Τοπικά

Εκτοξεύθηκαν οι τιμές σε φρούτα και οπωροκηπευτικά – Ρεκόρ αυξήσεων για κουνουπίδια, λεμόνια, πορτοκάλια

Αύξηση στην τιμή κατέγραψαν 23 από τα 35 νωπά οπωροκηπευτικά φέτος τον Απρίλιο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, Τμήμα Εμπορίου.

Σε μια περίοδο, φέτος και πέρσι, στην οποία περιλαμβάνεται η γιορτή του Πάσχα, οι αυξήσεις είναι από 5,8% έως και 67,7%, ενώ οι τιμοληψίες έδειξαν ότι σε 9 είδη οπωροκηπευτικών σημειώθηκαν μειώσεις στις τιμές και σε 3 δεν υπήρξε μεταβολή στην τιμή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, Τμήμα Εμπορίου, τη μεγαλύτερη αύξηση με 67,7% σημείωσε το κουνουπίδι, αφού τον Απρίλιο 2020 η τιμή του ήταν στο 2,65 ευρώ, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 1,58 ευρώ.

Τη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν τα λεμόνια, με τη φετινή του τιμή να κυμαίνεται στα 2,06 ευρώ και την περσινή στο 1,27 ευρώ, αύξηση 62,2% ή 0,79 ευρώ ακριβότερα, ενώ ακολουθούν τα πορτοκάλια χυμού με την τιμή τον Απρίλιο 2020 να είναι στο 1,07 ευρώ και το β’ δεκαπενθήμερο του Απριλίου 2019 στο 0,71 ευρώ, μια αύξηση περίπου 50,7% και ακριβότερα κατά 0,36 ευρώ.

Στην τέταρτη θέση της λίστας είναι τα αχλάδια (κρυστάλλια) με την τιμή φέτος να κυμαίνεται στα 2,78 ευρώ, όταν πέρσι ήταν στα 1,86 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 49,5% ή 0,92 ευρώ περισσότερο.

Την πρώτη πεντάδα «κλείνουν» τα κρεμμύδια (χλωρά), αφού φέτος καταγράφουν αύξηση 44,9% σε σχέση με πέρσι, με τις τιμοληψίες να δείχνουν ότι τον φετινό Απρίλιο στοιχίζουν 3,10 ευρώ και την αντίστοιχη περσινή περίοδο 2,14 ευρώ (διαφορά στην τιμή 0,96 ευρώ).

Τα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι (προϊόν, τιμή σε ευρώ Απρίλιος 2020, τιμή σε ευρώ β’ δεκαπενθήμερο Απριλίου 2019, ποσοστό αύξησης, αύξηση σε ευρώ):

– Σέλινο, 3,13, 2,19, 42,9%, 0,94.
– Μπρόκολο, 4,90, 3,57, 37,3%, 1,33.
– Μήλα Στάρκιν, 1,94, 1,45, 33,8%, 0,49.
– Μήλα Γκόλντεν, 2,06, 1,57, 31,2%, 0,49.
-Καρότα, 1,40, 1,08, 29,6%, 0,32.
– Μαρούλι, 2,11, 1,64, 28,7%, 0,47.
-Πορτοκάλια 1,23, 0,97, 26,8%, 0,26.
– Αγγούρι, 0,70, 0,58, 20,7%, 0,12.
– Μήλα Γκραντ Σμιθ, 1,84, 1,53, 20,3%, 0,31.
– Σπανάκι, 2,03, 1,69, 20,1%, 0,34.
– Παντζάρια, 1,63, 1,37, 19%, 0,26.
– Μελιτζάνες (χοντρές), 2,49, 2,12, 17,5%, 0,37.
– Χόρτα αντίδια, 1,93, 1,65, 17%, 0,28.
– Κολοκύθια, 2,43, 2,09, 16,3%, 0,34.
– Κολοκύθια (ανθού), 3,70, 3,33, 11,1%, 0,37.
– Φασολάκια, 4,80, 4,47, 7,4%, 0,33.
– Σκόρδα, 0,51, 0,48, 6,3%, 0,03.
– Μπανάνες, 2,01, 1,90, 5,8%, 0,11.

Τα νωπά οπωροκηπευτικά που σημείωσαν μείωση, ήταν το λάχανο (λευκό), οι πατάτες (εγχώριες), οι πιπεριές (γεμιστά), οι πιπεριές (κέρατο), οι πιπεριές (Φλωρίνης), το πράσο, οι τομάτες α’, οι τομάτες β’ και οι φράουλες. Σταθερές παρέμειναν οι τιμές σε άνηθο, κρεμμύδια (ξερά) και μαϊντανό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το