Πολιτισμός

Έλαμψε στη Λάρισα ο Ελληνικός Πολιτισμός

Σε δύο από τα εμβληματικότερα κτίρια της Λάρισας φιλοξενήθηκε το διήμερο Σεμινάριο-σπονδή στον Ελληνικό Πολιτισμό, με εντονότατο το ενδιαφέρον επιστημόνων από όλη την Ελλάδα και το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και αυτά δεν είναι άλλα από τα κτίρια του Διαχρονικού Μουσείου και της Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείο «Γ.Ι. Κατσίγρα» Λάρισας, που κοσμούν τη Θεσσαλική πρωτεύουσα και αποτελούν κοιτίδες ιστορίας, παραγωγής πολιτισμού και πόλο έλξης επισκεπτών.

Συγκεκριμένα, διοργανώθηκε , για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων μετά από επιλογή (20 άτομα) , στη Λάρισα, το Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021, εξειδικευμένο διήμερο Σεμινάριο/Εργαστήριο, με τίτλο: «Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες – εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους».

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Δίκτυο «Περραιβία» και το πρόγραμμα e RA του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πήραν μια εξαιρετική πρωτοβουλία και συνδιοργάνωσαν, για τη Θεσσαλία, μαζί με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την ΕΚΠΟΛ- Περιφέρειας Θεσσαλίας, ένα στοχευμένο σεμινάριο/ Εργαστήριο, προκειμένου να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σε θέματα διάσωσης και συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με μη καταστροφικές τεχνικές.

Η δράση αυτή υποστηρίχτηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -Μουσείο «Γ.Ι. Κατσίγρα», που παρεχώρησαν τους θαυμάσιους χώρους τους και τον εξοπλισμό τους, για την άρτια υλοποίηση της εκπαίδευσης.

Την υποδοχή των εκπαιδευόμενων έκαναν οι κ.κ. Θεόδωρος Γκανέτσος και Κώστας Σκριάπας, ενώ την έναρξη του Σεμιναρίου κήρυξαν, εκ μέρους των συνδιοργανωτών οι κ.κ.: Τάχος Δημήτριος , ως εκπρόσωπος του Δήμου Λαρισαίων, αλλά και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας και ο Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ και Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Γώργιος Κίτσιος, φορείς που στήριξαν τη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση που έκανε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης,., ενώ χαιρετισμό έστειλε και ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας, στη δικαιοδοσία του οποίου έχει την έδρα του το Δίκτυο ‘Περραιβία».

 

Ποιοι συμμετείχαν

Η εκπαίδευση έγινε σε περιορισμένο αριθμό εκπαιδευόμενων (20 άτομα, μετά από επιλογή, αλλά και διαδικτυακά σε άλλους 16 μέσω Zoom), λόγω πρακτικών εφαρμογών και μετρήσεων κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου και συμμετείχαν στελέχη εφορειών, ανεξάρτητοι επιστήμονες και ερευνητές, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί ερευνητές κ.ά., ενώ την εξειδικευμένη εκπαίδευση ανέλαβε η πρωτοπόρα και διεθνώς αναγνωρισμένη επιστημονική ομάδα του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Θεόδωρου Γκανέτσου (Θεσμοθετημένο Εργαστήριο Μη Καταστρεπτικών Τεχνικών), μεταφέροντας συμπυκνωμένη γνώση στην ανάδειξη και ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, χρησιμοποιώντας συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα καλής πρακτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα , μετακινείται στην περιφέρεια και εκπαιδεύει επιστήμονες στο χώρο τους, με φορητές συσκευές.

 

Η εκπαίδευση αναφέρονταν σε: Φυσικοχημικές Αναλύσεις, FTIR – Υπέρυθρη φασματοσκοπία, Φασματοσκοπία Raman, LIBS Φασματοσκοπία, SEM – Ηλεκτρονική Μικροσκοπία,VIS-NIR,Φασματοσκοπία XRF,In-situ μετρήσεις,FTIR, RAMAN, XRF, LIBS, Χρήση των τεχνικών από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους ,case studies σε ανίχνευση χρωστικών σε τέχνεργα, ταυτοποίηση – ψηφιοποίηση της παλέτας του ζωγράφου – έλεγχος αυθεντικότητας, μελέτη φυσικοχημικών αναλύσεων και εύρεση της προέλευσης, Τρισδιάστατη σάρωση, Τρισδιάστατη εκτύπωση και εφαρμογές, Δυνατότητες παραγωγής αντιγράφων, τρισδιάστατη σάρωση ειδωλίων με 3d-scaners, εκτύπωση αντιγράφων real time με χρήση 3d-printers και δημιουργία αντιγράφων.

Πρωτοπορία του Δήμου Λαρισαίων και της ΕΚΠΟΛ σε θέματα Πολιτισμού

Με την υλοποίηση τέτοιων εξειδικευμένων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Λαρισαίων, καθίστανται πρωτοπόροι στον τομέα της δημιουργίας της επόμενης γενιάς επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, αφού στηρίζουν πρωτοβουλίες που αφορούν την μελέτη, την έρευνα, την καταγραφή, την ψηφιοποίηση, τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ διεκδικούν προγράμματα προστασίας, διάσωσης και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων τους και παράλληλα με τον τρόπο αυτό δημιουργούν προϋποθέσεις αύξησης του πολιτιστικού τους τουρισμού στην περιοχή.

 

Καινοτόμες πρωτοβουλίες-παράδειγμα καλών πρακτικών για την Τ.Α.

Οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών Φορέων κ.κ. Πάνος Σάπκας (Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων), Γεώργιος Κίτσιος (ΕΚΠΟΛ-Περιφέρειας Θεσσαλίας), Θεόδωρος Γκανέτσος (Πα.Δ.Α.) και Κώστας Σκριάπας (Δίκτυο «Περραιβία»), δήλωσαν ότι με την υλοποίηση εξειδικευμένων και πρωτοπόρων δράσεων, υπό την Αιγίδα, μάλιστα, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενδυναμώνεται το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, στην μελέτη, καταγραφή, ψηφιοποίηση, διάσωση και ανάδειξη των αγαθών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με Μη Καταστροφικές Τεχνικές, ενημερώνεται για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της Ψηφιοποίησης και καθιστά την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων, ως Πυλώνα Καινοτομίας που προάγει την επιστημονική γνώση, διασυνδέεται με τα κέντρα των εξελίξεων στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εργάζεται για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου (άυλου και υλικού) και της μετατροπής της Λάρισας και της Θεσσαλίας σε έναν ελκυστικό προορισμό Πολιτιστικού Τουρισμού.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ευχαριστούν τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, τον Πρόεδρο της ΕΚΠΟΛ κ. Γεώργιο Κίτσιο ,τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμό και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων κ. Πάνο Σάπκα, την προϊσταμένη της ΕΦΑ Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια και την Προϊστ. Υπηρεσιών της Δημοτ. Πινακοθήκης Λάρισας –Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα κ. Ιωάννα Δεληγιάννη, για την άριστη συνεργασία και αμέριστη υποστήριξη ,σε ένα επιστημονικό γεγονός πολύ υψηλού επιπέδου και απαιτήσεων, που δημιουργεί την επόμενη γενιά επιστημόνων και συμβάλει στη δημιουργία έξυπνων πόλεων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Κώστα Σκριάπα.

Στοιχεία Επικοινωνίας: E-mail: [email protected] ,Τηλεφ. 6974-881944

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το