Τοπικά

Ελάχιστες οι «καθαρές» μέρες τον Νοέμβριο στον Βόλο – Έσπασε ρεκόρ η αέρια ρύπανση 

Ο Νοέμβριος εκτός από μήνας της καραντίνας, αποδεικνύεται για τον Βόλο και μήνας με πολλή υψηλή ρύπανση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου μέτρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μόλις σε τέσσερις μέρες οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ήταν στα επιτρεπτά όρια.

Το γεγονός ότι ο κόσμος έμεινε στα σπίτια εξαιτίας του απαγορευτικού και έκανε χρήση των παραδοσιακών μορφών θέρμανσης, όπως τζάκια και ξυλόσομπες, ίσως και με ακατάλληλα υλικά σε ορισμένες περιπτώσεις, οδήγησε στη μεγέθυνση του φαινομένου της ρύπανσης.
Για το θέμα μίλησε στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών κ. Γιώργος Σαχαρίδης που σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υλοποιούν τη μελέτη καταγραφής της αέριας ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Μάλιστα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν πριν έναν μήνα σε συνέδριο στον Βόλο.
Ο κ. Σαχαρίδης τόνισε πως για τον Νοέμβριο για 17 μέρες οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ήταν από 25 μέχρι 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα και εννιά μέρες πάνω από τα 50 μικρογραμμάρια. Το επιτρεπόμενο όριο είναι μέχρι 25 μικρογραμμάρια.
Κάποια στιγμή το βράδυ της Κυριακής οι συγκεντρώσεις μικρογραμμαρίων άγγιξαν και τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα κάτι που συμβαίνει σπάνια.

Ο κ. Σαχαρίδης τόνισε πως «τον Νοέμβριο ήμασταν για αρκετές μέρες κατά μέσο όρο κοντά στα 40 και 50 μικρογραμμάρια. Φαίνεται πως οι βασικοί παράγοντες ρύπανσης αυτή τη στιγμή είναι οι παραδοσιακές μορφές θέρμανσης και η βιομηχανία. Για το ποσοστό συμβολής του καθενός από τους δύο παράγοντες, είναι προς διερεύνηση και χρειάζονται ανάλυση και χρόνος για να βγουν συμπεράσματα. Φαίνεται, όμως πως οι παραδοσιακές μορφές θέρμανσης έχουν μεγάλο ποσοστό στην εκδήλωση της ρύπανσης, χωρίς βέβαια να αποκλείεται πως κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση τις βραδινές ώρες ξεφεύγοντας από σωστές συμπεριφορές».
Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε είχε δείξει ότι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι και το κυκλοφοριακό που δεν υπάρχει στην καραντίνα, ενώ και η εστίαση λειτουργεί σε ελάχιστο βαθμό .

Παρουσιάζοντας στοιχεία για το 2020 ο κ. Σαχαρίδης είπε πως τον Νοέμβριο οι μέρες με συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τα επιτρεπτά όρια ήταν 26, όταν άλλους πιο χειμερινούς μήνες ήταν λιγότερες. Τον Νοέμβριο 2019, όταν δεν υπήρχε καραντίνα, οι μέρες που δεν είχε ρύπανση ήταν 18, ενώ τον φετινό μόλις τέσσερις.
Ο Νοέμβριος μέχρι στιγμής είναι ο μήνας με τις λιγότερες καθαρές μέρες, δηλαδή μόλις τέσσερις.
Ακόμη και ο Ιανουάριος του 2020, στην «καρδιά» δηλαδή του χειμώνα είχε πέντε καθαρές μέρες, δηλαδή συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων κάτω από το επιτρεπόμενο όριο, ο Φεβρουάριος 12 μέρες, ο Μάρτιος γύρω στις 15 μέρες, το ίδιο και ο Απρίλιος, ενώ ο Μάιος είχε μόνο δύο μέρες πάνω από το όριο. Τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο ήταν όλες οι μέρες καθαρές.
«Καθώς πλησιάζουμε στον χειμώνα ο καθαρές μέρες μειώνονται. Θα μας βοηθούν οι μέρες που θα σημειώνονται βροχοπτώσεις, καθώς καθαρίζει η ατμόσφαιρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι πηγές ρύπανσης σταματούν να υπάρχουν» είπε ο καθηγητής.

Και σε κινητό η εφαρμογή
Ο κ. Σαχαρίδης ανέφερε πως «η εφαρμογή greenyourair.org μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον και από τα κινητά τηλέφωνα. Οι χρήστες κατεβάζουν την εφαρμογή από το google play και μπορεί να βλέπει άμεσα, οποιαδήποτε στιγμή, ποια είναι η κατάσταση με την ατμόσφαιρα στον Βόλο.
Παράλληλα γίνεται η συντήρηση του δικτύου μας με τους σταθμούς μέτρησης. Το δίκτυο αποτελείται από δώδεκα σταθμούς».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Lee Sun-kyun: Αυτοκτόνησε ο ηθοποιός – Είχε παίξει στην Οσκαρική ταινία «Παράσιτα»

Νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του βρέθηκε σε πάρκινγκ στη Σεούλ της Νότιας Κορέας ο ηθοποιός…

27 Δεκεμβρίου 2023

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Η προθεσμία για τις αιτήσεις

Μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2024 θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να λάβουν…

27 Δεκεμβρίου 2023

Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα χρωματιστά τιμολόγια: Ειδικός εξηγεί ποιο μας συμφέρει να επιλέξουμε

Μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου έχουν οι καταναλωτές περιθώριο να επιλέξουν ένα από τα τέσσερα…

27 Δεκεμβρίου 2023

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Τετάρτης 27/12

Το σημερινό πρόγραμμα των τηλεοπτικών μεταδόσεων έχει ως εξής:   NOVASPORTS PR. LEAGUE 22.15 Έβερτον-Μάντσεστερ…

27 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Καρράς: Στις 12:00 η ταφή του στο Κοκκινοχώρι – Οδύνη για το χαμό του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή

Στις 12 το μεσημέρι, σήμερα, θα πουν το τελευταίο αντίο συγγενείς και φίλοι στον μεγάλο…

27 Δεκεμβρίου 2023

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές! Προτίμησε για το τραπέζι σου επιλεγμένα χοιρινά…

27 Δεκεμβρίου 2023