Τοπικά

Ελάχιστη η ζήτηση προς το παρόν στα ξενοδοχεία του Βόλου και του Πηλίου -Τελευταία στιγμή οι κρατήσεις για το Πάσχα “Θ”

βουνό πήλιο

Με τις διαθέσεις του καιρού συμβαδίζουν και οι διαθέσεις των Ελλήνων να εκδράμουν τις γιορτές του Πάσχα. Η κίνηση στα ξενοδοχεία του Βόλου και του Πηλίου είναι ελάχιστη, όσον αφορά τις κρατήσεις δωματίων για το φετινό Πάσχα, ενώ και οι ενδιαφερόμενοι να ταξιδέψουν εκτός Μαγνησίας είναι επίσης ελάχιστοι για τις άγιες ημέρες.

Η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που εξακολουθεί για έκτη χρονιά να ταλανίζει τους Έλληνες, τους οδηγούν στο να προτιμούν να γιορτάσουν το Πάσχα και φέτος σπίτι τους ή σε συγγενικά και φιλικά τους σπίτια.

Άλλωστε προς το παρόν, δεν επιτρέπει σχέδια εκδρομών στη φύση και ο καιρός, που συνεχίζει να είναι χειμωνιάτικος, παρά το ότι βρισκόμαστε στα τέλη Μαρτίου. Οι προβλέψεις δε για έλευση κρύου από το Σάββατο του Λαζάρου, αναστέλλει την όποια διάθεση για κράτηση δωματίου, τουλάχιστον στα ορεινά του Πηλίου.

Όπως μάλιστα τονίζει τουριστικός πράκτορας «πολλοί είναι εκείνοι, που φοβούνται ακόμη και μη καταβολή μισθών ή συντάξεων την ερχόμενη εβδομάδα πριν τη Μεγάλη. Τριάντα χρόνια που λειτουργώ ταξιδιωτικό πρακτορείο στο Βόλο, δεν μου έχει τύχει τέτοια κατάσταση, ακόμη και στις δύσκολες μέρες του ζενίθ της κρίσης, το 2011-13».

Ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες συμφωνούν πως η ζήτηση που θα υπάρξει, θα είναι της τελευταίας εβδομάδας πριν το Πάσχα. Προς το παρόν ο τοπικός τουρισμός συντηρείται και επιβιώνει χάρις στις μαθητικές εκδρομές.

Φέτος εξάλλου το Πάσχα δεν αναμένονται τόσοι πολλοί Κύπριοι στην περιοχή, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

«Υπάρχει κάποια κίνηση, αλλά όχι με τη δυναμική που είχαμε τα Χριστούγεννα. Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός, ενώ δεν βοηθάει και ο καιρός», τονίζει ο ξενοδόχος κ. Γιώργος Θεοδώρου. «Αφήνουν τελευταία στιγμή τις κρατήσεις. Τα πρώτα τηλεφωνήματα ξεκίνησαν μόλις από την προηγούμενη εβδομάδα. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει τη Μεγάλη Πέμπτη», προσθέτει ο ξενοδόχος της Πορταριάς.

Προκειμένου να προσελκύσουν τους επισκέπτες, οι ξενοδόχοι προετοιμάζουν και προσφέρουν στα πακέτα, νηστήσιμα γεύματα τη Μεγ. Παρασκευή, αναστάσιμα το Μεγ. Σάββατο και φυσικά τον παραδοσιακό οβελία την Κυριακή του Πάσχα, όλα μέσα στην τιμή.

Πάντως το 95% των ενδιαφερομένων να περάσουν το Πάσχα στο Βόλο και το Πήλιο, ζητούν τριήμερο από τη Μεγ. Παρασκευή.

«Λίγα πράγματα για το φετινό Πάσχα. Ο κόσμος είναι «κουμπωμένος». Ό,τι γίνει θα γίνει τελευταία στιγμή, γιατί δεν υπάρχουν λεφτά. Επικρατεί ανασφάλεια στον κόσμο, ενώ παίζει ρόλο ότι φέτος το Πάσχα «πέφτει» νωρίς και ο καιρός δεν έχει στρώσει ακόμη», δηλώνει ο ξενοδόχος κ. Μιλτιάδης Μουστακαλής.

Ορισμένοι ξενοδόχοι προβλέπουν εξάλλου, ότι λόγω της μειωμένης ζήτησης, ίσως υπάρξουν προσφορές με μειωμένες τιμές τη Μεγ. Εβδομάδα, έτσι ώστε να ισοφαρίσουν τυχόν απώλειες στις κρατήσεις.

Οι τιμές παράλληλα στα πακέτα για το Πάσχα παραμένουν σταθερές στα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας.

Μετά το Πάσχα στο μεταξύ αναμένονται στο Βόλο και το Πήλιο 25 Τούρκοι δημοσιογράφοι από την περιοχή της Σμύρνης, προκειμένου να γνωρίσουν την περιοχή και τις τουριστικές δυνατότητες που έχει.

«Παγωμένη» η κίνηση και για το καλοκαίρι

 

Τα μηνύματα εξάλλου για την τοπική τουριστική αγορά εν όψει καλοκαιριού δεν είναι και πολύ θετικά. Οι κρατήσεις από την γερμανική και αυστριακή αγορά είναι «παγωμένες» στα περυσινά επίπεδα, ενώ φέτος εμφανίζεται καθηλωμένη και η αγγλική αγορά.

Στην διεθνή έκθεση του Βερολίνου, το παγκόσμιο χρηματιστήριο τουρισμού, διάχυτη ήταν η ανασφάλεια για την ελληνική οικονομία. «Η περιοχή μας απευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά και θα έχουμε πρόβλημα φέτος με την απουσία της Ryanair βασικά. Θα πληγούν και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Οι κρατήσεις από τη Αυστρία κινούνται σε πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ «παγωμένες» εμφανίζονται και οι κρατήσεις από την Αγγλία για το Πήλιο», σημειώνει η τουριστική πράκτορας κ. Θέκλα Καμμένου.

Οι  μόνες αγορές που αναμένεται να σημειώσουν  αύξηση, έστω και μικρή, είναι η σκανδιναβική προς τις Βόρειες Σποράδες (1,8% άνοδος), καθώς και η βαλκανική, κυρίως η σερβική και η ρουμανική.

«Είναι αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών έλευσης νέας χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρίας στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, έτσι ώστε να συνδεθεί αυτό με άλλα ευρωπαϊκά και να στηριχθούν οι πτήσεις εταιριών όπως η «Fly NIki», προσθέτει η κ. Καμμένου.

Οι συζητήσεις έλευσης νέας αεροπορικής εταιρίας στο αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας (Ν. Αγχίαλος) αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα, καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Η προμήθεια αυτοκόλλητου

σήματος από τα ενοικιαζόμενα

Η διαδικασία έκδοσης αυτοκόλλητου νόμιμης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.6 του Ν.4276/2014 (Α΄ 155) άλλαξε, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της Νέας Ένωσης Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Θεσσαλίας κ. Ν. Αθανασάκης.

«Οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεούνται από 01−04−2015 να επικολλούν στην εσωτερική πλευρά της πόρτας κάθε δωματίου ή διαμερίσματος, ειδικό αυτοκόλλητο νόμιμης λειτουργίας, που εκδίδεται κατά τη διαδικασία των επόμενων άρθρων.

Άρθρο 2

Φορέας έκδοσης αυτοκόλλητου νόμιμης λειτουργίας:

  1. Αρμόδιος φορέας για την έκδοση του ειδικού αυτοκόλλητου νόμιμης λειτουργίας είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) ή επαγγελματικές οργανώσεις και ενώσεις μέλη αυτού στις οποίες ο Σ.Ε.Τ.Ε. αναθέτει με έγγραφη σύμβαση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την αρμοδιότητα της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του Ν. 4276/2014 (Α’ 155), όπως προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 41 του Ν.4308/2014 (Α΄ 251).
  2. Εντός δέκα (10) ημερών από την υπογραφή της κατά την ανωτέρω παράγραφο σύμβασης ο Σ.Ε.Τ.Ε. κοινοποιεί αντίγραφο αυτής στη Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού. Στην ανωτέρω Διεύθυνση κοινοποιείται και τυχόν λύση ή καταγγελία της προαναφερθείσας σύμβασης καθώς και κάθε τροποποίηση αυτής.

Άρθρο 3

Διαδικασία έκδοσης αυτοκόλλητου νόμιμης λειτουργίας:

  1. Η επιχείρηση υποβάλλει στο φορέα του άρθρου 2 αίτηση για την έκδοση του ειδικού αυτοκόλλητου νόμιμης λειτουργίας για αριθμό δωματίων ή/και διαμερισμάτων ίσο με τη δυναμικότητα του καταλύματος.

Με την αίτηση συνυποβάλλεται φωτοαντίγραφο του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) του καταλύματος και υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης ότι το Ε.Σ.Λ. βρίσκεται σε ισχύ και ότι δεν έχει επέλθει μεταβολή της αναγραφόμενης στο Ε.Σ.Λ. δυναμικότητας του καταλύματος.

  1. Ο φορέας του άρθρου 2 δύναται να προβαίνει σε διασταύρωση των στοιχείων της παραγράφου 1 με τις αρμόδιες για την έκδοση Ε.Σ.Λ. και την τήρηση του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗ.Τ.Ε.) υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού.
  2. Εντός είκοσι (20) ημερών από την κατάθεση της αίτησης και των δικαιολογητικών της παραγράφου 1, ο φορέας του άρθρου 2 εκδίδει το ειδικό αυτοκόλλητο νόμιμης λειτουργίας σε αριθμό αντιτύπων ίσο με τον αριθμό των δωματίων ή/και διαμερισμάτων του καταλύματος, σύμφωνα με την αναγραφόμενη στο Ε.Σ.Λ. δυναμικότητα.
  3. Το ειδικό αυτοκόλλητο νόμιμης λειτουργίας φέρει τουλάχιστον τα εξής στοιχεία:

α. τον αριθμό ΜΗ.Τ.Ε. και την επωνυμία της επιχείρησης

β. το έτος ισχύος του ειδικού αυτοκόλλητου

γ. αύξοντα αριθμό αντιτύπου, σε συνάρτηση με τον αριθμό δωματίων ή/και διαμερισμάτων του καταλύματος σύμφωνα με το Ε.Σ.Λ.

δ. απεικόνιση της σφραγίδας του φορέα του άρθρου 2.

Άρθρο 4

Διάρκεια ισχύος αυτοκόλλητου νόμιμης λειτουργίας

  1. Το ειδικό αυτοκόλλητο νόμιμης λειτουργίας έχει ετήσια ισχύ, η οποία αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Για την επανέκδοσή του ακολουθείται η διαδικασία του προηγούμενου άρθρου.
  2. Ειδικά για το έτος 2015, η ισχύς των ειδικών αυτοκόλλητων νόμιμης λειτουργίας αρχίζει την 01−04−2015 και λήγει την 31−12−2015.

Άρθρο 5

Κυρώσεις:

Σε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση επικόλλησης του ειδικού αυτοκόλλητου νόμιμης λειτουργίας κατά τις διατάξεις της παρούσας επιβάλλεται το πρόστιμο της παραγράφου 21 του άρθρου 7 του Ν.4276/2014 (Α΄ 155), όπως προστέθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 41 του Ν. 4308/2014 (A΄ 251), δηλαδή πρόστιμο 1000 ευρώ ανά κατάλυμα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το