Τοπικά

Έλεγχος ειδών άγριας πανίδας στο αεροδρόμιο της Σκιάθου

 

Άδεια έρευνας που αφορά στον έλεγχο των πληθυσμών ειδών άγριας πανίδας στους αερολιμένες που διαχειρίζεται έλαβε η Fraport Greece, από το ΥΠΕΝ.
Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε στις 12 Ιανουαρίου και η άδεια χορηγήθηκε από το αρμόδιο τμήμα της Γ.Γ. Δασών του ΥΠΕΝ στις 5 Φεβρουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι «η έρευνα θα γίνει με τρόπο που δεν θα προκαλέσει προβλήματα στα είδη & τους οικοτόπους των περιοχών».
Όπως είναι γνωστό, σε όλα σχεδόν τα αεροδρόμια τα οποία εξ ορισμού καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις, ενδημούν διάφορα είδη άγριας πανίδας, ενώ ορισμένα από αυτά μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ομαλή λειτουργία τους ή ακόμη και για ασφάλεια των πτήσεων.
Η χορηγηθείσα άδεια προβλέπει ότι οι μέθοδοι ελέγχου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη σύλληψη, τη μεταφορά και την απελευθέρωση πτηνών και θηλαστικών από τις περιοχές κίνησης αεροσκαφών σε κατάλληλους βιοτόπους. Η παγίδευση γίνεται με χρήση ειδικών παγίδων και η μεταφορά / απελευθέρωση ακολουθεί άμεσα σε κατάλληλες περιοχές, μακριά από τα όρια των αερολιμένων, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα πρόσκρουσής τους σε αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι η παγίδευση θα γίνεται από το προσωπικό της Fraport Greece (Ομάδα Διαχείρισης Απειλών από την Άγρια Πανίδα) και η μεταφορά / απελευθέρωση τους σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και ερευνητικά ιδρύματα.
Η δραστηριότητα ελέγχου των πληθυσμών ειδών άγριας πανίδας ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026 και θα πραγματοποιηθεί εντός των όριων των αερολιμένων που διαχειρίζεται η Fraport Greece (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Άκτιο, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Χανιά, Κεφαλονιά, Κως, Ρόδος, Μύκονος, Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Σκιάθος, Σάμος).

Ποια είδη μπαίνουν στο «μικροσκόπιο»

Στα είδη που θα μελετηθούν περιλαμβάνονται: To χρυσό τσακάλι (Canis aureus), τα αρπακτικά πτηνά: κοινή γερακίνα (Buteo buteo), το Βραχοκιρκινέζο (Falco tinnunculus) και ο Καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus), το κοινό περιστέρι, Feral pigeon (Columba livia), ο Ασημόγλαρος (Larus michahellis), η Πρασινοκέφαλη πάπια (Anas platyrhynchos), ο Σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea), π Φασιανός (Phasianus colchicus) από απελευθερώσεις κυνηγετικών εκτροφείων, η Καμπίσια πέρδικα (Perdix perdix), η Πετροτουρλίδα (Burhinus oedicnemus), το Νεροχελίδονο (Glareola pratincola), το Νανογλάρονο (Sternula albifrons), ο Στρειδοφάγος (Haemotopus ostralegus), είδη νυχτερίδων και μικροθηλαστικά των τάξεων Rodentia, Soricomorpha και Eulipotyphla.
Η Fraport Greece έχει εκπονήσει ένα αναλυτικό πρόγραμμα για τη διαχείριση απειλών από την άγρια πανίδα για κάθε αερολιμένα με τη χρήση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον.
Ειδικότερα, για την απομάκρυνση πτηνών εφαρμόζονται ψηφιακοί ήχοι, η μέθοδος βιοακουστικής αλλά και η χρήση βολίδων κρότου και λάμψης. Για την απομάκρυνση των πτηνών σημαντική είναι η διαχείριση του περιβάλλοντα χώρου των αερολιμένων με κατάλληλο τρόπο ώστε να μην ελκύονται είδη πτηνών μεγάλου μεγέθους, πτηνά που απαντώνται σε σμήνη, κτλ. Η επιλεκτική θανάτωση εφαρμόζεται σε συγκεκριμένους αερολιμένες, για συγκεκριμένα είδη, που βάσει της αποτίμησης του κινδύνου αποτελούν απειλή για την ασφάλεια πτήσεων αεροσκαφών και μόνο όταν οι λοιπές μέθοδοι ελέγχου δεν είναι άμεσα αποτελεσματικές.
Όσον αφορά την παρακολούθηση και καταγραφή της βιοποικιλότητας πραγματοποιείται η καταγραφή των ειδών νυχτερίδων με την μέθοδο της παθητικής ακουστικής παρακολούθησης για καταγραφή χωρίς σύλληψη, σε επιλεγμένα περιφερειακά αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Μυτιλήνη, Σάμος κ.α.).

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στο πρωτάθλημα πλέον η προσοχή του Ολυμπιακού

Αποστολή εξετελέστη για τον Ολυμπιακό Βόλου, ο οποίος πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά του…

9 Φεβρουαρίου 2024

Γενική Συνέλευση και συλλαλητήριο από την Ζ΄Κυνηγετική Ομοσπονδία

Στη Λάρισα στις 08-02-2024 πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός του έργο της Θηροφυλακής για το έτος 2023.…

9 Φεβρουαρίου 2024

Δράση του Κ.Υ. Αλμυρού

Υπό την αιγίδα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και υπό την εποπτεία…

9 Φεβρουαρίου 2024

Συναυλία στον Άγιο Λαυρέντιο με τον Βασίλη Βαρβαρέσο στο πιάνο και τον Δήμο Γκουνταρούλη στο βιολοντσέλο

  Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου και ώρα 20.30 στο κτίριο «Στρατώνα» στην κεντρική πλατεία Αγίου…

9 Φεβρουαρίου 2024

Εόρτια εκδήλωση ευχαριστίας για τις εθελόντριες του Εράνου Αγάπης

  Εόρτια εκδήλωση ευχαριστίας για τις εθελόντριες κυρίες που διεξήγαγαν τον Έρανο Αγάπης 2023, πραγματοποιήθηκε…

9 Φεβρουαρίου 2024

Δύο προγράμματα του e-Twinning από το 9o Γυμνάσιο Βόλου

Το 9o Γυμνάσιο Βόλου, κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024, έχει προγραμματίσει την υλοποίηση δύο προγραμμάτων…

9 Φεβρουαρίου 2024