Τοπικά

Ελάχιστες οι εγγραφές για την έναρξη επιχειρήσεων στη Μαγνησία

Πολύ μεγάλη μείωση στην έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων καταγράφηκε το πρώτο δίμηνο του 2021 σε σχέση με το 2020, που δείχνει πόσο αρνητικά έχει επιδράσει η πανδημία στην ψυχολογία και την οικονομική δυνατότητα των ενδιαφερομένων να προχωρήσουν σε ένα επιχειρηματικό άνοιγμα.
Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας απεικονίζουν τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά και επεκτείνεται από την εστίαση και το εμπόριο μέχρι και τον τουρισμό.
Εξάλλου το συνεχές «άνοιξε-κλείσει» της αγοράς έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κατανάλωση, τη ρευστότητα αλλά και στον προγραμματισμό των επιχειρήσεων να προχωρήσουν.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» ανέφερε πως «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη αγορά, γιατί εκεί που άρχισε το εμπόριο να βρίσκει σιγά-σιγά τον βηματισμό του, τώρα προκαλείται ένα πισωγύρισμα διαμορφώνοντας μια νέα δύσκολη κατάσταση στις επιχειρήσεις. Εδώ και δύο μέρες περάσαμε σε ένα σκληρό απαγορευτικό για τις επιχειρήσεις, όπου όλα γίνονται με προκαθορισμένο ραντεβού. Ευελπιστούμε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα απομειωθεί η πίεση στις κλινικές ΜΕΘ, για να λειτουργήσει ξανά η αγορά ομαλά. Και θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, αν θέλουμε να επιστρέψουμε στην ομαλότητα. Βέβαια σε αυτή τη συγκυρία έχουμε σύμμαχο και τον καιρό, αφού σε λίγες εβδομάδες θα υπάρχει και άνοδος της θερμοκρασίας».
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για τις ενάρξεις και διαγραφές επιχειρήσεων ο κ. Μπασδάνης ανέφερε πως «πέρυσι στο πρώτο δίμηνο του 2020 είχαμε 322 εγγραφές και 140 διαγραφές, άρα υπήρξε ένα θετικό ισοζύγιο κατά 182. Φέτος στο πρώτο δίμηνο έχουμε μόνο 56 εγγραφές και 19 διαγραφές, άρα υπάρχει μια τεράστια απόκλιση φέτος με πέρυσι και αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς το πρώτο δίμηνο του 2020 ακόμη δεν είχαμε την πανδημία σε αντίθεση με τώρα που έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος με την πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Σε τέτοιες συνθήκες που βιώνουμε, ο κόσμος δεν θέλει να ρισκάρει σε μια επένδυση».

Ο κ. Μπασδάνης πρόσθεσε πως η κατάσταση στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι έκρυθμη και δεν υπάρχει ρευστότητα.
Και συμπλήρωσε πως «δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της επιστρεπτέας προκαταβολής 6, καθώς έξι στις δέκα επιχειρήσεις έμειναν εκτός. Ακούγεται ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή 7, θα είναι πιο γενναία και διευρυμένη στην επιδότηση, ενώ θα εξειδικεύσει και περισσότερο στις ανάγκες. Μάλιστα θα αναφέρεται στους τζίρους του πρώτου τριμήνου του 2021 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Τις προηγούμενες μέρες είχαμε μια τηλεδιάσκεψη με την ευρωβουλευτή κ. Σπυράκη από την οποία φάνηκε ότι γίνεται μια προσπάθεια για να δοθούν χρήματα και όχι δάνεια για την κάλυψη των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, μια εξέλιξη, που, αν υλοποιηθεί, θα είναι πολύ σημαντική».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέφερε πως και το πάγωμα της πληρωμής του ενοικίου θα πρέπει να επεκταθεί και για τον Μάιο. Και θα πρέπει να αντιληφθούν και οι ιδιοκτήτες τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους επαγγελματίες, καθώς μας έρχονται αναφορές σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν από ορισμένους πιέσεις για εξώσεις, ακόμη και για αυξήσεις στα μισθώματα. Η έξωση είναι ό,τι χειρότερο αυτή τη στιγμή για τον επαγγελματία. Βέβαια και η κυβέρνηση οφείλει να αποζημιώσει άμεσα τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη για κούρεμα οφειλών αλλά και στην υλοποίηση της δράσης με τη χορήγηση των μικροπιστώσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το