Τοπικά

Εκτρέφουν έντομα για ιχθυοκαλλιέργειες – Καινοτόμο πρόγραμμα στη Γεωπονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σε εκτροφή εντόμων, τα οποία μετά γίνονται τροφή για τα ψάρια προχωράει εδώ και μερικούς μήνες το εργαστήριο Εντομολογίας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσω προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση των εντόμων ως ιχθυοτροφή σε εκτρεφόμενα ψάρια, δηλαδή στις ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να κάνει το ίδιο και για την πτηνοτροφία. Η αξιοποίηση των εντόμων ως μια νέα πηγή πρωτεϊνών αποτελεί ένα πεδίο στο οποίο η Ευρώπη πρωτοπορεί, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον χώρο είναι ευρωπαϊκές. Ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών παραγωγής εντόμων για τροφή λειτουργούν σήμερα στην Ευρώπη, ενώ μέχρι το 2020 ο αριθμός τους θα έχει δεκαπλασιαστεί. Ενδεικτικό της τάσης ανάπτυξης του κλάδου στην Ευρώπη είναι το γεγονός ότι μέχρι και το 2018 στις ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής εντόμων είχαν επενδυθεί πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επενδύσεις στον κλάδο αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. μέχρι το 2025.

Η στροφή προς την παραγωγή εντόμων εντάσσεται έως ένα βαθμό στην προσπάθεια να βρει η Ευρώπη άλλους πόρους, πέρα από το σογιάλευρο, για να καλύψει τις ανάγκες της σε πρωτεΐνη. «Τα έντομα ως πηγή θρεπτικών συστατικών έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Πρώτον, εμφανίζουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλλά και σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Δεύτερον, χρειάζεται πολύ λίγη ποσότητα από πρώτες ύλες για να παράγει κανείς έντομα, αξιοποιούν δηλαδή τα έντομα πολύ ικανοποιητικά την τροφή τους για την ανάπτυξη τους. Τρίτον, η εκτροφή των εντόμων δεν απαιτεί μεγάλες εκτάσεις, σε αντίθεση με την παραδοσιακή κτηνοτροφία» τόνισε ο καθηγητής Εντομολογίας του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος κ. Χρήστος Αθανασίου και πρόσθεσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει μια λίστα με τα έντομα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή πρωτεΐνης, όπως κάποια είδη γρύλων, ακρίδων, σκαθαριών, καθώς και ένα είδος μύγας, το οποίο μπορεί πολύ αποτελεσματικά να τραφεί με οργανικά απορρίμματα».
Ο κ. Αθανασίου επισήμανε πως «εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε λάβει χρηματοδότηση μέσα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αναπτύσσουμε πρωτόκολλα μαζικής παραγωγής εντόμων, προχωρούμε στην παραγωγή τους και μετά χρησιμοποιούμε τις παραγόμενες ποσότητες εντόμων για να ταΐσουμε τσιπούρες και λαβράκια σε συνεργασία με το Τμήμα Ιχθυολογίας και τους καθηγητές του τμήματος κ. Μεντέ Έλενα και κ. Καραπαναγιωτίδη Γιάννη. Έτσι βλέπουμε πώς εξελίσσεται η ανάπτυξη των ψαριών που τρέφονται με ιχθυοτροφές που περιέχουν έντομα».

«Αυτή την περίοδο προχωρούμε σε μαζική εκτροφή εντόμων με στόχο την αξιοποίησή τους στις ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ από του χρόνου θα προχωρήσουμε και στη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησής τους και στον χώρο της πτηνοτροφίας», συνεχίζει ο κ. Αθανασίου, ο οποίος είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος του χρηματοδοτούμενου αυτού ερευνητικού προγράμματος, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον μεταδιδακτορικό ερευνητή κ. Χρήστο Ρούμπο.
Αναφερόμενος μάλιστα στα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας ο κ. Αθανασίου τόνισε πως «φαίνεται πως τα έντομα είναι για τα ψάρια μια θρεπτικότατη τροφή, την οποία δέχονται ευχάριστα και η οποία μπορεί να εξασφαλίσει την ικανοποιητική ανάπτυξή τους. Άλλωστε και στη φύση ένας μεγάλος αριθμός ψαριών καταναλώνει έντομα στο φυσικό τους ενδιαίτημα. Αντίθετα, τα ψάρια στη φύση δεν καταναλώνουν σόγια, η οποία επίσης χρησιμοποιείται στις ιχθυοτροφές». Κλείνοντας ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «σύντομα η χρήση των εντόμων στις ιχθυοτροφές θα εφαρμοστεί και στην πράξη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το