Τοπικά

Σε οριακή κατάσταση το Νοσοκομείο Βόλου λόγω της υποστελέχωσης του προσωπικού

Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας για τα σοβαρά προβλήματα στο Νοσοκομείο Βόλου πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι του “Αχιλλοπούλειου”, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου. Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, στη διαμαρτυρία συμμετείχαν για μια ακόμη φορά ελάχιστοι εργαζόμενοι.
Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Βόλου είναι οριακή,  τόνισαν τις τεράστιες ελλείψεις και φόρεσαν μαύρες μάρκες για να στείλουν το μήνυμα για τις μαύρες μέρες που περνάει το Αχιλλοπούλειο.

“Θέλουμε να ακουστεί η δική μας φωνή στον τόπο μας. Η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο του Βόλου δεν διαμορφώθηκε από τη μία μέρα στην άλλη.  Είναι χρόνια καθώς λείπει πολύ προσωπικό. Στη Νοσηλευτική λείπουν πάνω από 180 άτομα πανεπιστημιακής, τεχνολογικής, δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης” ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ντίνος Μηνδρινός.

Στους εργαζόμενους υποχρεωτικής εκπαίδευσης υπάρχουν 44 κενές θέσεις, 60 θέσεις για τους εργαζόμενους ΔΕ, 80 θέσεις τεχνολογικής εκπαίδευσης.  “Παρόμοια εικόνα υπάρχει σε όλο το προσωπικό. Έχουμε έντονο πρόβλημα στα μαγειρεία. Έχουν μείνει 3 μάγειρες ως μόνιμο προσωπικό και ο ένας έχει αρρωστήσει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Το βάρος έχει πέσει στους δύο εναπομείναντες που δουλεύουν  7 ημέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό. Έχουμε μεταφέρει τα προβλήματά μας και στη διοίκηση. Οι πάγιες θέσεις μας είναι όμως να υπάρξει μόνιμο προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες” δήλωσε ο κ. Μηνδρινός.  Στα πλυντήρια δεν υπάρχουν εργαζόμενοι καθώς έληξαν οι ατομικές συμβάσεις τους και απολύθηκαν.

Όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι η κατάσταση στο Νοσοκομείο είναι οριακή. “Κάθε μέρα δυσκολεύει περισσότερο και οι αντοχές μας εξαντλούνται. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό τον ρυθμό.  Ωραίο το κτίριο, καλά τα μηχανήματα που ήρθαν αλλά χρειαζόμαστε προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία” ανέφεραν.

Αναφερόμενος στην αλλαγή διοίκησης στο Νοσοκομείο, ο κ. Μηνδρινός ευχήθηκε ο κ. Ντόκος να συνεχίσει το έργο του κ. Δραμητινού όσον αφορά τις σχέσεις με το προσωπικό. “Είχαμε εργασιακή ειρήνη, συνεννόηση και ισορροπία”.
Ο κ. Μηνδρινός επισήμανε  την ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σε όσους έχουν υποβληθεί πρόστιμα για τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, να γίνει μελέτη για να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου.

 

Με τη σημερινή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στο Αχιλλοπούλειο διεκδικούν:
– Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία. Όχι στα Νοσοκομεία – Επιχειρήσεις.
– Μονιμοποίηση συμβασιούχων και μονιμοποίηση εργολαβικών, όχι στην ομηρία του εν λόγω προσωπικού. Δικαιούνται μόνιμη και σταθερή δουλειά.
– Ένταξη στα ΒΑΕ. Αυξήσεις σε μισθούς.
– Εξαίρεση της υγείας από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, για μια αποχώρηση μια πρόσληψη. Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
– Οι ελλείψεις στη νοσηλευτική υπηρεσία είναι μεγάλες. Η στελέχωση σε βοηθητικό προσωπικό είναι κάτω του 50%, όπως και στην τεχνική υπηρεσία.

Το μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείο Λεωνίδας Αναστασίου, από την παράταξη Ενωτική Κίνηση, τόνισε ότι τα μεγάλα προβλήματα του Αχιλλοπούλειου αφορούν τις ελλείψεις προσωπικού.  “Η κατάσταση λειτουργίας του Νοσοκομείου είναι τραγική.  Χθες απολύθηκαν συνάδελφοι που δούλευαν στα πλυντήρια και σήμερα δεν υπάρχει άνθρωπος ούτε να τα διανέμει. Είναι απαράδεκτο”  δήλωσε σημειώνοντας ότι ελλείψεις υπάρχουν στα μαγειρεία, στους τραυματιοφορείς και στους υπαλλήλους γενικών καθηκόντων”.
Υπογράμμισε ακόμη την έλλειψη ιατρικού προσωπικό τονίζοντας πως στην Παιδιατρική Κλινική υπάρχει μόνο μία μόνιμη γιατρός, ενώ οι υπόλοιποι στέλνονται από τα Κέντρα Υγείας για να στηρίξουν τη λειτουργία της κλινικής.

“Υπάρχουν τμήματα χωρίς εφημερίες όλο τον μήνα ενώ ασθενείς παραπέμπονται στη Λάρισα.  Πρέπει επιτέλους η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να δώσει άμεσα λύσεις.  Λύσεις που έπρεπε αν δοθούν χθες.  Όλοι ήξεραν ότι σήμερα δεν θα δούλευαν οι συνάδελφοι στα πλυντήρια.  Έπρεπε να φροντίσουν την πρόσληψη για να καλύψουν τα κενά.Με τις μαύρες μάσκες θέλουμε να δείξουμε πόσο μαύρες είναι οι μέρες που περνάει το Νοσοκομείο Βόλου.  Και θα τις περάσουν και οι πολίτες της Μαγνησίας αν συνεχιστεί  η κατάσταση”.

Ο κ. Αναστασίου έστειλε μήνυμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου καθώς δεν συζητήθηκε ψήφισμα που αφορούσε το Νοσοκομείο. “Δεν μπορεί  το Δημοτικό Συμβούλιο να θεωρεί ένα ψήφισμα για τα προβλήματα του Νοσοκομείου αντίστοιχο ενός ψηφίσματος για την Κούβα.  Τα προβλήματα είναι υπαρκτά.  Το ανώτατο συμβούλιο της πόλης μας πρέπει να πάρει θέση για το θέμα”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Παύλος Μαλινδρέτος σημείωσε ότι όλοι αγωνιούν για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.  “Δεν πρέπει να αφήσουμε το Νοσοκομείο χωρίς προσωπικό.  Δεν υπάρχει χρόνος στο Υπουργείο, πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το