιέρα» στην προκειμένη περίπτωση».
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της παράστασης, έχει να κάνει με τη σατιρική διάθεση του συγγραφέα απέναντι στα δρώμενα της εποχής του: «Οι χαρακτήρες του προέρχονται απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις. Για παράδειγμα, στο συγκεκριμένο έργο, έχουμε την ιδιοκτήτρια του πανδοχείου, τη Μιραντολίνα, μια γυναίκα που έμεινε ορφανή και πρέπει να εργαστεί για να ζήσει, έναν μισογύνη ιππότη, αλλά και δύο θεατρίνες, που παριστάνουν μια κόμισσα και μια μαρκησία. Συνδυάζει πολλά πράγματα ο Γκολντόνι».
Στη διανομή των ρόλων, πέρα από την Έλενα Γλύνη που υποδύεται τον ιππότη Ριπαφράττα, παίζουν επίσης οι Αναστασία Σταμοπούλου (Μιραντολίνα), Ναταλία Τσίκα (Ορτένσια), Ειρήνη Βεργή (Διηάνειρα) και Ευθύμης Μυλωνάς (Φαμπρίτσιο, καμαριέρης στη λοκάντα και υπηρέτης του Ριπαφράττα), ενώ ο Ανδρέας Αγαγιώτης θα είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό του ήχου.
Όσον αφορά στην ομάδα «Gruppo Gioioso», ανεβάζει έργα εποχής, κυρίως από την εποχή του Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, ενώ στο ενδυματολογικό κομμάτι χρησιμοποιούνται τα δεκάδες κοστούμια που έχει δημιουργήσει η Έλενα Γλύνη, με πρώτες ύλες από τη Βενετία και τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο βεστιάριο που έχει φτιάξει. Πέρα από τα θεατρικά, όμως, και τη διδασκαλία χορών, έχουν παρουσιαστεί στο κοινό και άλλες πρωτότυπες δουλειές, στο πλαίσιο συνεργασιών π.χ. με τον φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός». Πληροφορίες για το έργο της ομάδας, στο τηλ. 6944-869599.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το