Τοπικά

Ελασσόνα: Ξεκινά η κατασκευή νέου δημοτικού σχολείου

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ένα νέο δημοτικό σχολείο θα κατασκευαστεί στην Ελασσόνα, έργο που ζητούσε εδώ και χρόνια η τοπική κοινωνία. Πρόκειται για το 1ο 12θέσειο Δ.Σ. Ελασσόνας, προϋπολογισμού 4.342.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Τη σύμβαση υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης με την ανάδοχο κοινοπραξία, παρουσία του δημάρχου Ελασσόνας Νίκου Ευαγγέλου.

Το σχολείο περιλαμβάνει 10 αίθουσες, χώρους για εργαστήρια, αναρρωτήρια, για τους καθηγητές, για τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, για τον ψυχολόγο, βιβλιοθήκη αλλά και έναν χώρο εκδηλώσεων και αθλητικών δραστηριοτήτων. «Είναι ένα μεγάλο έργο, που δημιουργεί νέες προϋποθέσεις αναβάθμισης της δημόσιας παιδείας στην Ελασσόνα και το οποίο πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015» επισήμανε ο κ. Αγοραστός. Μετά την διαδικασία των συμπτύξεων των σχολείων η Ελασσόνα χρειαζόταν ένα νέο σχολικό συγκρότημα καθώς το παλιό είχε απαξιωθεί αν και πρόκειται για ένα ωραίο διατηρητέο κτίριο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες δραστηριότητες πολιτιστικές από συλλόγους και φορείς.

Ο Ν. Ευαγγέλου τόνισε απ’ την πλευρά του: «Ένα πάγιο αίτημα όλων των Ελασσονιτών και ιδίως της περιοχής του Βαρουσίου αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά με την σημερινή υπογραφή εδώ στην Περιφέρεια. Το έργο αυτό είναι ανάσα για ολόκληρη την επαρχία γιατί το 1ο δημοτικό σχολείο πλέον φιλοξενεί και άλλα παιδιά από σχολεία που έχουν κλείσει. Σκεφτείτε ότι τα παιδιά φιλοξενούνταν σε ένα κτίριο από το 1912, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικό νοσοκομείο από τη μάχη του Σαρανταπόρου, επιτάχθηκε το ’41 από τους Ιταλούς, το ’43 από τους Γερμανούς και άρχισε να δουλεύει από το ’46 και μετά ως σχολείο. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο επικίνδυνο ήταν όλα αυτά τα χρόνια και οι μαθητικές ανάγκες δεν μπορούσαν πλέον να καλυφθούν. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια που με τις δυνάμεις της συνέβαλλε να γίνει αυτό το έργο».

ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ

Πιο συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του 1ου Δημοτικού Σχολείου δυναμικότητας 225 μαθητών με 10 αίθουσες διδασκαλίας. Το κτίριο θα ανεγερθεί στο Ο.Τ. Γ8 στην συνοικία “Αμπελόκηποι”, εντός του σχεδίου πόλεως Ελασσόνας που είναι χαρακτηρισμένο με την υπ’ αριθμ. 2/2012 πράξη εφαρμογής ως χώρος Δημοτικού Σχολείου – Νηπιαγωγείου. Το κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας προβλέπεται να ανεγερθεί στην βόρεια και ανατολική πλευρά του οικοπέδου ώστε να εξασφαλιστεί η ενότητα της αυλής και η ευκολότερη πρόσβαση στο οικόπεδο. Περιμετρικά του οικοπέδου δημιουργούνται ελεύθεροι χώροι προς φύτευση. Η συνολική επιφάνεια του οικοπέδου όπου πρόκειται να ανεγερθεί το κτίριο είναι 5.028,60 τ.μ. Το διδακτήριο του 1ου Δημοτικού Ελασσόνας αποτελείται από:

(α) Ισόγειο: 1.276,00 τ.μ. (προκατασκευή)
3 αίθουσες διδασκαλίας – αίθουσα φαγητού – κουζίνα – αποθήκη τροφίμων – χώρος διαλείμματος – κυλικείο με αποθήκη – ιατρείο/αναρρωτήριο –αίθουσα βιβλιοθήκης – αποθήκη σχολικών βιβλίων – τουαλέτες μαθητών, ΑΜΕΑ και καθηγητών – γραφείο υποδιευθυντή και καθηγητών –λεβητοστάσιο – χώρος δεξαμενής καυσίμων – κεντρικό κλιμακοστάσιο με είσοδο, ανελκυστήρα και μηχανοστάσιο – χώρος γραμματείας και αναμονής – χώρος αρχείου – χώρος φύλακα – γυμναστήριο/Α.Π.Χ. με αποδυτήρια αγοριών και κοριτσιών και αποθήκη οργάνων.

(β) 1ος Όροφος: 1.027,00 τ.μ. (προκατασκευή)
7 αίθουσες διδασκαλίας – εργαστήριο φυσικοχημείας – εργαστήριο πληροφορικής – αίθουσα ξένων γλωσσών – αίθουσα αισθητικής αγωγής (μουσικής) – χώρος διαλείμματος – γενικό αρχείο – γραφείο συλλόγου γονέων και μαθ. κοινοτήτων με χώρο ενημέρωσης – γραφείο ψυχολόγου – κεντρικό κλιμακοστάσιο με χωλ, ανελκυστήρα και WC / WC AMEA.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το