Τοπικά

Ελαιοτριβείο στον Πτελεό έγινε “τάφος” για δύο ανθρώπους – Στο αρχείο η υπόθεση

Στο αρχείο έθεσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου την υπόθεση του δυστυχήματος σε δεξαμενή ελαιοτριβείου του Πτελεού Αλμυρού, τον Σεπτέμβριο του 2016, στο οποίο είχαν βρει τον θάνατο ένας εργαζόμενος και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, διότι από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, αποδείχθηκε πως δεν ευθυνόταν για το δυστύχημα ο τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2016 δεξαμενή αποβλήτων ελαιοτριβείου στον Πτελεό είχε γίνει ο τάφος για δύο ανθρώπους, τον 60χρονο ιδιοκτήτη του ελαιοτριβείου και έναν 60χρονο Βούλγαρο εργάτη, που είχε μπει εντός αυτής για να την καθαρίσει. Και οι δύο πέθαναν από τις αναθυμιάσεις μονοξειδίου του άνθρακα…

Νεκροί είχαν ανασυρθεί ο 65χρονος ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου Μιχάλης Σιαμανίκος και ένας 50χρονος εργάτης Βουλγαρικής καταγωγής.Το τραγικό γεγονός ξεκίνησε να εκτυλίσσεται γύρω στις 6 στις 12 Σεπτεμβρίου του 2016  στο ελαιοτριβείο του Μιχ. Σιαμανίκου. Ένας 60χρονος Βούλγαρος, που ήταν παντρεμένος και ζούσε χρόνια στον Πτελεό με την οικογένειά του, ονόματι Ιβάν Ιβάνοφ, είχε μπει στη δεξαμενή βάθους τριών μέτρων και πενήντα τόνων όγκου, προκειμένου να την καθαρίσει. Προφανώς δεν είχε υπολογίσει ότι η δεξαμενή αποβλήτων ελαιοτριβείου, που είναι κλειστού τύπου (μικρή είσοδος καταπακτή), είναι επικίνδυνη, καθώς αναδίδονται επικίνδυνα αέρια από αναθυμιάσεις, προερχόμενες από ζυμώσεις (λιόνερα).
Καθώς ο εργάτης καθυστερούσε να βγει από τη δεξαμενή και δεν απαντούσε στις φωνές του ιδιοκτήτη του ελαιοτριβείου Μιχάλη Σιαμανίκου, 60 χρόνων, ο τελευταίος μπήκε κι αυτός στη δεξαμενή, χωρίς να λάβει προφυλάξεις. Αποτέλεσμα ήταν κι αυτός να λιποθυμήσει εντός της δεξαμενής, όπου βρισκόταν ήδη ο Βούλγαρος λιπόθυμος…

Η ώρα περνούσε και οι δύο δεν έδιναν σημάδια ζωής, με αποτέλεσμα τα παιδιά του ιδιοκτήτη, ο Βασίλης 29 χρόνων και ο Δημήτρης 33, να μπουν κι αυτά στη δεξαμενή, προκειμένου να δουν τι γίνεται και να βοηθήσουν. Ωστόσο τα αέρια των αναθυμιάσεων ήταν τόσο έντονα, που λιποθύμησαν κι αυτοί… Η μητέρα τους Ξένια, ηλικίας γύρω στα 55, που αντιλήφθηκε τι συνέβαινε, άρχισε να φωνάζει και να καλεί σε βοήθεια έναν γείτονα, που διατηρεί αποθήκη ζωοτροφών. Αποτέλεσμα ήταν να σημάνει συναγερμός στο χωριό και κάτοικοι του Πτελεού κατευθύνθηκαν στο ελαιοτριβείο. Ένας φίλος των παιδιών, ο Αθ. Γουργιώτης, τόλμησε κι αυτός να εισέλθει στη δεξαμενή, χωρίς μέτρα προφύλαξης, με συνέπεια κι αυτός να λιποθυμήσει… Τελικά ως από μηχανής θεός εμφανίστηκε ένας κάτοικος της περιοχής, ο Νικ. Μαρινάκης, που βάζοντας μάσκα και φιάλη οξυγόνου, εισήλθε στη δεξαμενή. Κατέφθασε συγχρόνως και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλμυρού. Έδεναν στα πόδια έναν έναν τους λιπόθυμους και τους έβγαζαν από τη δεξαμενή, ενώ άλλοι τους έπιαναν και τους έδιναν οξυγόνο με μάσκες, από φιάλες, ενώ τους έκαναν και μαλάξεις. Η παρέμβαση του Μαρινάκη και της Πυροσβεστικής ήταν σωτήρια, καθώς σώθηκαν τελικά και ανένηψαν οι τρεις νέοι, τα παιδιά του ιδιοκτήτη και ο φίλος τους, ωστόσο δεν έγινε δυνατή η ανάνηψη του Σιαμανίκου και του Βούλγαρου εργάτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το