Τοπικά

Ελάχιστη ως και μηδενική ήταν η κίνηση στην επαγγελματική στέγη στον Βόλο -Παλαιά σπίτια αγοράζουν οι 9 στους 10

Κατά 60% μειώθηκαν οι τιμές των ακινήτων την οκταετία της κρίσης

Οι Αλβανοί έσωσαν κατά το 2016 την κτηματαγορά του Βόλου, σύμφωνα με κτηματομεσίτες, ενώ και πέρυσι συνεχίστηκε η κάμψη στη ζήτηση ακινήτων, αλλά και η μείωση των τιμών. Τα ακίνητα που πουλήθηκαν, σύμφωνα με έρευνα της κτηματομεσιτικής εταιρείας RE/MAX, ήταν παλαιά σπίτια, ακόμη και 30 ετών, καθώς και εμβαδού κάτω από 110 τετραγωνικά μέτρα.

Ελάχιστη ώς και μηδενική ήταν η κίνηση στην επαγγελματική στέγη, καθώς και στις αγοραπωλησίες οικοπέδων εντός του αστικού ιστού, ενώ κάποια κίνηση υπήρξε στις αγοραπωλησίες αγροτεμαχίων.
Σύμφωνα με την έρευνα της RE/MAX εννέα στις δέκα συναλλαγές αφορούσαν σπίτια και μάλιστα παλαιά, είτε για να καλύψουν τις ανάγκες τους, είτε για να τα μισθώσουν και να έχουν ένα σταθερό εισόδημα. Οι τιμές διαμορφώνονται εξάλλου (Ιανουάριος 2017) στα παλαιότερα της πενταετίας ακίνητα από 500 μέχρι 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο κατά μέσο όρο, ενώ στα νεότερα της πενταετίας από 1300-1500 ευρώ το τ.μ.
Σύμφωνα με την κτηματομεσίτρια Βόλου κ. Κατερίνα Μπαρμπουδάκη το 2016 πουλήθηκαν κυρίως τριάρια παλαιά σε Αλβανούς, εμβαδού 80-100 τ.μ. από 40.000 μέχρι 50.000 ευρώ, με μέσο όρο 500-600 ευρώ το τ.μ.
«Το 85-90% των ενδιαφερομένων να αγοράσουν σπίτι θέλουν παλαιό κτίριο, ανακαινισμένο. Όταν ζητούν διαμερίσματα δεκαετίας, θέλουν τιμές από 70.000-80.000 ευρώ. Για καταστήματα και οικόπεδα η ζήτηση είναι ελάχιστη, ενώ υπάρχει ζήτηση για αγροτεμάχια με ελαιόδεντρα», επισημαίνει η κ. Μπαρμπουδάκη.
Οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν οριακά το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 2,3%, ενώ των νέων ακινήτων δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη μεταβολή. Αναφορικά με το προφίλ των αγοραστών, τα κυριότερα στοιχεία πανελλαδικά είναι:
-Περίπου το 85% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες-μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα, καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα είχαν μικρά μερίδια (ποσοστό 6% και 9% αντίστοιχα).
-Προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 92%, έναντι των νεόδμητων και νέων (μέχρι πενταετίας) που ήταν μόλις το 8%. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (29% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη τέλος στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (40%).
«Την οκταετία της κρίσης οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί 60%. Μεγάλη ζήτηση επίσης υπάρχει για γκαρσονιέρες και δυάρια για εκμίσθωση, που είναι μια άλλη κατηγορία επενδυτών. Ζητούν παλαιά ανακαινισμένα δυάρια και γκαρσονιέρες από 10.000 μέχρι 40.000 ευρώ, ενώ τα νεόδμητα κυμαίνονται από 60.000 ώς 70.000 ευρώ», σημειώνει η κ. Μπαρμπουδάκη.
Σε αντίθεση πάντως με άλλες θεσσαλικές πόλεις, όπως η Λάρισα, τα σπίτια στον Βόλο είναι πιο ακριβά. Στη Λάρισα στα άνω της πενταετίας οι τιμές κυμαίνονται από 420 μέχρι 880 ευρώ το τ.μ., ενώ στα μέχρι πενταετίας από 980 μέχρι 1300 ευρώ το τ.μ.
Για το μέλλον στην κτηματαγορά οι κτηματομεσίτες είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς παρατηρείται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αφού οι τιμές των ακινήτων έχουν φτάσει σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό επίπεδο και το ακίνητο εξακολουθεί να αποτελεί μία αξιόπιστη επιλογή για επένδυση.
ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το