Τοπικά

Έλενα Αγιώτη: Ανέφικτος ο συνδυασμός σπουδών και πρωταθλητισμού

Η αθλητική υποτροφία που εξασφάλισε η Έλενα Αγιώτη από το Michigan State University (MSU), θα δώσει την ευκαιρία στη Βολιώτισσα κωπηλάτρια να μετακομίσει στις ΗΠΑ, όπου την επόμενη τετραετία θα συνδυάσει τις σπουδές της με τον αθλητισμό. Η αργυρή παγκόσμια πρωταθλήτρια του ΟΕΑ/ΝΑΒ μίλησε για το νέο κεφάλαιο που άνοιξε στη ζωή της και το υπερατλαντικό ταξίδι που θα επιχειρήσει.
Μέσα στο καλοκαίρι θα εγκατασταθεί στο Λάνσινγκ, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Μίτσιγκαν, όπου εδρεύει το ομώνυμο πανεπιστήμιο και θεωρείται ένα από τα καλύτερα δημόσια ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ. Η Έλενα Αγιώτη, η οποία έχει την κωπηλασία στο… αίμα της και συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση που δημιούργησαν οι γονείς της, Σμαράγδα Σουσουρή και Μίλτος Αγιώτης, παλιοί κωπηλάτες του ΝΟΒΑ, πλέον ετοιμάζεται να ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών της.

Επί αμερικανικού εδάφους θα αφοσιωθεί στο αγαπημένο της άθλημα, που της χάρισε σπουδαίες διακρίσεις την τελευταία διετία στο διπλό σκιφ, με αποκορύφωμα τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νεανίδων στο Ράτιτσε της Τσεχίας και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Νέων Γυναικών στο Μπρεστ της Λευκορωσίας (αμφότερα το 2018). Παράλληλα, όμως, θα βρεθεί στα έδρανα του MSU για να παρακολουθήσει τα μαθήματα στο τμήμα Business Management, που θα τη φέρουν σε επαφή με τις σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων.
Βέβαια, πίσω από το κυνήγι του «αμερικάνικου ονείρου» της 20χρονης Βολιώτισσας κρύβεται και η άλλη όψη του νομίσματος, που δεν είναι τόσο λαμπερή και αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί συναθλητές της. Ο συνδυασμός σπουδών και πρωταθλητισμού στη χώρα μας, μόνο εύκολη υπόθεση δεν χαρακτηρίζεται. Η ίδια, την προηγούμενη διετία παρότι ήταν εγγεγραμμένη στην Ιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης, δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τα μαθήματα, αφού τον περισσότερο καιρό ήταν στο κοινόβιο της εθνικής ομάδας κωπηλασίας. «Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι ανέφικτο να κάνουμε και τα δύο μαζί. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους, που αποφάσισα να πάω στην Αμερική. Αν και στην αρχή μου φαινόταν αρκετά δύσκολο όλο αυτό, τώρα είμαι σίγουρη πως κάνω την καλύτερη επιλογή και μου παρουσιάζεται μία ευκαιρία ζωής», εξομολογήθηκε.

Πέρα από την επισήμανση της Έλενας Αγιώτη για τις συνθήκες υπό τις οποίες πορεύονται όσοι κάνουν πρωταθλητισμό, εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξαν όσα διαδραματίστηκαν στην εθνική ομάδα το 2019. Πριν από έναν χρόνο ο ομοσπονδιακός προπονητής δεν της έδωσε την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα ακόμη μετάλλιο σε μία μεγάλη διοργάνωση, αφήνοντάς την εκτός αποστολής από το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα U-23 που διεξήχθη στις ΗΠΑ. Μόνο που το ταξίδι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού θα γίνει με έναν χρόνο καθυστέρηση, ενώ θα έχει και μεγαλύτερη διάρκεια για την ταλαντούχα κωπηλάτρια του ΟΕΑ/ΝΑΒ, η οποία έχοντας κλείσει επί του παρόντος την πόρτα της εθνικής, στον Βόλο συνεχίζει υπό τις οδηγίες των προπονητών της στον όμιλο. «Με στήριξαν αφάνταστα οι Σίμος Σάμιος και Σοφία Τάσιου, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο που κύλησε δύσκολα και τους ευχαριστώ γι’ αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η Μαίη Εμμανουηλίδου από την Καστοριά, αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, με την οποία ανεβήκαμε μαζί στο βάθρο στο ευρωπαϊκό U-23 της Λευκορωσίας, μετά το μετάλλιο άφησε προσωρινά την εθνική ομάδα, για να αφοσιωθεί στις σπουδές της. Από την άλλη, εγώ επέλεξα να συνεχίσω στην εθνική, όμως ο προπονητής αποφάσισε να μη με στείλει στο Παγκόσμιο, με τη δικαιολογία πως δεν μπορούσε να βρει την κατάλληλη παρτενέρ, αν και θεωρώ ότι άξιζα να λάβω μέρος. Αυτό στάθηκε αφορμή να πάω στην Αθήνα, όπου πήρα το πτυχίο αγγλικών που ήθελα και επίσπευσα την υπόθεση της Αμερικής».
Όσο για την επιλογή του Michigan State University; «Η ομάδα κωπηλασίας ανήκει στο Big Ten των πανεπιστημιακών πρωταθλημάτων, ενώ και η απόκτηση πτυχίου από το MSU είναι κίνητρο. Δεν πάει εύκολα κάποιος από την Ελλάδα, πόσο μάλιστα με υποτροφία», ανέφερε η πρωταθλήτρια του ΟΕΑ/ΝΑΒ, που δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το